Gästblogg: Q&A om investeringar i turbulenta tider

Det är just nu turbulenta tider i vår omvärld. Spridningen av corona har gjort att flera länder runt om i världen behövt införa olika former av begränsningar. Många jobbar hemifrån, vissa länders skolor stänger och på vissa platser har karantän införts. Det har lett till att ekonomin bromsat och att börsen runtom i världen rasat. Vi får i dessa tider frågor från våra följare hur man ska tänka kring sin portfölj. Vi tänkte därför gå igenom några av de frågor som vi fått mest.

Kan börsen verkligen fluktuera såhär mycket?

Om man kollar på perioden år 1990-2019 har den genomsnittliga avkastningen på OMX30 (De 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen) varit 7,68% utan utdelning inräknat. Samtidigt är det få år där avkastningen varit ungefär det. Istället har den under enskilda år varit alltifrån -41% (år 2002) till +71% (år 1999). Under förra året exempelvis gick börsen upp med 35%. Börsen kan alltså årligen avvika kraftigt mot genomsnittet men om man är långsiktig kan man förmodligen vänta sig en värdeökning på runt 8% av sitt kapital.

Vi vill även tillägga att liknande börsras har skett med jämna mellanrum i historien. Vid kraschen år 1929, som inleddes med Svarta torsdagen den 24 oktober, föll Dow Jones Index med över 40% på en månad. Vid börskraschen den 19 oktober 1987 föll Dow Jones med 22,6% på en dag, den enskilt största tappet någonsin under en dag. Vid IT-kraschen år 2002 föll Dow Jones med över 30% på några månader. Vid finanskrisen 2007/2008 halverades Dow Jones under en tvåårsperiod. Vi har alltså i historien sett flertalet kraftiga nedgångar och det är något som man som aktieinvesterare får räkna med.

Ska jag köpa eller sälja?

Om du är långsiktig med dina aktieinvesteringar är vårt råd att fortsätta som vanligt med din strategi. Det är svårt att som investerare pricka in rätt period att köpa. Warren Buffett har myntat ett känt citat som lyder “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.” I börsnedgångar blir många rädda för börsen men om man blickar bakåt och får vara efterklok inser man att det är då man borde köpt. Problemet är bara att veta när botten är nådd. Rådet är därför att fortsätta investera på samma sätt varje månad. De månader du köper för dyrt kompenseras med de månader där du lyckas köpa in dig billigt.

En tumregel är att pengar som du inte ska använda på ett flertal år, gärna fler än fem år, kan investeras på börsen. Buffertsparande eller sparande till en resa ska därför inte vara investerat i aktier. Om det är så att du är alltför exponerad mot aktier och din investeringshorisont är kort kan du fundera på om du skulle vilja få in en större andel tillgångar med lägre risk såsom räntefonder. Det är dock omöjligt att svara på om marknaden har nått sin botten nu eller om den kommer fortsätta ned och när rätt tidpunkt i så fall är att sälja. Du kan även passa på att göra research och se vilka andra tillgångsslag förutom aktier som kan vara intressanta. Råvaror, som till exempel guld, är en sådan tillgång som många gillar att komplettera sin portfölj med.

Hur ska jag sluta påverkas så mycket av upp- och nedgångar?

Hur logisk man än är så är det för de flesta svårt att inte påverkas när börsen går upp och ned. Vårt tips är därför: Håll dig till en strategi, avvik inte från den och fokusera inte för mycket på din portfölj. I perioder då börsen går bra kan det vara lockande att öka sitt innehav av aktier och i perioder då börsen går mindre bra vill många minska sin exponering mot aktiemarknaden.

Om du dock har en långsiktig strategi kan du känna dig trygg i den. Inom sinom tid kommer ekonomin återhämta sig och då kommer du vara tacksam att du ändå fortsatte investera. Ett annat tips är att se detta som ett tillfälle att både lära dig mer om börsen och även hur människors psykologi vid börsen hänger ihop. Vi är känslodrivna varelser och många gör misstaget att köpa för dyrt på toppen och sälja vid botten. Vi har med andra ord svårt att inte köpa på oss när vi ser att andras portföljer går upp och svårt att stanna kvar när portföljen går ned.

En förebild för många inom marknadspsykologi är Warren Buffett. När IT-kraschen kom vid milleniumskiftet drabbades hans portfölj inte särskilt hårt då han valt att inte exponera sig för mycket mot IT-aktier. Buffett kunde i sin analys nämligen inte motivera aktiernas höga pris och valde därför att avstå. Vid finanskrisen 2007-2008 fortsatte Buffett göra affärer medan andra investerare flydde marknaden. Han investerade bland annat flera miljarder dollar i Goldman Sachs samt hjälpte till att finansiera en stor affär som bolaget Mars gjorde. I efterhand visade sig båda dessa investeringar vara mycket lönsamma. Ett tips är därför att se om du kan hitta möjligheter andra inte ser vid en nedgång. Ett annat citat vi gillar kommer ifrån investerarprofilen Miljonär innan 30: “Nu byggs framtida förmögenheter för er som är unga, har jobb och kan spara stor del av lönen. Under finanskrisen lyckades jag spara lika mycket nya pengar som portföljen minskade med i värde. När vändningen sen kom blev jag snabbt miljonär.”

Sammanfattningsvis

Börsen har historiskt sett gått kraftigt både upp och kraftigt ned under enskilda perioder. Den genomsnittliga avkastningen man kan förvänta sig i det långa loppet är inget man kan förvänta sig under ett enskilt år. Därför ska man vara noga med att endast ha sitt långsiktiga sparande i aktier. Det är svårt att tajma marknaden och vårt tips för alla som vill spara långsiktigt är att fortsätta månadsspara.

För er som vill fortsätta investera och inte vill lägga för mycket tid på det rekommenderar vi att sätta upp ett automatiskt sparande. Vi gillar månadssparande i fondroboten Avanza Auto som innebär att en del av lönen dras automatiskt varje månad och investeras sedan åt dig utifrån dina preferenser.

Har ni några tips kring hur man ska tänka i dessa tider?

/Vendela Liiliestråle & Camilla Lundin, Business & Dreams

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg