Sparekonomen: Det tittar jag extra noga efter i rapporterna

Mitt i tullkaoset väntar nu årets andra rapportperiod. Men det är först nu vi får se siffror från 2025, hittills har vi ju bara handlat på förra årets siffror. Och i vissa fall månadsstatistik, förstås. Börsen är framåtblickande och i det senaste avsnittet av Avanzapodden berättar Aleksander att S&P500-index historiskt bottnat i genomsnitt 9 månader bolagens vinster. Statistiken går tillbaka till 50-talet och visar hur index och vinsterna interagerat med varandra när börsen gått ned mer än 20 procent från toppen (en så kallad björnmarknad).

Tullarna syns inte i siffrorna

De senaste veckornas stora rörelser på börserna visar hur svårt det är marknadens aktörer att sätta ett pris på framtiden. Hur lätt är det egentligen att prissätta något som förändras på några timmar? Först får vi läsa om höga tullar, sen är det paus, sen ska vissa produkter undantas, sen är det tullar igen. Ja, du förstår.

Men nu får vi äntligen lite hårda siffror att greppa tag i när börsens bolag ska berätta hur det gått under årets första tre månader – Q1-rapporterna börjar strömma in. Även om effekten av Trumps nya tullar inte kommer att synas i böckerna ännu så ska det bli väldigt intressant att se hur börsens vd:ar beskriver situationen för just sitt företag.

Jag letar efter vinst i rapporterna

Oavsett vad som påverkar börsen här och nu ska vi komma ihåg att på lång sikt är det bolagens förmåga att generera vinst till sina aktieägare som kommer att påverka aktiekursen. Om vinsten och förmågan till utdelning ökar över tid kan vi vara rätt säkra på att också aktiekursen följer i samma riktning. Men så enkel är ju inte börsen, för det finns oändligt många lager till som är med och påverkar priset.

När jag följer mina bolag försöker jag ändå göra det så enkelt jag bara kan. Är det ett investmentbolag jag följer tittar jag på hur substansvärdet har utvecklats. Har det utvecklats starkare än börsen? Tittar jag på ett “vanligt bolag” vill jag gärna se att omsättning och vinst ökar.

Under en rapportmorgon tycker jag också att det är intressant att följa hur väl analytikerna prickat in bolaget utveckling, för det kommer påverka hur aktiekursens utveckling. Även om den senaste kvartalsrapporten får ett stort utrymme här och nu är det trots allt bara en av flera datapunkter när jag utvärderar bolagens historik.

Mina favoritnyckeltal

Jag använder både vår analysflik och Börsdata (läs mer om samarbetet) både när jag screenar nya bolag och följer mina befintliga innehav. Här följer jag upp omsättning/aktie, vinstmarginal, vinst/aktie, FCF/aktie, ROE bland annat. Jag gillar att titta på snittsiffror fem år bakåt för att jämna ut lite. För samma period gillar jag att se tillväxt, hur mycket har omsättning, vinst och fritt kassaflöde ökat under den här tiden i genomsnitt per år? Om det går så tittar jag gärna på nyckeltal som mäter exempelvis vinst i förhållande till antalet aktier eftersom jag då tar hänsyn till om antalet aktier ökat eller minskat. Om bolaget återköpt aktier kommer vinst/aktie öka och om de istället gjort en nyemission minskar vinsten per aktie med samma vinst. Självklart kan man titta på hur antalet aktier ökat isolerat också, men jag försöker att inte krångla till det i onödan.

Verktyg för rapportperioden

När rapportfloden nu startar finns det bra verktyg att använda för att hänga med. Här listar jag några favoriter:

  • Företagskalendern – på vår börsskärm Börsen idag kan du enkelt se när bolagen rapporterar. Välj att följa alla, dina innehav, eller bevakade bolag
  • Lyssna in på rapportpresentationerna via Quartr – det kan du göra direkt på aktiesidan. Vd-ordet är i många fall väldigt polerat, här får du chansen att höra nyanser när vd svarar på analytikernas frågor
  • Nyheter om dina innehav – här finns allt du behöver läsa. Klicka på just nu i appen eller på sajten så kan du se vad som skrivs om bolagen du bryr dig om.

Sist men inte minst, hur kul det än är att följa sina bolag och vara här och nu med vad som händer, det är viktigt att komma ihåg att man inte måste agera på allt som får kurserna att röra sig. Jag försöker så gott jag kan med att köpa månadsvis när lönen kommer och däremellan bara hänga med.

Lycka till i rapportperioden!

/Philip

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg