Aktierna och fonderna som köptes (och såldes) i september

Av Felicia Schön

02 okt 23

Share

Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (OMXSGI) har haft ännu en månad med negativ utveckling – september slutade på -2%. Sen årsskiftet har utvecklingen nu sjunkit till cirka 4,5%. I månadens fondhandel väljer avanzianerna bort svensk exponering mot globala alternativ. På aktiesidan är det främst svenska storbolag som både köps och säljs, men även årets amerikanska storvinnare dominerar säljsidan.

Så handlade avanzianerna i september:

Mest köpta aktierna:

  1. NIBE industrier
  2. Novo Nordisk
  3. Investor A
  4. Sinch
  5. Starbreeze
  6. Electrolux
  7. SAAB
  8. Boliden
  9. New Wave
  10. Arm Holdings ADR

Mest sålda aktierna:

  1. Swedbank A
  2. Tesla
  3. NVIDIA
  4. Investor B
  5. Alibaba Group ADR
  6. Telia
  7. Volvo B
  8. Clas Ohlson
  9. AstraZeneca
  10. Sagax

Aktiespararnas köplista i september toppas av Nibe, Novo Nordisk och Investor A. Nibe har fått se tvåsiffriga kursras under månaden men många verkar fortfarande se kvalité i bolaget och passar på att köpa. Även det danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk har varit ett populärt aktieköp under månanden. Företaget har tidigare uppmärksammats ordentligt för deras diabetes- och överviktsmedicin och fått extra strålkastarljus de senaste månaderna då bolagets stigande aktiekurs nu har gjort att börsvärdet överstiger hela Danmarks BNP. Inte direkt ett litet bolag!

Förutom Swedbank så säljs årets stora kursvinnare Tesla och Nvidia. I september har det skett ett trendbrott och de tidigare brant stigande aktiekurserna föll något, och sannolikt säljs aktierna av för att säkra en del av årets tresiffriga avkastning.

Mest köpta fonderna:

  1. Avanza Global
  2. Länsförsäkringar Global Index
  3. Spiltan Globalfond Investmentbolag
  4. Avanza 75
  5. Swedbank Robur Technology
  6. Avanza Zero
  7. AMF Aktiefond Global
  8. Enter Cross Credit
  9. Avanza USA
  10. AMF Aktiefond Nordamerika

Mest sålda fonderna:

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Handelsbanken Hållbar Energi
  3. Swedbank Robur Ny Teknik
  4. TIN Ny Teknik
  5. Spiltan Aktiefond Stabil
  6. East Capital Balkans
  7. Enter Småbolagsfond
  8. Avanza Småbolag by Skoglund
  9. Spiltan Högräntefond
  10. Öhman Global Growth

På fondsidan kan vi se att trenden med minskade köp i svenska fonder till förmån för globala alternativ fortsätter. Tidigare har vi sett att svenska småbolagsfonder väljs bort, men nu gäller det även svenska investmentbolagsfonder och svenska storbolagsfonder. Sannolikt är fondspararna oroliga för det ekonomiska klimatet i Sverige och söker sig till andra marknader.

Än en gång påminner jag om vikten av att ha en bra riskspridning i portföljen, med flera olika marknader och branscher. Det är också bra att känna till att utländska innehav får en skjuts när den svenska kronan försvagas, men att effekten blir motsatt när den svenska kronan stärks.

Räntetopp i sikte – eller?

Under september höjdes styrräntan med 0,25 procentenheter, den åttonde höjningen i raden. Styrräntan har nu gått från 0% till 4% på ett och ett halvt år. Aj.

Känslan är att vi gemensamt hållit andan i väntan på att räntetoppen ska komma i sikte. Först skulle den ske i april, sen i juli och till sist låg hoppet på september, men nej, då föll vi på målsnöret och andan gick istället ur.

Svenska kronan var rekordsvag – men stärktes

Starten på börshösten levererade även en rekordsvag krona mot euron och en dollar som närmat sig tidigare bottennivåer. 11,996 svenska kronor var priset för 1 euro. Dock fick kronan se en smärre vändning – när september var slut kostade en euro ”bara” 11,55 kronor och hade därför stärkts med 3,7%. Det beror på att Riksbanken började sälja av valutareserver. Vi får se hur den lösningen står sig på sikt…

Annons

Ett år sedan börsen bottnade

Tiden verkligen flyger förbi och det blir inte minst tydligt när det nu i oktober passerat ett helt år sedan den breda Stockholmsbörsen bottnade efter de kraftiga fall som präglade nästan hela 2022. Men, fallet följdes ju av ett börsrally – från oktober till februari så steg börsen närmare 30%(!). Därefter klingade rallyt av ganska snabbt, och börsen rörde sig länge i sidled för att till sist vända ner nu i slutet av sommaren. Så sedan botten i oktober 2022 återstår endast en börsuppgång på cirka 16%.

Förmodligen beror det på att marknaden inväntade signaler om en ljusnande framtid, men när signalerna väl kom så var de kanske inte fullt så ljusa som många hade hoppats på med bland annat en räntetopp som aldrig kommer i sikte, kraftig valutaförsvagning och allmän osäkerhet. Börsen har därför fallit på sista tiden.

Nu återstår det att se om den svaga börshösten fortsätter eller om vi får se lite blåa siffror snart!

/Felicia

Detta är en sammanfattning av Avanzas pressmeddelanden om fondhandeln (fr 2023-09-28) respektive aktiehandeln (fr 2023-09-29) för september.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg