Aktierna som gått bäst (och sämst) hittills 2023
Den första halvleken av 2023 har passerat och börsen har sprungit på bra. Hittills är breda Stockholmsbörsen inklusive utdelning (OMXSGI) upp knappt 11,0% i år och vissa aktier har stigit betydligt mer än så – och andra fallit rejält. Här listar vi årets vinnare och förlorare halvvägs in.
Aktierna som gått bäst hittills 2023
Halvårets kursvinnare är en salig blandning av olika bolag och branscher – vid första anblick verkar det som den enda gemensamma faktorn är att de varit just kursvinnare.
Men om man kikar närmare på bolagen kan man dock se några saker de har gemensamt – de har utvecklat affären och presterat bra under året. Till exempel klädjätten H&M, hårdvarubolaget Hanza och bioteknikbolaget Saniona har visat rejäla uppsving i sina rapporter. Dessutom är drygt hälften av bolagen lönsamma, vilket brukar vara till fördel när det skakar på börsen eftersom det generellt betyder lägre risk och bevisat fungerande affärsmodell.
Min friendly reminder är dock, som alltid, att kika närmare och göra sin egen analys av bolagen. Vissa aktiekurser kan tillfälligt öka i raketfart utan att egentligen ha något verkligt värde. Och bara för att en aktiekurs har stigit historiskt finns det inga garantier att det kommer fortsätta i framtiden.
- Saniona +141,76% (bioteknik)
- Momentum Group B +114,49% (industrikonglomerat)
- CoinShares International +93,94% (finans/krypto)
- HANZA +80,43% (hårdvara/tech)
- Qliro +75,97% (finans/kredit)
- Better Collective +70,60% (sportbetting/community)
- Bulten +69,75% (industri/fordonsindustri)
- Fagerhult Group +66,63% (elindustri)
- Hennes & Mauritz B +65,88% (detaljhandel)
- Empir Group B +65,96% (IT/tech)
Listan visar aktierna på Stockholmsbörsen som haft bäst utveckling under perioden 1/1-2023-3/7 2023. Hämtad kl. 10.30.
Se hela listan över bolagen som gått bäst i år här.
Annons
Aktierna som gått sämst hittills 2023
Till skillnad från vinnarlistan har förlorarlistan en hel del gemensamma faktorer vid första anblick. Här hittar vi flera aktier inom medicin/läkemedel och bioteknik. En bransch som är känd för att vara lite extra riskfylld just för att de är så himla beroende av positiva resultat i studierna. Men med det sagt finns det flera bolag inom hälsovård som också presterar bra och har flera projekt som sprider riskerna i bolaget.
På listan över kursförlorare hittar vi också det populära fastighetsbolaget SBB som haft det riktigt kämpigt på flera fronter, samt streamingbolaget Viaplay som också haft det tufft på senare tid med dåliga resultat och och problem i ledningen.
Aktier som är kursförlorare är inte nödvändigtvis dåliga investeringar – det viktiga är att ta reda på anledningen till de kraftiga fallet och om det finns möjlighet att ta sig upp igen. Här kan du läsa ett inlägg om hur du kan tänka när aktier faller.
- Immunovia -93,38% (bioteknik)
- Cint Group -79,14% (mjukvara/IT/tech)
- Mendus -78,01% (bioteknik)
- IRLAB Therapeutics A -77,81% (läkemedel)
- SBB B -75,93% (fastigheter)
- SBB D -75,83% (fastigheter)
- Q-Linea -72,38% (medicinteknik)
- Senzime -71,14% (medicinteknik)
- Precise Biometrics -68,94% (IT/tech)
- Viaplay Group B -68,54% (media/underhållning)
Listan visar aktierna som haft sämst utveckling under perioden 1/1-2023-3/7 2023. Hämtad kl. 10.30.
Se hela listan över bolagen som gått sämst i år här.
Har du haft turen/oturen (eller kanske skickligheten?) att äga någon av aktierna på listorna?
/Felicia
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.