Allt du behöver veta om pension
När gick du igenom ditt pensionssparande senast? Förmodligen inte igår. Kanske väcker bara tanken på pension och pensionssparande lite jobbiga känslor. För det uppfattas ofta som svårt. Helt i onödan. I tre avsnitt av Avanzapodden lotsar Johanna och Nicklas dig igenom pensionsdjungeln och ger dig konkreta tips på hur du maxar pensionen. För bara en liten justering kan ge väldigt stor skillnad på det som ofta blir vår lön en tredjedel av livet.
Att spara till pensionen är inte krångligt, men är ändå värt lite extra kärlek. Våra pensionspengar ska ju växa så länge och ett par kloka beslut idag kommer göra stor skillnad för din framtid. Det blir snabbt tusenlappar mer i pension varje månad. Främst handlar det om att ge pengarna den bästa jordmånen att växa samt att hålla nere avgifterna, men det finns även några fler faktorer som påverkar pensionen. Vi har därför spelat in en trilogi där vi i tur och ordning går igenom pensionspyramidens tre delar och hur man bäst placerar pengarna i varje del.
Allmän pension
I det första avsnittet går vi igenom Premiepensionen, den del av den allmänna pensionen som vi själva kan påverka hur den förvaltas. Vi går igenom våra egna orangea kuvert och diskuterar om man måste göra ett aktivt val och välja fonder, eller om man ska låta pengarna stanna kvar i icke-vals alternativet Ap7Såfa. Hur man maxar PPM helt enkelt, som det fortfarande kallas i folkmun.
Tjänstepensionen
Tjänstepensionen betalas in av din arbetsgivare och i den traditionella pyramiden ser denna del mycket mindre ut än den allmänna pensionen. Det är missvisande. Tjänstepensionen kommer utgöra en stor del av din totala pension. Kanske till och med mer än hälften. Ja, det är högst sannolikt i alla fall för dig som är ung och höginkomsttagare. Procentuellt är tjänstepensionen faktiskt viktigast för höginkomsttagare, eftersom det inte sker någon avsättning till allmän pension på lönedelar över ca 40 000 kronor. Har du då ingen tjänstepension, då får du alltså ingen pensionsavsättning på den del av lönen som överstiger 40 000 kronor i månaden.
Privat pensionssparande
Det privata pensionssparandet utgör toppen av pensionspyramiden, men är ack så viktig. Utan den kan de flesta av oss räkna med att få ut drygt 60 procent av vår slutlön i pension. Tycker du det känns knapert att leva på, då bör du pensionsspara lite privat. I detta avsnitt går vi igenom hur mycket vi bör pensionsspara privat och hur vi bäst placerar pengarna? Dessutom diskuterar vi risken med att ha bostaden som pensionssparande och går igenom i vilka fall det är möjligt att plocka ut sina pensionspengar innan 55 års ålder.
Stort lycka till med pensionssparandet!
//Johanna och Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.