Köpa fritidshus? Tänk på detta!
Nu är högsäsongen för fritidshus igång – men vad är viktigt att tänka på innan du köper? Catharina Åbjörnsson Lindgren på Landshypotek Bank ger sina bästa tips på hur du lyckas med affären.
Fritidshuset verkar ha en självklar plats i mångas hjärtan. Det blir extra tydligt när vi blir påminda om att Sverige är ett av länderna där det finns flest fritidshus per invånare. I vårt avlånga land finns över 610 000 fritidshus, enligt SCB.
Men när det är rätt läge att köpa är inte lika självklart. Mitt bästa tips är att tänka på vad dina behov och möjligheter är – och köp därefter. Oavsett vad du väljer är det viktigaste att beslutet känns rätt för dig och din ekonomi.
Samma procedur som när du lånar till villa
Själva köpet går i princip till som ett vanligt husköp. Du ansöker om ett bolån. Precis som när du vill köpa en ”vanlig” villa. Banken undersöker att din ekonomi långsiktigt klarar av att betala för lånet och räntan. Vi måste också säkerställa att du klarar av dubbla boendekostnader, alltså för permanenta boendet och för fritidshuset.
Dessutom testas din ekonomi att klara en högre räntenivå. Idag räknar många banker med att du ska klara en låneränta på cirka 6–7 procent. Reglerna för kontantinsats och amorteringskrav är samma för köp av fritidshus eller villa.
Det kan vara en god idé att ha en extra buffert för fritidshuset då de oftare är i sämre skick. Kanske en uthyrning av sommarstugan kan täcka några av kostnaderna?
Annons
Köp fritidshus genom att utöka ditt bolån
Om du har låg belåningsgrad på ditt permanenta boende kan du ha möjlighet att utöka bolånet på ditt permanenta boende för att köpa lantstället. Men kom ihåg att det kan påverka amorteringsregler – och att det kan kosta att ta ut ett nytt pantbrev.
Tips för dig som redan äger sommarstuga
Om du redan äger ett fritidshus vill jag tipsa om att du kan flytta ditt bolån. Du behöver alltså inte köpa nytt eller flytta från din befintliga sommarstuga för att det ska vara aktuellt att byta bank. Tips är att jämföra bankers snittränta, det är den genomsnittliga räntan per bindningstid som banken har erbjudit den senaste månaden. Du kan spara tusenlappar på att flytta ditt bolån.
Här kan du se vilken ränta du kan få om du ansöker om att flytta bolånet hos Avanza.
Jag vill också slå ett slag för att du som har en sommarstuga med renoveringsbehov kan ansöka om att utöka ditt bolån till det. De flesta renoveringar höjer värdet på huset och är också klimatvänliga.
Om du vill utöka ditt bolån så loggar du in på Avanza, går till din Kontoöversikt, väljer Ditt bolån och klickar på ”Vill du låna mer?”. Du kan låna upp till 75% av bostadens värde.
Sommarhus vid vattnet?
Regeringens förslag om lättnader i strandskyddsreglerna föreslås börja gälla 1 juli 2025. Det innebär att fler kan förverkliga drömmen om att ha hus vid vattnet. Så mitt sista tips är att hålla utkik efter obebyggda tomter vid exempelvis små insjöar.
Lycka till med jakten på fritidshus!
/Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank
Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.