Aktierna och fonderna som lockade mest i november
Under november månad har vi bockat av det amerikanska presidentvalet samtidigt som vi fått flera positiva nyheter kring coronavaccin. Det sammantaget gav börsen ett rejält glädjeskutt upp mot nya rekordnivåer. Aktier är som bekant en vintersport och börsen steg +11,64 % under månaden efter oktobers nedgång om -6,11% vilket gör att detta blev den bästa novembermånaden sedan 2002. Spararna har inte heller legat på latsidan utan fortsatt nettospara i aktier och fonder.
Sektorrotationens förlorare lockar återigen
Handelsaktiviteten är fortsatt hög och privatspararna nettoköper aktier för nionde månaden i rad. Efter 211 dagars återhämtning och ett börslyft på 43 procent fick vi nästan en korrektion under oktober. I samband med vaccinnyheterna 9 november fick vi en kraftig sektorrotation från de relativa pandemivinnarna till bank, cykliskt och pandemiförlorarna. Rotationen har finansierats genom vinsthemtagningar i de relativa vinnarna på börsen. Framåt slutet av månaden kunde man dock skönja en rotation tillbaka från pandemiförlorarna till pandemins relativa vinnare.
Månadens köplista utmärks av bolag som tagit stryk i sektorrotationen och toppas av gamingbolaget Embracer. Gamingbolagen har bjudit på strukturell tillväxt under lång tid och coronapandemin har dessutom eldat på trenden ytterligare. I samband med de positiva vaccinbeskeden i början av november föll dock Embraceraktien kraftigt och nästan en fjärdedel av börsvärdet utraderades. Spararna såg fallet som ett bra köptillfälle och antalet aktieägare bland Avanzas kunder ökade med 40 procent. Att ha exponering mot strukturell tillväxt är intressant för den långsiktige och att dra nytta av volatilitet tycker jag är klokt.
Likaså livecasino-aktören Evolution Gaming lockar. Bolaget är även det en pandemivinnare och aktien har stigit 141 procent sedan årsskiftet.
Månadens säljlista utmärks av vinsthemtagningar i pandemiförlorarna som fått vind i seglen den senaste månaden. Månadens mest sålda aktie är Handelsbanken A som stigit 23 procent sedan 30 oktober i samband med att börsen bottnade. Det är betydligt mer än Stockholmsbörsen.
Banksektorn har haft ett antal tuffa år på börsen där investerarna knappt fått en positiv totalavkastning. I slutet på oktober handlades Handelsbanken A lägre än under coronakraschen i våras. Efter en kraftig uppgång är det naturligt att vi ser en viss grad av vinsthemtagning bland spararna.
Fondspararna fortsätter tanka grönt
Spararna fortsätter att favorisera fonder inom förnybar energi och globalt finns en allt större samsyn om behovet av att adressera klimatfrågan. Den senaste tiden har vi sett flera faktorer tala till megatrendens favör. Dels Joe Bidens klimatplan, dels EU:s besked om att de viker den största andelen någonsin av den största budgeten någonsin till grön omställning. Dessutom har vi sett stora globala kapitalförvaltare ställa om sin förvaltning mot en hållbar sådan i allt snabbare takt. Spararna seglar dit trenden blåser och positionerar sig för att dra nytta av en megatrend karaktäriserad av sekulär tillväxt. Det kan vara klokt att ha viss exponering mot strukturell tillväxt och megatrender över tid.
Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder. Fastighetssektorn var en rejäl pandemiförlorare under våren med kraftiga fall som följd. Dessutom adderade en bräcklig obligationsmarknad ytterligare sordin på riskviljan. I takt med positiva besked om potentiella vaccin har vi sett en återhämtning. I november har många fastighetsbolag gått bättre än börsen, samtidigt som många nya fastighetsbolag noterats. Oron för effekterna av den andra pandemivågen verkar dock ha fått spararna att trycka på säljknappen. I det korta perspektivet kan jag förstå viss vinsthemtagning, givet osäkerheten. Men som motvikt ska tilläggas ett flertal större transaktioner på senare tid, så branschfolket ligger inte på latsidan, en ledande indikator?
Hur agerade du under månaden?
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.