Aktierna och fonderna som lockade i oktober

Ökad smittspridning och osäkerhet inför det amerikanska presidentvalet har fått världens börser att tappa fart. Stockholmsbörsen backade i oktober 6,74 procent och blev första minusmånaden på ett halvår. Privatspararna agerar enligt skolboken och fortsätter att månadsspara i aktier och fonder. Här månadens mest köpta värdepapper. 

Defensiva aktieköp

Handelsaktiviteten i oktober är mycket hög och privatspararna nettoköper aktier för åttonde månaden i rad. En viss försiktighet märks emellertid efter senaste veckornas börsoro och köpen är något mindre än föregående månader.

Köplistan utmärks av mindre konjunkturkänsliga aktier och toppas av läkemedelsjätten AstraZeneca. Spararna sätter stort hopp till deras vaccinstudie och antalet aktieägare i bolaget har ökat med nära 150 procent sedan årsskiftet. Kurslyftet har uteblivit, men potentialen för vaccinstudien kvarstår alltjämt. AstraZenecas patentportfölj är bred och bolaget bedöms ha goda tillväxtförutsättningar inom de fyra terapiområden som de fokuserar på. Spararna får alltså en aktie med både tydligt defensiva kvalitéer och en spännande pipeline framåt.

Även läkemedelsbolaget Sobi lockar. Ett läkemedelsbolag vars aktie rör sig på ett helt annat sätt än sektorkollegan Astras. Spararna storköpte Sobi vid kursraset på 18 procent som följde på nyheten om att bolaget stött på bakslag i en viktig fas 3-studie. Sobis aktie har inte några typiska defensiva kvalitéer, utan är relativt sentimentstyrd och privatspararna brukar vara förhållandevis aktiva med att gå in och ur.

 

Månadens säljlista utmärks av vinsthemtagningar i årets kursvinnare samt av aktier som lämnat rapporter över förväntan. Mest sålda aktie är kursraketen Sinch vars aktiekurs har stigit 180 procent sedan årsskifte och som är ett typexempel på bolag som är vinnare på den starka digitaliseringstrenden. Visst är värderingen hög, men det är även tillväxtutsikterna. Spararna verkar emellertid inte helt trygga med att bolaget kommer växa in i kostymen. De säljer av aktien på relativt bred front och antalet aktieägare minskar med 10 procent på en månad.

Fondspararna tankar grönt

Även hos fondspararna råder det hög aktivitet om man nettoköper fonder för sjunde månaden i rad. För första gången någonsin toppas köplistan av fonder som investerar i bolag verksamma inom förnyelsebar energi.

Att så pass nischade branschfonder som ”Ny energi” toppar köplistan är mycket ovanligt, men att spararna söker exponering mot grön energi är fullt rimligt. Få sektorer har en lika stark megatrend i ryggen. Fonderna tillhör årets vinnarfonder med en avkastning på mellan 20 till 50 procent. I år har sektorn lyfts ytterligare av EU:s stora stimulanspaket, med omfattande satsningar på grön infrastruktur, samt Bidens utlovade klimatplan där han vill göra USA:s energisektor fri från utsläpp till 2035.

Sverigefonder är månadens näst mest köpta och där går varannan krona till billiga indexfonder och varannan till aktivt förvaltade småbolagsfonder. Aktivt förvaltade Sverigefonder med fokus på stora bolag är däremot i princip iskalla. Detta på goda grunder då de historiskt haft mycket svårt att slå index.

 

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder. Jojo-handel med rekordköp följt av rekordförsäljningar är vad som utmärkt spararnas förhållningssätt till fastighetsfonder i år. Det är en vansklig strategi och risken för att tajma fel är påtaglig. Vill man ha extra exponering mot en sektor är det i regel bättre att vara långsiktig, men också se till att sektorfonden inte utgör en för stor andel av det totala sparandet.

Har du gjort någon ändring i portföljen på sistone?

//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg