A-aktier eller B-aktier? Det är skillnaden mellan de olika aktieslagen

Du har säkert sett att vissa bolag har flera typer av aktier, som A-aktier, B-aktier, C-aktier, D-aktier eller preferens-aktier. Det betyder att bolaget har olika aktieslag som du kan investera i och vara delägare med. Men vilken skillnad har aktierna och hur ska du tänka?

Skuld eller eget kapital?

När ett bolag ska ta in nya pengar för att finansiera sin verksamhet finns det flera möjliga finansieringsvägar. Antingen väljer företaget att öka sina skulder genom att ta ett banklån eller ge ut en obligation. Båda två innebär att bolaget lånar pengar en viss tid och för det betalar en ränta, till banken eller till dig som köpt en obligation. Utmaningen för privatsparare är att obligationer inte är så tillgängliga. Det krävs ofta miljonbelopp för att investera och de handlas inte alls lika tillgängligt som aktier.

Om ett bolag inte vill öka sin skuldsättning kan de istället ge ut (eller emittera som det också heter) nya aktier. Pengarna som investeras räknas istället som eget kapital. De vanligaste stamaktierna har ofta beteckningen A eller B. Men det finns också andra varianter som kan kallas både C-, D- eller preferensaktier.

Vad är det för skillnad på olika aktieklasser?

Den vanligaste skillnaden mellan två olika stamaktier är röststyrkan. Den ena aktien (som ofta kallas B-aktien, men ibland också C-aktien) kan ha en tiondels röstvärde jämfört med den andra som brukar vara A-aktien. Om inte makten på en årsstämma spelar någon roll för dig ska du generellt sätt välja den som kostar minst om den har tillräckligt stor omsättning för att du ska kunna köpa och sälja.

Preferensaktierna då. De kan ses som ett mellanting mellan en obligation och en aktie. Som betalning för pengarna bolaget tar in när de ger ut preferensaktier betalar de en fast utdelning. Precis som ränta på ett lån. Utdelningen – eller räntan – är oftast fast och betalas ut regelbundet. Om bolaget inte betalar utdelningen kommer de vid ett senare tillfälle behöva göra det med en så kallad straffränta. Utdelningarna är däremot inte eviga, eftersom bolaget kan ”betala tillbaka lånet” genom att köpa tillbaka preferensaktierna. Priset som bolaget kan köpa tillbaka preferensaktierna för kallas ofta inlösenkurs, och det är bra att kolla om preferensaktierna handlas över eller under denna kurs. Precis som namnet avslöjar har de som äger en preferensaktie även ofta förtur till vinstutdelning framför en stamaktieägare. Stamaktieägarna har däremot ingen begränsning i hur stor utdelningen kan bli, men de är sist i kön att få sin utdelning.

En tredje variant är D-aktierna. De är precis som A-, B- eller C-aktierna också en stamaktie men fungerar nästan som en preferensaktie med en mer eller mindre fast utdelning varje år. D-aktierna är också eviga vilket innebär att aktierna inte kan köpas tillbaka från dig på samma sätt som en preferensaktie. Däremot ger de inte något företräde till utdelningen i det fall bolaget inte har tillräckligt mycket pengar.

Annons

Hur ska jag tänka när jag väljer aktieslag?

Jag brukar säga att finansmarknaden består av två delar, skulder och eget kapital. Antingen lånar vi ut pengar och får en ränta eller så köper vi aktier och får rätt till vinst och värdeutveckling. Och i grunden tycker jag att du kan tänka så, vill du vara delägare med obegränsad uppsida till störst risk att förlora allt eller vill du ha en begränsad uppsida till en lägre risk?

Tänk på att aktier värderas utifrån framtida kassaflöden, alltså utdelningar. Om en aktie har begränsade möjligheter att ta del av framtida vinster kommer också uppsidan att vara begränsad, men också risken. De olika aktieslagen ger dig möjlighet att komponera ihop en investering som passar dina preferenser. Om ett bolag du vill investera i erbjuder flera olika aktier kan du köpa flera för att balansera risken.

Det bästa du kan göra innan du investerar är att göra hemläxan först. Det blir extra viktigt när du funderar på att investera i en typ av aktie som du inte är bekant med sedan tidigare. Dessutom behöver inte en preferens- eller D-aktie vara den andra lik, tvärtom. Läs både bolagsordningen och prospektet från när aktierna gavs ut så är du på god väg att förstå vad du ger dig in i.

/Philip

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg