Aktierna och fonderna som lockade mest i december

Av Avanza

03 jan 22

Share

December som historiskt tenderat att vara en stark börsmånad levde upp till sitt rykte genom att bjuda på bästa decembermånaden på över ett årtionde. Dessutom bjöds investerarna på ett värmande tomterally som lyfte börsen över 7 procent under årets sista två veckor. Därmed gick vi i mål med en uppgång strax under 40 procent för helåret (OMSXGI).

Omikronfrossan som bröt ut i slutet på november och sänkte börsen närmare 7 procent har lugnat sig och riskaptiten har åter funnit fäste. Det faktum att den nya virusvarianten inte verkar vara lika allvarlig, om än mer smittsam, har fått marknaden att pusta ut med minskad oro för nya kraftiga nedstängningar. I samband med turbulensen noterade vi stora nettoköp bland kunderna, vilka fortsatt under december.

Första gången en amerikansk aktie toppar listan

Månadens köplista toppas av Tesla, följt av Embracer och Securitas.

Elbilstillverkaren Tesla är den mest nettoköpta aktien hos oss under december. Det är första gången någonsin som en amerikansk aktie seglar upp som ohotad etta på topplistan. Detta skapar en intressant sprickbildning i fasaden gällande den annars så starka förkärleken till Sveriges hemmamarknad. Aktien attraherade mer än varannan sparkrona under månaden och är med sina 56 000 ägare den mest ägda amerikanska aktien på plattformen.

Efter en relativt snabb nedgång på 29 procent för Tesla under hösten valde många kunder att trycka på köpknappen. Helt rätt i backspegeln då aktien därefter stigit 23 procent. Antal ägare har ökat 67 procent under året, men den senaste månaden är det främst befintliga ägare som skalat upp sina positioner.

Elbilstrenden är ett av årets starkaste teman på börsen, samtidigt som anpassningen mot elbilar tagit ett rejält kliv framåt. Under året har vi sett ett flertal nya aktörer noteras och de traditionella biltillverkarna öka takten i omställningen mot en elektrifierad framtid. Sist men inte minst har den amerikanska presidenten Joe Bidens infrastrukturpaket ökat riskviljan. Detta eftersom en del av paketet är öronmärkt till omställningen mot elektrifierade fordon

Gamingbolaget Embracer är en favorit bland kunderna och tillika den sjätte mest ägda aktien på vår plattform. Sektorn som helhet har upplevt ett utmanande år, vilket också återspeglas i Embracer som sjönk 44 procent som mest. De senaste veckorna har dock ett flertal förvärv aviserats, däribland ett strategiskt jätteförvärv som stöper om bolaget. Kunderna verkar ge tummen upp och vi ser såväl befintliga ägare köpa mer som att fler ägare klivit ombord på tåget

Månadens säljlista toppas av Evolution, följt av SSAB och budaktuella Nobina.

Spelunderleverantören Evolution klev in i börsens finrum OMXS30 vid årsskiftet och knappt fem månader senare hade börsvärdet dubblats. Resan därefter har varit mer volatil med närmare en halvering av aktiekursen som mest. Under senhösten anklagades Evolution för att möjliggöra illegala spel, vilket fick aktien att snabbt tappa mark och delar av det institutionella kapitalet att lämna.

Även småspararna valde att trycka på säljknappen. I sammanhanget är det intressant att notera det faktum att aktien stigit 46 procent sedan inledningen av december. Därmed ligger det nära till hands att tro att det handlar om vinsthemtagningar, ett beteende vi sett historiskt efter större uppgångar i aktien. Ytterligare en faktor som stärker tesen är att aktien idag har 20 procent fler ägare än i inledningen av den senaste tidens turbulens

Fondspararna utvandrar till Globalfonder återigen

Fondspararna har haft ett fantastiskt börsår på hemmaplan. Det smalare indexet OMXS30 seglade i våras upp som ett av världens bästa och i slutändan blev det som sagt bästa börsåret sedan 2009. