Fördelen med flera pension- och tjänstepensionsförsäkringar
Idag arbetar inte så många på samma arbetsplats hela sitt arbetsliv, utan byter titt som tätt. Fördelarna med det är såklart många, men en baksida är att vi blir sittande med tjänstepensionsförsäkringar både här och där. Utöver det kanske du har en vanlig privat pensionsförsäkring som du sparade 12 000 per år i när man kunde det. Loggar man in på minpension.se är det inte helt ovanligt att man ser fem, kanske tio olika försäkringar redan som 35-åring. Usch, vad jobbigt! Det finns dock en liten strimma ljus i det där mörkret.
Ponera att du är 65 år och planerar ett härligt pensionsliv. Förhoppningsvis är du frisk och kan umgås med nära och kära. Du sitter med en endaste försäkring med ett värde på 2 miljoner. En fantastiskt stor summa, men absolut inte omöjlig efter ett helt arbetsliv, dessutom med avkastning på det. Du vill betala ut denna över 20 år. När du då står vid starten av din utbetalning så kommer du den första månaden att få ungefär 8 300 kr (2 000 000/20/12) från den här försäkringen. Ett ganska bra belopp eftersom du utöver det dessutom kommer få pension från staten.
Knäckfrågan är hur du ska investera pengarna i din försäkring under tiden den betalas ut. Varje månad kommer ett belopp betalas ut, men initialt ganska lite med hänsyn till hur stor försäkringen faktiskt är. 8 300 kr är bara lite skrap på ytan av 2 miljoner. Eftersom du ska betala ut den över 20 år så kanske du ändå kan kosta på dig lite mer risk (läs aktieexponering). På så sätt kanske du med tiden kan få ännu mer än dina 8 300 kr som du skulle få vid starten av din utbetalning.
Problemet med en enda stor försäkring
Här stöter vi på ett stort problem. Om du investerar allt i aktier som mellan första och andra månaden går ned 10%, så kommer din pensionsutbetalning bli 7 500 kr andra månaden ((2 000 000-8 300)*0,9/(20*12-1)). Pensionen gick alltså ned 10% från en månad till den andra. De flesta kanske skulle tycka en sådan svängning från en månad till en annan är obekväm och löser det genom att lägga sin investering mer försiktig, kanske i en kort räntefond. Då kan du vara ganska säker på att dina 8 300 inte växer något speciellt.
Jag ber om ursäkt för allt räknande och jag ska nu komma till poängen.
Fler försäkringar ger fler valmöjligheter
Om du istället skulle haft fyra försäkringar med 500 000 per försäkring (fortfarande 2 miljoner totalt) skulle du kunna börja med att ta ut en försäkring på fem år, vilket blir våra bekanta 8 300 kr per månad (500 000/5/12). Under tiden den här försäkringen betalas ut lägger du den i en kort räntefond. De andra tre försäkringarna placerar du i aktier, kanske i olika marknader.
Efter fem år så ser du vilken försäkring av dessa tre som är lämplig för att ta över stafettpinnen. Kanske har du då fått 7% per år i den, vilket gör att den är värd 700 000 kr och kommer generera ett månadsbelopp om 11 700 kr. Wow! Inte så dålig löneförhöjning på fem år, dessutom utan att din pension under fem år gått ned.
Slutsatsen av detta är att flera försäkringar inte behöver vara dåligt. Kanske går du ned i tid vid 55 och kan börja komplettera din förlorade lön med en tjänstepensionsförsäkring samtidigt som du får lön. Kanske betalar du ut flera försäkringar samtidigt under en period, men sen färre under annan. Möjligheterna är oändliga.
Kom dock ihåg att om du har flera försäkringar, se till att de helst inte har några avgifter. Många försäkringsbolag har fasta avgifter, vilket inte är bra om du har många försäkringar. En rörlig avgift blir varken större eller mindre av flera försäkringar, men se till att även där välja det billigaste, helst avgiftsfria försäkringar.
Lycka till i pensionsdjungeln och tveka inte att höra av dig om du har frågor!
/Alexander Petersson, Risk Manager & Operativ aktuarie, Avanza Pension
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.