Så agerar avanzianerna under börsoron just nu!
Börsen slog nytt rekord så sent som 20 februari men har sedan dess befunnit sig i fritt fall på grund av oro för coronavirusets spridning över världen. Men vilka aktier har fått avanzianerna att trycka på köpknappen?
Mycket snabb börsnedgång tyder på stor oro
Börsen tappade -33,81% på 18 handelsdagar vilket är den snabbaste nedgången någonsin. Vi befinner oss nu i en björnmarknad, karaktäriserad av ett fall på minst -20% från toppen senaste året. Sedan 1990 har en björnmarknad inneburit en nedgång på -34,39% i snitt under 186 dagar. Under finanskrisen som sänkte börsen -58% tog samma nedgång motsvarande 130 dagar, vilket vittnar om att detta varit en dramatisk nedgång.
Ytterligare en indikator på att det råder panik på marknaden är räntemarknadens utveckling. Vi noterade nyligen All Time Low på den amerikanska tioåringen likväl som trettioåringen. Den sistnämnda hade nyligen gett en totalavkastning på hela +27% i år, en avkastning av aldrig tidigare skådat slag under så kort tid (?). När detta virus lagt sig så lär det finnas mycket kapital som står utanför marknaden och vill in i värmen igen. När det sker är omöjligt att säga och rimligtvis därför vi ser den höga volatiliteten på marknaden, det är nämligen ingen som riktigt vet. Att vi kommer få kontroll på situationen ser jag som självklart men frågan är hur mycket skada virusutbrottet hinner åsamka längs vägen.
I skrivande stund har börsen stigit +12,5% under de senaste 5 handelsdagarna. Vilket återigen påminner om stora rörelser när osäkerheten är utbredd.
Köp i sämre tider har goda förutsättningar att se god avkastning över tid
Jag brukar ju säga att de bästa köpen görs i de jävligaste av tider. Även om du inte tycker att detta är just en sådan tid är det på sin plats att påminna om att många bolag sett aktiekursen halverad senaste månaden. Det gäller inte minst många fastighetsbolag. När detta skrivs har det gått exakt en månad sedan börsen toppade, den månaden har som du vet varit dramatisk. Generellt kan dock sägas att ju mer börsen faller desto mer ökar den potentiella avkastningen framgent. Vi kommer att ta oss ur detta, det är mänskligheten mot viruset och vi kommer vinna. I måndags 16 mars noterade börsen årslägsta och sedan dess har många bolag studsat upp rejält på blott 5 börsdagar. Jag säger inte att börsnedgången är över, det kan ingen veta, men jag säger att vi kommer att få se stora uppgångar när denna krasch blåser över och viruset får erkänna sig besegrat.
När i tiden vi bottnar och börsuppgången tar vid är fortfarande osett, men det kommer. Låt nedan bild med data som är hämtat från Aktiespararnas Hitta Kursvinnare bli en påminnelse om just detta. Längst till vänster ser du aktierna på large cap, därefter mid cap och sist men inte minst small cap.
Det vi nu ser är en förmögenhetstransferering från de individer som varit ackumulerare över lång tid till de som är i begynnelsen och har tiden på sin sida, alltså unga personer som ämnar att spara under lång tid. Så precis på samma sätt som att viruset slår hårdast mot äldre så gör även börsnedgången dessvärre det. Även om din portfölj fallit kraftigt under denna nedgångsfas så är det rimligt att komma ihåg bidraget som affärerna under en kraftig nedgång ger upphov till.
Stockholmsbörsen har gett en årlig avkastning på +0,7% plus utdelning senaste 20 åren. De senaste 10 åren ligger den siffran på +3,8% eller +7,74% inklusive återinvesterad utdelning. Vi har haft två större krascher senaste 20 åren, närmare bestämt IT-kraschen och finanskrisen. Allt handlar dock om varifrån man väljer att mäta. Anledningen till den ytterst skrala avkastningen senaste 20 åren beror på den uppskruvade börsen i samband med IT-euforin innan kraschen. Då stod även Ericsson för 48% av index. Backar vi bak 21 år ser det dock helt annorlunda ut, detta då börsen steg +71% under 1999 och backar vi ännu längre bak så steg börsen hela 1 170 % från botten under finans- och fastighetskrisen 1992 till toppen av IT-euforin, det motsvarar +41% om året inklusive återinvesterad utdelning. Från botten under 90-talskrisen fram till idag så har börsen gett en totalavkastning på +13,24% per år. Det visar tydligt vikten av att fortsätta spara i sämre tider när rimligtvis de bästa affärerna görs, sett över tid. En viktig påminnelse i de tider vi nu befinner oss i.
