Topplistan: Aktierna och fonderna som lockade i augusti

Av Johanna Kull

31 aug 20

Share

Sommarbörsen har avslutat starkt och stockholmsbörsen går mot den starkaste augustimånaden på 24 år. Allt fler av de stora globala investerarna tror att vi inne i en stark uppgångsfas, en så kallad bull market och även bland privatspararna i Sverige märks en tydlig börsoptimism. Handelsaktiviteten är mycket hög och såväl aktie- som fondsparare fyller på i portföljen i augusti. Här mer om vilka aktier och fonder som lockade.

Aktiespararna blickar västerut

Bland aktiespararna märks en tydlig optimism och de nettoköper aktier för sjätte månaden i rad. Teleoperatören Millicom toppar månadens köplista.

Millicom med stor verksamhet i Latinamerika har drabbats hårt av pandemin och aktiekursen har nära halverats sedan årsskiftet. Flertalet analytiker menar dock att aktien tappat lite väl mycket och Millicom är en av Stockholmsbörsens mest köprekade bolag.

Utmärkande är också att tre utländska bolag tar sin in på månadens köptopp, där man vanligtvis bara hittar svenska aktier. Denna månad återfinns emellertid techjättarna Apple, Tesla och Amazon, på mest köpta-listan.

De amerikanska teknikaktierna tillhör årets absoluta börsvinnare och uppgången för såväl Apple som Tesla fick extra vind i seglen efter att bolagen nyligen aviserade sina aktiesplittar. Även om en aktiesplit i sig inte skapar något värde, gör den aktierna mer tillgängliga för fler investerare vilket brukar leda till en viss positiv kurseffekt. Dock vanligtvis inte lika stor som den 30 respektive 40 procentiga uppgång Apple och Tesla räknat hem på en knapp månad.

Månadens mest sålda aktie är Evolution Gaming där spararna gör en tvärvändning. Aktien var länge sommarens klart mest köpta aktie och antalet ägare ökade med 85 procent på blott tre månader. I slutet av augusti sker sen ett trendbrott och aktien börjar säljas av. Antalet aktieägare har emellertid inte minskat, utan det är snarare befintliga aktieägare som säkrar hem en del av vinsten efter årets starka kursutveckling. Helt enligt skolboken.

Fondspararna stannar på hemmaplan

Hos fondspararna tar Sverigefonder sig förbi teknikfonder och blir månadens klart mest köpta fonder. Primärt köper spararna indexfonder samt Sverigefonder som investerar i små- och medelstora bolag. De mindre bolagen tog överlag mest stryk under börsoron, men det är också där återhämtningen varit som snabbast. Det märks inte minst i listan över de Sverigefonder som gått bäst sedan årsskiftet.

En nykomling på köplistan är ädelmetallfonder. Intresset för guld- och silverinvesteringar har ökat påtagligt under sommaren, efter att guldpriset nått nya rekordnivåer. Främst märks detta genom ökade inflöden till fonder som investerar i bolag som utvinner råvarorna. Det kan för många vara en lämplig beståndsdel i en diversifierad portfölj, men man ska vara medveten om att risken i denna typ av fonder är hög. Förutom exponeringen mot guld- och/eller silverpriset, får man även bolagsspecifik risk.

Fastighetsfonder är månadens klart mest sålda fonder. Utökat distansarbete och oro för butiksdöd har gjort fastighetsaktierna till årets börsförlorare och fonderna som investerar i bolagen har tappat omkring 20 procent sedan årsskiftet. Spararna verkar inte se någon ljusning i sikte, utan säljer av fonderna för sjunde månaden i rad.

Har du köpt eller sålt aktier eller fonder i augusti?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg