Vad är reallönesänkningar och hur påverkas du?
Nästa år kommer många uppleva reallönesänkningar. Det betyder att man får mindre pengar att röra sig med då lönerna inte ökar i samma takt som inflationen. Men varför höjer man inte bara lönerna mer? Och hur kan man tänka för att få ut det mesta av sin inkomst i det här läget?
First things first, en snabb repetition av hur inflation fungerar. Inflation är när varor och tjänster ökar i pris. Kortfattat kan man säga att inflation uppstår när många har ”för mycket” pengar att röra sig med och köper (efterfrågar) mer. Det gör att priserna stiger, dels på grund av att det finns ett begränsat utbud, dels för att fler är villiga att betala mer. Det senaste året har inflationen (KPIF) stigit med 9 procent jämfört med förra året – vilket är väldigt högt med tanke på att inflationsmålet är 2 procent.
Vad innebär en reallönesänkning?
Reallönesänkning
Säg att du får en löneförhöjning på 3,5 procent i år. Men, om inflationen samtidigt är 5 procent minskar din lön med mellanskillnaden (5 – 3,5 = 1,5 procent). I praktiken innebär det att du får en högre lön, men att din köpkraft har minskat med 1,5 procent. Trots att din lön har ökat, har du fått en så kallad reallönesänkning.
Reallöneökning
Om din lön höjs med 3,3 procent men istället är inflationen på 1,7 procent, då får du en reallöneökning motsvarande mellanskillnaden (3,3 – 1,7 = 1,6 procent). För många har det varit en lång period med reallöneökningar, vilket innebär att du varje år har fått lite mer för din lön.
Varför höjs inte lönen lika mycket som inflationen?
Riksbanken drar i nödbromsen genom att höja räntan för att bromsa inflationen och kyla ner en ekonomisk period som varit glödhet. När räntorna går upp blir priset på pengar (räntan) dyrare och när räntekostnaderna ökar får samhället mindre pengar över till annat. Det leder i sin tur till att efterfrågan minskar och då sjunker priserna tillslut.
För att räntehöjningarna ska få effekt är det därför viktigt att lönen inte ökar lika mycket som inflationen, eftersom samhället då får mer pengar att röra sig med och efterfrågan då fortsätter vara hög. Det är därför det pågår en het debatt om amorteringskravet, eftersom det ger folk mer pengar att röra sig med och det spär på inflationen.
Annons
Hur kan jag tänka vid en reallönesänkning?
- Rannsaka utgifterna och inte minst de rörliga. Gör en budget och gå igenom dina rörliga utgifter för att tydligt se var konsumtionen kan minskas. Håll kvar i de sakerna som är viktigast för dig och försök dra ner på det andra.
- Håll hårt i månadssparandet. Se det som en fast kostnad och sätt upp ett autogiro till månadssparande. Om du är långsiktig i ditt sparande kan investeringar på börsen vara ett bra sätt att skydda dina pengar från inflationen.
- Utforska möjligheterna att öka dina inkomster. På lång sikt kan man fundera på att bygga upp passiva inkomster. Det kan du till exempel göra på börsen genom att bygga en utdelningsportfölj.
- ”This too shall pass”. Det kommer vara en tid nu när man har mindre att röra sig med, men det kommer bli bättre och nya normallägen kommer leta sig fram.
Med hopp om att vara tillbaka till reallöneökning redan nästa år!
/Felicia
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.