Vi firar USA med gratis courtage 5 juli

Av Avanza

05 jul 18

Share

USA är vår mest populära utländska marknad och agerar hem för ett stort antal favoritaktier bland våra kunder. USA firar sin nationaldag Independence Day 4 juli och det firar vi här hemma i Sverige med att bjuda på gratis courtage 5 juli på amerikanska aktier! Frågan är då vad som karaktäriserar marknaden och vilka spännande guldkorn som finns. Jag ska försöka bidra med lite inspiration i sommarvärmen.

I USA finns det två börser, dels NYSE eller New York Stock Exchange som ligger i finansdistriktet och grundades redan år 1817 och dels Nasdaq som grundades 1971. NYSE brukar klassiskt husera Blue Chip-bolagen, alltså de stora välkända och väletablerade anrika bolagen med starka finanser, varumärken och årtionden i bagaget som klarat många bistra tider medan Nasdaq brukar kallas för teknikbörsen, något förenklat. Båda börserna har en bit över 2000 noterade bolag vardera och USA är världens största kapitalmarknad.

Det faktum att Nasdaq brukar ses som teknikbörsen gjorde nog att en och annan investerare höjde på ögonbrynen när både Snapchats moderbolag Snap och det svenska bolaget Spotify valde att notera sig på NYSE istället för lågoddsaren Nasdaq vars största ägare utgörs av svenska investmentbolaget Investor.

Favoritbolaget bland våra kunder på NYSE är Warren Buffetts investmentbolag Berkshire Hathaway medan dito på Nasdaq är Apple.

Kundernas amerikanska favoriter

Vi har börsnoterade bolag runt omkring oss i vår vardag hela tiden men vilka pärlor har våra kunder fastnat för? Totalt har vi 4 340 noterade amerikanska aktier på sajten och förstaplatsen knips av världens högst värderade konsumentbolag (eller tech om man så vill) i termer av börsvärde, nämligen Apple. Totalt är det 8 949 avanzianer som äger aktien följt av Tesla, Amazon och Netflix. Som kuriosa kan nämnas att Apples börsvärde nu är svindlande 912 miljarder dollar, alltså motsvarande 8 100 miljarder kronor eller 23% mer än samtliga 376 bolag på Stockholmsbörsen tillsammans.

Mest ägda aktierna i USA
Aktie Verksamhet Börs Ägare % 2018 % 3 år
KS 1 Apple Mobil m.m. us 8 967 9,57% 48,90%
KS 2 Tesla Elbilar us 6 906 12,37% 33,51%
KS 3 Amazon E-handel us 6 528 45,48% 295,50%
KS 4 Netflix Streaming us 5 654 105,80% 328,78%
KS 5 Berkshire Hathaway Investmentbolag us 5 438 -5,80% 37,06%
KS 6 Activision Blizzard Gaming us 5 019 20,02% 210,50%
KS 7 Nvidia Grafikkort us 4 915 24,44% 1097,12%
KS 8 Johnson & Johnson Läkemedel us 4 407 -12,76% 24,88%
KS 9 Alibaba E-handel us 4 379 9,24% 132,43%
KS 10 Spotify Musik us 4 253 Ca listpris $132

 

Jag tipsar ofta om vår tjänst Aktielistan men kan inte nog betona hur trevlig den är att använda för att fönstershoppa. Jag använder den flitigt för att se vilka aktier som är favoriterna bland våra kunder i olika länder och på olika listor likväl som en sätt att filtrera vilka aktier som gått bäst under olika tidsperioder för vidare förkovring. När det kommer till P/E-tal och direktavkastning m.m. så har vi inte den datan ännu så för dig som vill kika närmare på det kan jag rekommendera både Dividend.com och 4-traders.com där du kommer åt informationen kostnadsfritt.

Hitta just dina guldkorn med vår tjänst Aktielistan

För dig som gillar utdelningsaktier

USA har en lång tradition av börs- och investeringar där hushållen i större grad än i Sverige nog ser utdelningen som ett tillskott i den löpande ekonomin och därav har de även en annan kultur av just aktieutdelningar.

Vid sidan av det skall tilläggas att direktavkastningen i USA är lägre än i Sverige men det beror på att de i större utsträckning favoriserar aktieåterköp. Så kombinerar man de två sätten att återföra värde till investerarna, alltså utdelning och återköp, så landar vi ungefär på de nivåer som den svenska börsen bjuder på.

