Få miljoner mer i tjänstepension – genom att se över två saker

Av Felicia Schön

23 sep 23

Share

1. Ha koll på fondavgifterna

Ju mindre intresserad du är av att ha koll på din tjänstepension, desto mer bör du satsa på fonder med låga avgifter. Billiga breda indexfonder fungerar toppen över tid, medan fonder med högre avgift, som är aktivt förvaltade, kan gå väldigt bra i perioder. Har du aktivt förvaltade fonder bör du därför vara mer aktivt och se över dem med jämna mellanrum så du får den högre avkastning som du betalar mer för.

Vad är en billig fondavgift?

Breda indexfonder som har en lägre avgift än 0,3% anses som billiga, men det finns många fonder som har ännu lägre avgift än så. Här är en lista på fonder med låg avgift.

Så stor kan skillnaden i fondavgifter bli över tid:

*Räknat med en konstant tjänstepension om 2 700kr/mån över 40 år med en börs som avkastar 7% per år. Inte justerat för skatt eller inflation.

2. Kapa onödiga skalavgifter

Vad är egentligen skalavgifter? Det är en tråkig och, i längden, dyr avgift som aktörer tar för att förvara din tjänstepension. Det tycker vi är fel. Vi vill att mer pengar ska gå till dig som sparar, och mindre till banken. Därför tar vi inte ut några skalavgifter alls.

Om du har en kollektivavtalad tjänstepension så har du sannolikt förmånliga avgifter. Men om du inte har kollektivavtalad tjänstepension så finns det en risk att din tjänstepension blir väsentligt mindre på grund av dyra skalavgifter. Det är inte ovanligt med en skalavgift på ungefär 0,65% per år och vi såg ju i exemplet ovan hur mycket en avgift på strax över 0,65 % per år kan bli över tid…

Lösningen? Testa vår funktion Pensionsjakten för att hitta flytta dina dyra tjänstepensioner till oss och slipp dyra avgifter. Det kan ge dig miljoner mer i tjänstepension.

Ju tidigare du tar tag i tjänstepensionen, desto mer kan du påverka

Vi föreställer oss att du får 2 700 kronor i tjänstepension varje månad. På ett vanligt konto utan ränta blir det 1,3 miljoner kronor efter 40 år. Men om du investerar det på börsen kan det ge dig närmare 7 miljoner kronor efter 40 år om man räknar med 7% i årlig avkastning.

En bra sak att veta om fondavgifter är att avgiften dras automatiskt, det är inget man behöver tänka på att betala. Avgiften är också inräknad i avkastningen.

När man är 25 år känns pensionen långt borta. Nästan ogreppbart långt borta. Men ju yngre du är, desto större möjlighet har du att rädda fler pensionspengar från dyra avgifter, och istället få ränta-på-ränta på pengarna. Och är du 45 år gammal har du ändå över 20 år kvar – det är mycket tid.

Tips för att tjänstepensionen ska bli roligare

  • Ladda ner Avanza-appen och slå på notiser. Då kommer du få en pushnotis varje månad när din arbetsgivare gör en inbetalning av pensionen.
  • Förutom en notis kan du enkelt och smidigt se ditt tjänstepensionsbelopp växa månad för månad.

Är du en av de lyckliga som får tjänstepension via oss? Nice! Logga in här och kika på vad du har.

Happy old days!
/Felicia

Pensionsförsäkring tillhandahålls av Avanza Pension. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg