Så gör du för att leva på utdelningar
Vill du sluta jobba tidigare och istället låta portföljen jobba för dig? Med en smart investeringsstrategi är det faktiskt fullt möjligt. Så vad finns det för olika strategier, och hur vet man vilken som passar en?
Vilka är de populäraste investeringsstrategierna?
Det finns ett flertal olika investeringsstrategier/filosofier, jag brukar säga att det finns lika många investeringsstrategier som investerare där ute. Det viktigaste är att den passar dig, då fler än en väg bär till Rom. Däremot finns det ett antal klassiska varianter som många följer, låt oss spana in några av dem.
FIRE/Utdelningsstrategi: Utdelningsstrategin handlar om att investera i bolag som löpande ger sina aktieägare utdelning och därigenom bygga upp en inkomstström. Bolagens utdelningar tenderar dessutom att svänga mindre än dess aktiekurser samtidigt som utdelningen ju faktiskt trillar in löpande, vilket många utdelningsinvesterare uppskattar. FIRE står för Financially Independent Retired Early och är ett fenomen vari utövarna vill bygga upp så pass stora passiva inkomster att du faktiskt kan leva på dina utdelningar.
Värdebolagsstrategi: Den här strategin handlar om att investera i lågt värderade och ibland ”bortglömda” eller missförstådda bolag. Strategin har förädlats över tid men dess anfader sägs vara Benjamin Graham som är lärofader till en av vår tids största investerare Warren Buffett. Ofta brukar man säga att det är låga P/E-tal, hög direktavkastning och ett P/B-tal under 1 som står på menyn.
Månadsspara i indexfonder: Att månadsspara i indexfonder är ett mycket enkelt men likväl kraftfullt sätt att investera. Du tar bort den psykologiska dimensionen att att fundera kring om det ”verkligen är köpläge just nu”, vilket många tenderar att inte tycka när börsen surnat till, för att ångra sig i efterhand. Dessutom behöver du inte heller försöka identifiera börsens vinnare eftersom du får en exponering mot hela börsen.
Generationssparande: Syftet med ett generationssparande är att ta ned risken i sparandet ju närmare slutmålet man kommer, oftast pensionen. När du är ung har du råd att ta risk och bör därmed ha 100 % aktier men i takt med att födelsedagarna blir allt fler och exempelvis pensionen närmar sig så tar ett generationssparande ned risken. I praktiken går det till så att ränteexponeringen i sparandet ökat på bekostnad av aktieexponeringen. Ju äldre du blir och desto närmare tidpunkten för att använda pengarna du kommer desto större räntedel i sparandet och därmed desto mindre aktieexponering.
Annons
Så hur gör jag för att leva på utdelningar?
Det mest populära sättet är helt enkelt att komponera ihop en utdelningsportfölj. En aktieportfölj beståendes av utdelningsaktier med hög direktavkastning, alltså hög utdelning i förhållande till aktiekursen.
En aktie som kostar 100 kronor och ger 1 krona i utdelning per år erbjuder en direktavkastning på 1%. I en utdelningsportfölj vill vi nog gärna att aktien som kostar 100 kronor ska ge en årlig utdelning på 4 – 6 kronor, vilket motsvarar en direktavkastning på 4-6 %. På vår aktielista kan du sortera aktier utefter direktavkastning.
Aktier med hög direktavkastning återfinns ofta bland bolag som har en hög utdelningsandel. Alltså mogna bolag som verkar på en mättad marknad där det inte finns lika många investeringsmöjligheter eller behov framåt. Då är det enklare och bättre att dela ut större delen av vinsten till aktieägarna vilket ofta gör att aktien åtnjuter en hög direktavkastning.
Rent konkret handlar det om att komponera ihop en aktieportfölj med ett flertal olika aktier som tillsammans ger en hyfsat god direktavkastning. Låt oss anta att du hittar 15 aktier som tillsammans ger portföljen en direktavkastning på 5 %. En hög nivå som förvisso överstiger Stockholmsbörsens genomsnittliga direktavkastning men det finns tillräckligt många bolag med den direktavkastningen för att kunna bygga ihop en portfölj. För varje tusenlapp du investerar innebär det att du kan förvänta dig en årlig utdelning på 50 kronor.
Varje resa börjar med ett första steg och den första tusenlappen genererar då 50 kronor i förväntad årlig utdelning. Månad två ger nästa investerade tusenlapp lika hög förväntad utdelning men helt plötsligt har din förväntade årliga utdelning fördubblats. Efter ett år uppgår utdelningen till 600 kronor och efter två år uppgår den till 1 200 kronor, snöbollen är i rullning.
Hur håller jag mig till min strategi? Är det fel att ”byta” strategi med tiden?
Den bästa strategin är den du faktiskt följer. Varje resa börjar med ett första steg och det viktigaste är att du kommer igång med ditt sparande. Du kommer lära dig mer hela tiden och din investeringsfilosofi kommer utvecklas löpande. Om du inte tycker att det låter roligt eller kanske till och med övermäktigt så behöver du inte bli orolig. Ett månadssparande i en global indexfond på ett investeringssparkonto räcker gott, då behöver du knappt ägna någon tid alls åt sparandet löpande.
