Så optimerar du pensionen
Vi lever allt längre och blir allt piggare. Det låter fantastiskt härligt, men är samtidigt en utmaning för pensionen som ska räcka allt längre. Men lugn, med några få enkla grepp kan du få bättre ekonomisk pensionstid.
Vid 65 års ålder sitter många på den största pott pengar de någonsin haft i livet. Barnen är utflugna och du kanske har fått upp din lön. Nu närmar sig dock pensionering om du inte redan har gått. Inkomsten kommer sannolikt att minska och det är ofta dags att börja använda sina besparingar. Du har dock många fria år framför dig och hur du nu tar hand om pengarna, styr på många sätt hur du kan leva.
Tänk i femårsperioder
Det första steget man bör göra är att se över balansen mellan börs- och räntesparande. Nej bara för att man är pensionär bör man inte ha allt placerat på sparkonto där pengarna inte växer. Det är tyvärr ett alltför vanligt misstag som kostar tusenlappar per år i utebliven avkastning. För att undvika detta är ett tips att göra upp femårsplaner. Pengar som du tror att du ska använda de kommande fem åren placerar du stabilt, på sparkonto med insättningsgaranti. Här är trygghet viktigare än möjlighet till avkastning. Så, gå in på minpensin.se, gör en pensionsprognos och ta reda på vad du beräknas få i pension varje månad. Räkna sedan ut hur mycket extra du kommer behöv ta av ditt sparande varje år för att dryga ut pensionen och multiplicera sedan denna summa med fem. Nu har du en uppskattning på hur mycket du behöver de kommande fem åren. För varje år som går flyttar du sedan över pengar från dina fonder och till sparkontot. På så sätt har du hela tiden har nästa rullande femårsperiod.
De pengar som du inte tror dig använda inom fem år, bör du låta växa vidare. Här är det enkla valet en kombination av en billig globalfond och en billig Sverigefond. Max 0,4 procent i fondavgift är ett bra riktmärke för att inte slösa pengarna på onödiga avgifter. Det här sparandet kommer troligtvis att svänga i värde, men över tid har det visat sig vara den sparform som gett absolut bäst avkastning. Och du har ju bara dina ”plus-fem-års-pengar” här, så du har tiden på din sida. Vill du vara extra försiktig kan du istället välja en blandfond med en fördelning på ca 70 procent aktiefond och 30 procent räntor. Även nu gäller det att vara prismedveten, så ha 0,4 procent i förvaltningsavgift som riktlinje även här.
När det kommer till fonder är det alltså viktigt att vara prismedveten. Skillnaden i avkastning blir snabbt stor. Så lägg lite tid på att välja rätt där. När det kommer till sparkontot och räntepengarna finns det inte lika många val att göra och skillnaden mellan 0,6 och 0,9 procents ränta blir inte gigantisk. Men visst bör man försöka få så bra ränta som möjligt. Se bara till att du väljer ett sparkonto med insättningsgaranti. Viktigt! Och lås inte in pengarna på konton med bindningstid. Hela tanken är ju att dessa pengar ska vara lättillgängliga, då ska du inte drabbas av en straffavgift när du faktiskt vill använda dem.
Sätt dig ner och gör din plan redan idag. Ta det steg för steg. Det borgar för bättre pensionsår.
Lycka till!
/Johanna Kull
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.