Så agerade våra rikaste kunder under händelserika november
Nu har vi stängt böckerna för november och med facit i hand blev månaden väldigt händelserik. Vi har checkat av det amerikanska presidentvalet och mottagit mycket positiva besked på vaccinfronten, något som skapat glädjeyra på börsen. November brukar vara en solsäker månad och aktier är ju som bekant en vintersport. Med en uppgång på över 11 procent kan vi alltså lägga den starkaste novembermånaden sedan 2002 till handlingarna. Hur har våra förmögna kunder agerat under den här perioden? Låt oss kika på det!
Kraftig sektorrotation
Coronapandemin har delat upp börsen i två läger. De relativa vinnarna och förlorarna. Under lång tid har förlorarna varit ”No Go Zone” fram till vaccinbeskedet från Pfizer och BioNTech 9 november. Dessförinnan hade vi sett starka reaktioner på minsta gröna skott om antiviraler eller vaccin. Nu kom beskedet som världen väntat på sedan slutet på februari. Glädjeyran var ett faktum när nyheten kablades ut över världen. Stockholmsbörsen rusade över 4 procent, amerikanska terminer steg dramatiskt, amerikanska småbolagsindexet Russel 2000 steg över 7 procent, oljan reste norrut, guldet föll och pandemiförlorarna trotsade tyngdlagen med uppgångar på mellan 25 – 35 procent för hotelloperatörer, hotellfastigheter, kryssningsbolag, flygbolag och andra verksamheter som levt nära stormens öga.
Det är dagar som dessa som etsar sig fast på näthinnan. Men minnet är bra men kort så låt mig påminna om de dramatiska rörelserna vi såg när sektorrotationen från vinnarna till förlorarna inleddes. Nedan ser du vinnarna på amerikanska S&P 500 den 9 november.
Många av de bolag som varit vinnare under pandemin tog rejält med stryk och även fast börsen steg över 4 procent bitvis under dagen så var det nog många som såg sina portföljer sjunka. Jag tycker att en viss rotation är sund då uppgången varit relativt smal, speciellt i techtunga USA. Många anser att techsektorn har en ljus framtid men i det korta perspektivet så lockade många hårt pressade bolag, som nu såg framtidsutsikterna ljusna rejält.
Vilka svenska bolag blev vinnare och förlorare i rotationen?
Hennes & Mauritz har haft det tufft sedan de toppade på 368,50 kronor den 3 mars 2015 men de har samtidigt alltjämt orkat fortsätta med sin digitaliseringsresa. Bolaget har haft en stor del av sina 5 000 butiker stängda under pandemin och gick över 1 000 stängda butiker i samband med andra vågen. Men de positiva signalerna om ett vaccin fick aktien att stiga kraftigt och antalet stängda butiker har nu sjunkit rejält. Stockholmsbörsen i allmänhet och OMXS30 i synnerhet är kraftigt viktat mot bank och verkstad, två sektorer som fått bra fart under galoscherna i samband med vaccinförhoppningarna. Faktum är att Stockholmsbörsen bjöd på ett nytt börsrekord under november, blott 266 dagar efter coronakraschens inledning.
Banksektorn har varit en tärande sektor på OMXS30 under lång tid men i november bidrog den rejält. Kanske var det därför vi såg att OMXS30 också steg mer än breda Stockholmsbörsen, på marginalen. Vilka bolag var då vinnarna om vi tittar på just hela börsen och nöjer oss med topp 30?
Pandox föll som mest -77,9 % under krisens värsta stund tack vare sin exponering mot hotellfastigheter. Sedan aktien kom tillbaka till börsen för andra gången 2005 så har den under större delen av perioden handlats till substanspremie. Den premien vände till en kraftig rabatt gentemot långsiktigt substansvärde och fram till nyligen gick det att köpa en krona i värde för en femtioöring, givet att man trodde på fastighetsvärdena och inte väntade sig nedskrivningar. Sedan årslägsta nivån i bolaget den 18 mars har aktien stigit +189 %. För dig som vill ha en rejäl duvning i hotellkunskap och lyssna till en två timmars podd med bolagets VD Anders Nissen kan jag rekommendera detta avsnitt.
En liten kuriosa här också är att 15,5 % av bolagen på hela Stockholmsbörsen har stigit minst 50 % sedan årsskiftet. Var sjätte aktie på Stockholmsbörsen har alltså stigit minst 50 %.
Hur brukar december utvecklas?
Aktier är som bekant en vintersport och perioden oktober till februari brukar vara solsäker. Om vi tittar på de senaste 30 åren så har december stigit +0,8 % i snitt. Men senaste 10 åren har utvecklingen snarast varit oförändrad, med en viss dragning nedåt. November var en stark månad vilket kan hålla tillbaka, men då ska vi också komma ihåg att oktober bjöd på en nedgång om -6,11%. Totalt sett har 3 av årets 11 månader varit negativa.
Vilka aktier och fonder har favoriserats?
Nu är det dags att kika lite närmare på det som jag vet att många tycker är mycket intressant, nämligen hur våra förmögna kunder agerat.
De 10 mest ägda innehaven just nu
- Avanza Zero
- Investor B
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Hennes & Mauritz B
- Volvo B
- Nordea
- Telia
- Swedbank A
- SEB A
- Kinnevik B
- ABB
Aktierna som fått flest nya ägare under november
Fonderna som fått flest nya ägare under november
- Handelsbanken Hållbar Energi A1 SEK
- Swedbank Robur Ny Teknik A
- BNP Paribas Energy Transition C C
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza World Tech by TIN
- Enter Småbolagsfond A
- TIN Ny Teknik A
- Avanza Zero
- MS INVF US Growth A
- BGF Next Generation Technology A2 USD
Hur har du själv agerat?
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.