Det roliga när det kommer till sparande och investeringar är att man aldrig blir fullärd. Kunskapsmässigt kommer du kunna förkovra dig i oändlighet. Försök hitta en strategi som passar dig helt enkelt. Som utdelningsinvesterare med en ambition om att leva på utdelningar så skulle nedan punkter kunna vara en del av din investeringsstrategi.
- Spara löpande varje månad
- Investera i 10 – 15 olika aktier i 5 – 6 olika branscher
- Investera bara i bolag som ger utdelning
- Fokusera primärt på svenska bolag men stäng inte dörren för utländska högutdelare, vilket även ger en riskspridning i termer av valuta
- Var försiktig med bolag som har en väldigt hög direktavkastning, det är skäl för att läsa på mer och göra sin hemläxa
- Höj sparandet i sura tider då aktier sjunker och bolagens direktavkastning stiger
- Fokusera på bolag med en direktavkastning som överstiger 5 %
- Försök hitta bolag som har gett en god utdelningstillväxt senaste åren
- Var försiktig med bolag som har en utdelningsandel på över 80 %
- Favorisera bolag med en mer konjunkturstabil verksamhet där vinsten och därmed inte utdelningen varierar särdeles mycket över tid
Börspsykologi – hur kan jag använda det till min fördel?
Flockmentaliteten på börsen är tydlig och har så alltid varit. Som ett kollektiv tenderar vi att köpa efter uppgång och sälja efter nedgång samt agera som övriga. Vi människor är helt enkelt inte strängt kalkylerande nyttomaximerande vandrande miniräknare. För att bli långsiktigt framgångsrik på börsen är det viktigt att lära känna sig själv. Investeringsstrategier i all ära men som jag sagt tidigare så är den bästa strategin den du följer.
Många oroar sig för en börskrasch, även om de är vanligare i fikarummet än på börsen, medan den verkligt stora risken i ditt sparande är du själv och hur du agerar. Från tid till annan surnar börsen till och de perioderna är nyttiga att uppleva, då lär du dig hur du reagerar och därefter agerar. De modiga som vågar springa mot strömmen brukar bli rikligt belönade över tid. Börsens svängningar är den kortsiktiges risk men den långsiktiges möjlighet.
Hur ska jag tänka när börsen svänger?
Det är viktigt att ha rätt pengar på börsen. Långsiktiga pengar som du inte behöver på minst 5 år men gärna på årtionden bör investeras på börsen. När börsen surnar till och sjunker så bör du komma ihåg att 7 av 10 börsår historiskt varit positiva och att det efter regn kommer solsken. Dessutom bör du också komma ihåg att det är i sura tider som ditt sparande gör mest nytta.
När börsen sjunker får du mer aktier eller fondandelar för ditt löpande sparande och när väl börsen vänder och börjar stiga så kommer du tacka dig själv. I goda börstider kan man njuta av att se sparandet växa och i sämre tider så fortsätter man gneta på för att ge sparandet så goda förutsättningar som möjligt inför nästa gång det är dags att resa norrut.
Vad innebär en krasch – är det dåligt eller är det köpläge?
En börskrasch är en djup nedgång på börsen som inte sällan är en effekt av en ekonomisk kris såsom finanskrisen 2007-2008 eller efter en tids spekulationsbubbla som IT-kraschen 2000-2002. De är inte särdeles vanliga men som långsiktig investerare bör man förvänta sig att vara med om en krasch en eller några gånger under en lång sparkarriär. Inte sällan kan börsen svänga kraftigt under ett enskilt år men ändå bjuda på en rejäl återhämtning för att stänga året med en betydligt mindre nedgång eller en uppgång. Ett sådant exempel är år 1992 där börsen steg +7,6% men där man som investerare först behövde utstå en nedgång på -35,2% under året.
Stockholmsbörsen har sjunkit närmare -40% under ett enskilt år vid fyra tillfällen sedan 1920, vilket vittnar om att en regelrätt börskrasch trots allt är ovanlig. Dock är det i princip alltid ett mycket bra köpläge eftersom börsen brukar tendera att bjuda på en rejäl återhämtning därefter när läget ljusnar. Att fortsätta investera och vara långsiktig under en börskrasch kan vara svårt för många, men de som orkar hålla emot det sura börsklimatet brukar bli rikligt belönade i slutändan.
Hur stor buffert ska jag ha?
I det här inlägget djupdyker jag ned i frågan kring hur stor bufferten borde vara. Det finns såklart inget givet facit utan beror på hur din specifika ekonomi ser ut. Men med villa, volvo och vovve likväl som flera barn och sommarstuga, ja då krävs det nog lite högre buffert än i ett singelhushåll. Ett riktmärke kan dock sägas vara omkring 50 000 kronor.
Utöver en buffert i defensiv bemärkelse, alltså för att kunna täcka oförutsedda utgifter så kan det även vara klokt med en mer offensiv buffert. För att lyckas långsiktigt på börsen är det en fördel att inte få ont i magen när börsen svänger och översätta nedgången i portföljvärdet med ”det här hade jag kunnat köpa, bara jag hade sålt innan nedgången”. Det är kontraproduktivt och en rejäl energitjuv.
Så fundera kring hur mycket pengar du behöver utanför börsen för att inte översätta portföljens svängningar till vad du ”gått miste om”. Jag resonerar lite grann kring hur du kan tänka i detta inlägg.
Lycka till med sparandet,
Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.