Aktierna & fonderna som köptes (och såldes) i februari 2024

Av Felicia Schön

29 feb 24

Share

Stockholmsbörsens breda index inkl. utdelningar (OMXSGI) steg med 3,85 procent i februari och vände börsårets negativa start – nu har index haft en uppgång på 2,11 procent sedan årsskiftet. De amerikanska börserna DJ USA och NASDAQ 100 levererade bägger en uppgång på runt 5 procent och är upp runt 6-7 procent i år.

Skärmavbilden är tagen 29 februari 2024 kl. 17.30.

Börsen reagerar starkt på signaler

Makroförväntningar fortsätter vara en stor rörelsedrivande faktor på börsen. Varje signal om ljusningar får börsen att skutta medan varje uns av pessimism drar ner index. Det är inte så konstigt med tanke på att vi befinner oss på en ränteplatå där den enskilt viktigaste frågan är: när kommer sänkningarna? Även rapportperioden har dock haft mycket att säga till om i februari, där bolag inom flera branscher, inte minst teknikbranschen i USA, har levererat otroligt starka rapporter som med marginal slagit de redan högt satta förväntningarna.

Så handlade avanzianerna i februari

Bland fondspararna är den starkaste köptrenden just nu USA:s techjättar. Hela 80 procent av nettoköpen i fonder i februari gick till global-, teknik- och nordamerikafonder. I teknikkategorin är det inte sällan AI-bolaget NVIDIA som är största innehav – ett bolag som även syns på köpsidan i aktiehandeln. Generellt för akitehandeln kan vi se en underliggande optimism samtidigt som många enskilda aktier möter stora kortsiktiga svängningar.

Aktiehandeln

De flesta bolag på Stockholmsbörsen har nu presenterat hur det senaste året gått. Om du tittar på börsens genomsnittliga utveckling sedan årsskiftet ser det behagligt ut med ett par procentenheter plus hittills. Verkligheten har däremot varit något annat. Bland de mest köpta och sålda bolagen har 18 av 20 fått se sina aktiekurser öka eller minska med tvåsiffriga tal sedan nyår.

På listan över de mest köpta aktierna har 6 av 10 gått plus sedan årsskiftet. De har dessutom gått plus sedan deras årsrapporter presenterats. De två utländska jättarna NVIDIA och Novo Nordisk sticker ut med uppgångar på 59 respektive 20 procent sedan årsskiftet. Båda bolagen slog högt ställda förväntningar inför de senaste rapporterna.

Bland de mest köpta hittar vi också fyra bolag där många uppenbart försöker pricka bottennivåer. Betsson-aktien som var upp tvåsiffrigt från nyår sjönk lika hårt efter att ha lämnat sin rapport. Även Embracer, Intrum och Boliden har alla backat sedan sina senaste rapporter och är kraftigt ned sedan årets början. Den som letar efter botten på aktiehavet måste ta ett djupt andetag och vara beredd på att behöva studsa upp från sand.

Mest köpta aktierna 

  1. Handelsbanken A
  2. SAAB
  3. NVIDIA
  4. Betsson
  5. Investor B
  6. Embracer
  7. SEB A
  8. Novo Nordisk B
  9. Intrum
  10. Boliden

Budaktuella bolag fortsatt på säljlistan

Den svaga svenska kronan har länge varit på ekonomernas läppar. Den påverkar i högsta grad när det kommer bud på svenska aktier från utländska investerare som ser röda prislappar på Stockholmsbörsen. I februari berättade Kinnevik att de säljer hela sitt innehav i Tele2 till en europeisk telekomkoncern. Tele2 är nu en av månadens mest sålda aktier. Aktiespararna fortsätter samtidigt att sälja Kindred som i januari fick ett bud på 130 kr per aktie.

En sektor som gått bra under lång tid och så även i år är halvledarindustrin. Det syns när vi tittar på amerikanska Lam Research. Bolagets aktie närmar sig en fördubbling när vi jämför med ett år tillbaka. Under samma tid har bolaget, från relativt låga nivåer, ökat antalet aktieägare hos Avanza med 40 procent. Efter den starka inledningen på året och fortsatt uppgång efter rapport tillhör aktien en av flera på säljlistan som aktiespararna säkrar hem vinst i.

Mest sålda aktierna

  1. Volvo Car
  2. Evolution
  3. Kindred
  4. Fortnox
  5. Tesla
  6. Lam Research
  7. Tele2 B
  8. Hexatronic
  9. New Wave
  10. Securitas

Fondspararna väljer USA:s jättar

Fondspararna väljer alltså att öka exponeringen mot global-, teknik- och nordamerikafonder – fondkategorier där många av fonderna har stor exponering mot några av USA:s största techbolag. Samtidigt ser vi att sparandet i Sverigefonder tappar något medan svenska investmentbolagsfonder också ökar.

En annan intressant spaning är att fondsparandet ökar kraftigt – jämfört med februari förra året har nettoköpen i fonder ökat med över 50 procent och från förra månaden är ökningen 20 procent. Det är stora ökningar sett till att svenskarna fortfarande är hårt pressade av höga räntor, inflation och svag krona. Min teori är att många, i skenet av den tuffa ekonomiska tid vi nu befunnit oss i ett par år, har prioriterat om i privatekonomin och insett vikten av att ha ett sparande. Utöver detta är det säkerligen en del som hoppas kunna att gasa ur krisen genom att öka exponeringen mot aktiefonder lagom till att börsklimatet ska vända på riktigt.


Mest köpta fonderna 

  1. Avanza Global
  2. Swedbank Robur Technology
  3. Länsförsäkringar Global Index
  4. Avanza Zero
  5. DNB Global Indeks
  6. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  7. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  8. Länsförsäkringar USA Index
  9. Jupiter India Select L USD
  10. AMF Aktiefond Nordamerika

Det är inte mycket nytt som hänt på säljsidan sedan förra månaden utan mönstret från januari ser ut att fortsätta – gröna energifonder, fastighetsfonder, småbolagsfonder och nordenfonder säljs. Försäljningarna inom aktiefondskategorierna beror sannolikt på fortsatta omallokeringar till andra branscher där optimismen framåt är högre.

Mest sålda fonderna 

  1. Handelsbanken Hållbar Energi
  2. Case Företagsobligationsfond Safe Play 
  3. Spiltan Högräntefond 
  4. Spiltan Räntefond Sverige 
  5. TIN Ny Teknik
  6. Länsförsäkringar Fastighetsfond
  7. Avanza Småbolag by Skoglund 
  8. SEB Sverige Indexnära B UTD 
  9. Spiltan Aktiefond Stabil
  10. Swedbank Robur Ny Teknik

Nu ligger mars runt hörnet och det återstår att se om den positiva börstrenden håller i sig!

/Felicia Schön & Philip Scholtzé

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden från privatekonom Felicia Schön om fondhandeln (fr 2024-02-28) respektive sparekonom Philip Scholtzé om aktiehandeln (fr 2024-02-29) för februari. 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg