Köp aktier billigt & sälj dyrt – men hur?

Av Avanza

02 maj 18

Share

För att tjäna pengar på aktier brukar det sägas att man ska köpa billigt och sälja dyrt, enkelt eller hur? Det till trots så visar statistik att vi köper när det är dyrt och alla verkar tjäna pengar på aktier för att sedan sälja till första bästa köpare när börsen fallit rakt ned i källaren och ens magont gör ondare än det hårdaste av träningspass. Sanningen är att det varken är lätt eller finns någon spåkula, oavsett vad någon säger. Men det finns goda råd på vägen för att öka sannolikheten till bättre investeringar.

Jag träffade Mattias Eriksson som skrivit boken ”Köp billigt sälj dyrt – hur du blir miljonär på aktier” och förstod snabbt att han älskar aktier. Boken kan beskrivas som fullkornspasta då den är lite matig att ta sig igenom och trots att man kan köra ett maratonlopp så är det nog en god idé att läsa igenom den i etapper, informationsdensiteten är nämligen hög så för att få in kunskapen kan det vara vettigt att låta den sakta sjunka in.

I boken berättar han hur professionella analytiker analyserar bolag och ger dig en verktygslåda för att själv kunna bedöma om en aktie är billig eller dyr, rent konkret. Han har erfarenhet som analytiker och aktiestrateg på Nordea och är idag portföljförvaltare på Coeli.

Självfallet bjöd jag in honom till min podcast och föga förvånande gick det inte att hålla tiden då två intresserade aktiesparare pratar just aktier. Resultatet blev nästan två timmar podcast där vi går igenom allt mellan himmel och börsjord såsom:

  • Vad betyder begrepp såsom kassaflödesvärdering/relativvärdering/Värdering av de olika delarna var för sig (SOTP)?
  • Hur får man en förståelse för vad som är inprisat i en aktiekurs?
  • Hur prognostiserar men ett bolags resultatutveckling?
  • Vilka faktorer bestämmer aktiekursen och vilka faktorer styr värderingen av vinsten?
  • Hur ska man tänka kring bolag med högt P/E-tal?
  • I vilka fall passar det klassiska P/E-talet mindre bra?
  • Vilka är de viktigaste nyckeltalen och värderingsmultiplarna?
  • Vad är den stora skillnaden mellan P/E-tal och EV/EBIT?
  • Hur fungerar direktavkastningen som värderingsmått?
  • Vad är ett bra bolag?
  • Vad är risken om ett bolag har för hög andel goodwill i förhållande till eget kapital?

Det och mycket mer diskuterar vi i podden, trevlig lyssning!

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Hur analyserar du själv aktier?

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg