Bli dubbel vinnare på budgeten
Mer pengar kvar i plånboken, det blir effekten av den budget som Riksdagen just röstade igenom. Hur mycket pengar det handlar om och hur du kan använda dessa pengar till att höja din framtida lön går vi igenom här.
Oavsett vilken partifärg du har och vad du tycker om förslagen i övrigt, kommer budgeten som just röstats igenom, innebära ett par hundralappar lägre skatt varje månad för dig som arbetar. Detta beror på:
Ett sjätte jobbskatteavdrag
Ett sjätte jobbskatteavdrag införs, vilket gör att alla som arbetar får sänkt skatt. För snittlöntagaren som tjänar ca 30 000 kr/mån innebär det ca 200 kronor lägre skatt i månaden. Maxsänkningen är 210 kr och för dig som tjänar 28 000/mån blir skattesänkningen ca 190 kronor.
Höjd brytpunkt för statlig skatt
Brytpunkten för när man betalar statlig skatt höjs från 40 600 kronor till 42 000 kronor. Det innebär en skattsänkning på 280 kronor i månaden för dig som tjänar mer än 42 000. Tillsammans med jobbskatteavdraget innebär det här alltså att en anställd med över 42 000 i månaden får en skattesänkning på ca 500 kronor/mån.
Ge en ännu större löneökning till ditt framtida jag
Oavsett hur många hundralappar du får kvar i plånboken varje månad tycker jag det här är ett utmärkt tillfälle att ge även sitt framtida jag en löneökning. Det gör du genom att använda skattesänkningspengarna till att spara extra till din pension. Löneökningen kommer då faktiskt bli betydligt större än besparingen idag. Låt oss ta ett exempel:
Den 40-åring som tjänar över brytgränsen och därmed får en skattesänkning på 500 kronor, kan öka sin framtida lön med omkring 1 700 kronor per månad om hen väljer att spara 500-lappen i ett brett börssparande.
Ja, ett månadssparade på 500 kronor, med en snittavkastning på 7% per år, växer till nära 400 000 kronor på 25 år lagom till 65 årsdagen. Tar man ut dessa pengar under en 20 års period innebär det en inkomstförstärkning på 1 666 kronor per månad. Detta är dessutom en ganska försiktig beräkning. Jag tar ju inte i beaktande att alla pengar inte tas ut på 65 årsdagen, utan att en stor del av sparandet faktiskt kommer få fler år på sig att växa och generera avkastning.
Och ja, jag vet att budgeten innehåller så mycket mer än bara dessa två förslag, bland annat slopad avdragsrätt för fackföreningsavgift, slopad flygskatt med mera. Om det är bra eller dåligt råder det såklart vitt skilda meningar om, men oavsett så det går inte att komma ifrån att detta är två väldigt plånboksnära förslag som påverkar alla som arbetar. Då tycker jag också att det är relevant att dela med mig av hur jag tycker att man ska tänka med dessa pengar.
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.