Den som månadssparat har mest troligt blivit en stor nettovinnare eftersom köp gjorts automatiskt under nedgångarna utan att behöva konsultera en mage med tarmvred. De köp som gjorts på botten IT-kraschen har gett en årlig avkastning inklusive återinvesterad utdelning på +30,94%. Motsvarande siffra för finanskrisen är +23,37%. Det är dramatiska avkastningssiffror som drar ett stort strå till avkastningsstacken i ditt sparande. Ingen vet när denna börsnedgång kan förpassas till historieböckerna, men är du faktiskt långsiktig så finns stor potential att gå vinnande ur detta och vända nedgången till din fördel.
Att investera på botten är en praktisk omöjlighet men det teoretiska exemplet förtjänar att lyftas fram. Tolka det som att köpen under nedgång rimligtvis tenderar att ge allt bättre framtida avkastning i takt med att börsen reser söderut, oavsett om du köper strax efter nedgången inletts, efter halva vägen eller nära botten. Exemplet blir extra kraftfullt för dig som är ung och inte hunnit bygga upp ett stort kapital ännu. Då är du dels relativt skyddad mot den stora nedgången vi sett och dessutom kommer ditt löpande sparande in på allt mer attraktiva nivåer. Värre blir det för dem som redan har en stor del av sitt sparande på börsen som man byggt upp under lång tid.
Investor är den mest ägda svenska aktien hos oss. Den som köpte den på botten under finanskrisen har fått en årlig avkastning på över 20%. Nu kan vi vara rörande överens om att sannolikheten att du prickar botten nästan är lika liten som att hitta intelligent liv i universum innan påskägget öppnas. Men stå ut med mina jämförelser, för de är nyttiga. Om du istället köpte Investor efter halva nedgången under finanskrisen, alltså omkring slutet på maj 2008, så fick du ändå +15,6% årlig avkastning gentemot +9,9% för den som köpte för 20 år sedan och ”bara” behållit.
Vad händer med 10 000 kronor investerat på 30 års sikt som genererar +10% årligen jämfört med 15%? Antar att du redan kunde gissa att skillnaden är dramatisk. Om du når en avkastning på 10% så växer investeringen till 198 000 kronor medan 15% avkastning gör att slutsumman blir 875 000 kronor. Nu är detta ett teoretiskt exempel men det visar med all tydlighet vilken stor effekt på den totala avkastningen som köp under dramatiska tider tenderar att ge. Dessvärre så är inte detta sista gången vi kommer få uppleva dramatiska fall, även om Coronakrisen nog kommer gå till historieböckerna när detta är över, då den drabbar oss alla. Så du gör nog bäst i att konsultera dig själv, reflektera kring hur du reagerar och sedan agerar i dramatiska tider när magen skriker, för att sedan vända tider likt dessa till din fördel och i slutändan bli en vinnare när vi ser ljuset i tunneln.
Vilka aktier har avanzianerna köpt under oron?
Ända sedan det kraftiga börsfallet på -4,31% måndagen den 24 februari har det varit mycket hög handel och många köp har gjorts, även om det volymmässigt gjorts fler försäljningar.
Svenska aktier som favoriserats
- Lundin Petroleum
- SAS
- Clemondo Group
- iApotek
- Bactiguard
- Scandic Hotels Group
- Ambia
- Prebona
- LightAir
- Lundin Gold
Utländska aktier som favoriserats
- Norwegian Air Shuttle
- Moderna
- Gilead Sciences
- Aytu BioScience
- Inovio Pharmaceuticals
- Zoom Video Communications
- Co-Diagnostics
- Edwards Lifesciences
- Thermo Fisher Scientific
- BW Energy Limited
Vilka aktier har avanzianerna sålt under oron?
Svenska aktier som hamnat i frysboxen
- ABB
- Hennes & Mauritz
- Kinnevik
- Investor
- Nordea
- Millicom
- Ericsson
- Latour
- Castellum
- SCA
Utländska aktier som hamnat i frysboxen
- Aurora Cannabis
- Microsoft
- Apple
- Nokia
- Novo Nordisk
- Amazon
- Sampo
- Tomra
- Nvidia
- Tesla
Psst.. Vilka aktier har du köpt under den senaste tidens börsoro?
Allt gott,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.