Sveriges billigaste globalfond har nu blivit ännu bättre!

Av Avanza

03 okt 24

Share

Nu har vi äntligen tagit hem Avanza Global, Sveriges billigaste globalfond för privatpersoner enligt Morningstar Direct. Tidigare i år hämtade vi även hem förvaltningen av Avanza Europa och Avanza USA. Det innebär många fördelar och förbättringar för dig som äger de här fonderna – och självklart ligger de låga avgifterna kvar.

Vad är det som har förändrats?

Nu har Avanza Global gått från att vara en matarfond, som investerade i en annan fond, till en indexfond som direkt investerar i aktierna som ingår i fondens jämförelseindex. Samma förändring gjordes för Avanza USA och Avanza Europa i våras.

Fördelarna med förändringen

En stor förbättring är att Avanza Global och Avanza USA nu endast betalar hälften så mycket källskatt på utdelningar från amerikanska företag. Tidigare investerade fonderna i Luxemburg-baserade mottagarfonder, men efter förändringen är det svenska skatteavtal som gäller.

Ytterligare en fördel är ändrade bryttider, vilket kan göra att tiden från orderläggning till affär blir kortare.

Nobelpristagaren Harry Markowitz lär ha sagt att ”diversifiering är den enda gratis lunchen inom investeringar”. Avanza Global ger en väldiversifierad aktieexponering genom att äga över 800 bolag i många sektorer och länder. Att den dessutom är Sveriges billigaste globalfond* gör den till en bra grundsten i ditt månadssparande.

Här kan du se över och justera summan eller innehaven i ditt månadsspar – eller starta ett nytt om du inte är igång än!



Varför har Avanza valt att inkludera hållbarhet i fonderna?

En majoritet av svenska fondsparare tycker att hållbarhet är viktigt vid val av fonder och 95% av allt fondsparande i Sverige är placerat i fonder som tar hänsyn till hållbarhet. Vi delar denna syn och tror att hållbart agerande är en förutsättning för långsiktigt värdeskapande. Genom att integrera hållbarhet vill vi ge dig ännu bättre förutsättningar för en hållbar och framgångsrik investeringsresa.

Vilka index följer fonderna?

Fondernas jämförelseindex följer minimikraven i ”EU Paris Aligned Benchmarks (PAB)”. ”PAB-index” är index vars totala utsläppsnivåer är i linje med Parisavtalet. Parisavtalet syftar bland annat till att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Fondernas jämförelseindex väljer bort vissa typer av bolag som:

  • Bryter mot internationella normer och konventioner som FN Global Compact
  • Har hög hållbarhetsrisk
  • Har intäkter från vapen, tobak, alkohol, spel (gambling), pornografi, fossila bränslen

Avanza Global Morningstar Developed Markets TME Paris Aligned Benchmark Sustainability Select Index

Avanza USA Morningstar US TME Paris Aligned Benchmark Sustainability Select Index

Avanza EuropaMorningstar Developed Europe TME Paris Aligned Benchmark Sustainability Select index

/Martin Sandstedt, Fondförvaltare.

*Enligt Morningstar Direct är Avanza Global den billigaste globalfonden som är tillgänglig för privatpersoner i Sverige.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. För information, faktablad och informationsbroschyr se avanza.se/global, avanza.se/avanza-europa, avanza.se/avanza-usa.

Relaterade inlägg