Dividend Aristocrats är en prestigelista med bolag som lyckats höja sin utdelning varje år i minst 25 år. Även om det inte är någon garanti för framtiden så är det nog en lågoddsare att tro att bolagen alltjämt kommer försöka höja utdelningen löpande för att stanna kvar på listan. Det finns även en lista som har ännu högre krav, det är Dividend Kings som kräver att bolagen ska ha höjt utdelningen i minst 50 år i rad för att inkluderas på listan. För dig som är nyfiken på att läsa mer om dessa bolag så skrev jag en blogg på temat ifjol.

Sist men inte minst så har jag även skrivit ett inlägg om amerikanska månadsutdelare där REITs är överrepresenterade. Akronymen REIT står för Real Estate Investment Trust och är en bolagsform där bolaget slipper beskattning om i princip hela resultatet delas ut till aktieägarna som i sin tur betalar skatt på utdelningen. Det har blivit en populär form att samäga fastigheter via, lite grann som en börsnoterad fastighetsfond väldigt förenklat. Av den anledningen har bolagen ofta en hög direktavkastning men som svensk investerare är det viktigt att komma ihåg valutadimensionen. När du investerar i utländska värdepapper så köper du inte bara den utländska aktien utan du säljer även svenska kronor och köper amerikanska dollar, även om detta görs automatiskt. Om bolaget har en direktavkastning på 7% och dollarn försvagas -7% mot svenska kronan under tiden du äger aktien så blir det en nollsummeaffär i slutändan. Om du vill veta mer om dessa månadsutdelare så har jag skrivit en blogg kring det tidigare som du hittar här.

Amerikanska techbolag

Techbolagen är en sektor som varit glödhet de senaste åren och många menar på att det finns en bubbla. Huruvida det är fallet återstår att se men en intressant reflektion är att den numera välkända akronymen FAANG som står för Facebook, Amazon, Apple (numera), Netflix och Google (eller Alphabet som moderbolaget heter) är bolag vars produkter och tjänster används dagligen av ett stort antal människor runt om i världen.

Dessa bolag, och kollegorna i sektorn, har i mångt och mycket drivit den amerikanska börsen på senare tid och nu utgör faktiskt sektorn hela 26% av S&P 500 som är de 500 största börsbolagen i USA. Som jämförelse kan sägas att Sverige och OMXS30 till stor del utgörs av bank och verkstad, närmare 50% faktiskt.

FAANG-bolagens börsutveckling senaste 3 och 5 åren mätt i USD och SEK (klicka för att förstora)

Vi ska som sagt inte glömma bort att det finns en valutadimension när vi investerar i utländska marknader. När du köper en amerikansk aktie så köper du den i dollar, vilket innebär att du säljer svenska kronor. Det innebär att en försvagad dollar efter investeringen naggar på avkastningen, medan en stärkt dollar blir grädde på moset den dagen du säljer aktien och växlar tillbaka till svenska kronor. Viktigt att komma ihåg är att vi har en växlingsavgift när du köper utländska aktier på 0,25%.

I bilden ovan ser du börsutvecklingen på FAANG-bolagen senaste 3 och 5 åren men jag har även lagt till utvecklingen i svenska kronor för att exemplifiera min poäng ovan, eftersom dollarn stärkts under perioden så har det gett just grädde på moset.

Samma sak ser vi om vi tittar på amerikanska börsen som helhet mätt i S&P 500, där indexet mätt i svenska kronor har gett betydligt bättre avkastning än mätt i dollar. Vad det betyder är att svenska investerare som investerat i USA har fått en bättre avkastning tack vare den svaga svenska kronan.

Bolagen som stigit mest senaste åren

Vilka bolag har då stigit mest senaste åren? Till min hjälp kikar jag på indexet S&P 500 som innehåller de 500 största och i mångt och mycket viktigaste bolagen på den amerikanska börsen, oavsett om de är listade på NYSE eller Nasdaq. Hela indexet har stigit +69% senaste 5 åren medan snittet av de 10 aktier som gett bäst avkastning gett +1050% i snitt och +719% i median.

Amerikanska bolag som stigit mest i S&P 500 senaste 5 åren (klicka för att förstora)

Vilka amerikanska aktier köper du? 

Lycka till med dina investeringar,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg