Almedalen – finansministerns favoritbolag
Soligt men starka och friska vindar. Det kan inte bara sammanfatta vår första dag i Almedalen utan också Anders Borgs syn på börsen och världsekonomin. Han tycker dock att man bör spara i aktier, men poängterar vikten av en lång tidshorisont. Själv tror han på tre globala tech-jättar och så har han tre investeringsregler som han följer när han tittar på bolag.
Med stigande räntor i USA kommer tillväxtländerna med stora lån i dollar att få problem, hela världsekonomin att sakta in och börskurserna runt om i världen bli mer skakiga. Det var ett av förre finansminister Anders Borgs budskap, när han intervjuades av Di Digital under Almedalens första dag. Han förväntar sig ett större tapp inom ett par år och är därför extra noga med vilka bolag han plockar in i portföljen. Det måste vara fundamentalt bra bolag, som han planerar att äga i mer än 10 år. Det där med tajming och att hitta exakt rätt köpläge ger han inte mycket för.
En inte alltför vild gissning är att majoriteten av dessa bolag är tech-bolag, sannolikt verksamma inom fintech. Fintech och fintech-investeringar är nämligen ett av de tre områden som Borg lägger sin tid på idag. De övriga två är som rådgivare kring banker och bankrisker, samt att skriva klart sin doktorsavhandling i nationalekonomi.
Tre intressanta bolag
Åter till aktieportföljen. På den mer specifika frågan om vilka bolag den före detta finansministern tror på, även i en skakig världsekonomi, nämner han de globala jättarna; Amazon och Alibaba samt svenska investmentbolaget Kinnevik. I sammanhanget ska sägas att Borg så sent som för ett år sedan satt i styrelsen för just Kinnevik, så helt opartiska ögon har han knappast.
Tre investeringsregler
När han tittar på bolag är det framför allt tre saker han vill ska finnas där för att han ska göra en investering:
1. Du måste tro och ha förtroende för grundaren.
2. Tjänsten/produkten ska innebära en rejäl förbättring jämfört med befintliga tjänster. Inte bara lite bättre, det måste bli mycket bättre.
3. Det måste finnas stor framtida lönsamhet. Det ska gå att tjäna pengar på produkten och det bör finnas barriärer som gör att kunderna är beredda att stanna kvar hos bolaget.
Gillar svenska musikundret
Ett bolag som Borg tycker har detta är svenska Spotify. Förutom duktiga huvudägare så menar han att det räcker med att gå runt på världens flygplatser och titta på alla som sitter och sover, jobbar eller bara väntar, och som har hörlurar i öronen. Och där man, om man kikar dem över axeln, ser att det är Spotify som är öppnat på datorn. Själv har han dock inte köpt aktier i bolaget, så huruvida han verkligen tror att de kommer bli lönsamma tycker jag ändå är lite oklart. Investeringsreglerna som sådana håller jag dock med om. Är vettiga frågor att ställa sig inför ett aktieköp.
Nu ska jag dricka en kopp te och värma mig. Är man dum och bara packar ner sommarklänningar till ett 16 grader kallt och blåsigt Visby så är man…
Vilka frågor vill du att vi ska lyfta i Almedalen?
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.