Hur bör man tänka kring Omikron-oron?
Den nya virusvarianten som fått namnet Omikron satte nyligen skräck i marknaden som i sin tur reagerade med att sänka Stockholmsbörsen -4 %. Dessutom rusade det amerikanska volatilitetsindexet VIX kraftigt. Indexet som ibland kallas skräckindex fördubblades på kort tid, vilket vittnade om den rejäla oro som svepte över världens finansmarknader. Men hur bör man tänka just nu?
I slutet på september rullades de allra flesta restriktioner tillbaka och samhället tog ett stort kliv mot någon form av normalitet, vi såg ljuset i pandemitunneln. När beskedet om den nya virusvarianten kablades ut över världen sades det samtidigt att den verkade spridas snabbare och att den kanske kunde runda vaccinet, i klarspråk: en mardrömssituation. Världshälsoorganisationen WHO klassade den som en orosvariant och många menade att situationen kunde bli mycket allvarlig.
Kraftiga börsfall är relativt ovanliga
Flera länder var snabbt ute och återinförde restriktioner och stoppade flyg från Sydafrika där den nya varianten först upptäcktes. Börsfallet på -4% för OMXS30 var det största i år och påminde om det initiala fallet på -4,31% som inledde coronakraschens 18 börsdagar långa nedgång ifjol. Situationen idag jämfört med då är i min mening väsensskild. I bilden nedan ser du att det är mycket ovanligt med så stora nedgångar på börsen.
Vid de tillfällen vi fått stora nedgångar historiskt har vi även fått motsvarande återhämtningar när oron lagt sig. Förutom ifjol har vi inte haft så stora börsfall de senaste 5 åren. Det är dock en sanning med modifikation för backar vi bak 5 år och några månader så får vi även med Brexit. Den dagen föll börsen -8,42% som mest men hade hämtat igen hela nedgången blott två veckor senare.
Framsteg inom mRNA-teknologi gör oss snabbfotade
Forskningsvärlden har tagit ett rejält kliv framåt tack vare mRNA-teknologin och därför är det också både relevant och intressant att följa vad dessa bolag säger kring detta. Moderna var snabbt ute och meddelade att de kunde ha ett uppdaterat vaccin i början av 2022 om det skulle krävas och sa samtidigt att det är en styrka med mRNA, alltså att de kan jobba snabbt. En utmaning är ju dock att det hela ska tas fram, tillverkas, distribueras och vaccineras.
Pfizer/BioNTech har meddelat att de kan tillverka ett anpassat vaccin inom 100 dagar. Men den stora frågan är om nuvarande vaccin är effektiva mot den nya varianten eller inte. Här går meningarna isär men vi kommer onekligen få fakta på bordet i sinom tid. Häri ligger en viss osäkerhet och som vi alla vet är det något marknaden ogillar starkt. Man tar då ofta det säkra före det osäkra genom att dra ned på risken med rejäla börsnedgångar som följd.
Börsens riktning framåt kommer styras av nyhetsflödet kring Omikron
Börsens riktning härifrån och framåt kommer vara styrd av nyhetsflödet kopplat till Omikron. Det lär rimligtvis ta några veckor eller månader att spela ut. Ju fler som smittas desto mer data kommer vi få och visavi mer kunskap om denna variant och vad den betyder för pandemin, global återstart och därmed också de finansiella marknaderna.
De två senaste helgerna har vi sett att börsen tappat på fredagar när det är dags att ta helg. Inte så konstigt i min mening då mycket kan hända på en helg, återigen är det bara att blicka tillbaka till februari ifjol. Viruset spred sig från Kina ut i världen och Italien blev Europas hot spot, vilket skapade panik.
De senaste dagarna har vi nåtts av information att den nya virusvarianten inte verkar vara lika allvarlig, peppar peppar. I söndags meddelade världshälsoorganisationen WHO dessutom att de inte har kännedom om något dödsfall kopplat till Omikron. Det är mycket goda nyheter för riskaptiten på marknaden. Spridningen av det nya viruset kan dessutom agera motivator för fler människor att vaccinera sig.
Goda affärer görs sällan i tider av panik
Nu har vi sett en viss återhämtning på börsen vilket också är en påminnelse om hur snabbt det kan gå vid marknadshändelser där agera först och tänka sedan är vad reptilhjärnan ordinerar. Det i sig är inte konstigt men det är klokt att komma ihåg att det är börsens lagar. Det är sällan som bra affärer görs i panik.
De flesta bolag jag pratar med vittnar om en optimistisk syn framåt för stunden. Vi får hoppas att Omikron blir en parantes men om så blir fallet eller inte kommer vi från första parkett få bevittna kommande veckor, nyhetsflödet och händelseutvecklingen kommer som sagt påverka mycket framåt. De långsiktiga gör klokt i att fylla på aktier eller fonder i ladorna under osäkerhet likt den vi nyligen upplevt, men i etapper för att inte bränna av allt torrt krut på en gång. Det är precis så jag agerar själv.
Avslutningsvis tycker jag det är klokt att vara ödmjukt medveten om att vi faktiskt inte vet hur detta kommer spela ut. Men den strida ström av information vi fått så här längt ger skäl att vara försiktigt optimistisk, vilket vi också sett på börsen. Dessutom har våra avanzianer varit aktiva under oron genom att nettoköpa både aktier och fonder.
Allt gott,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.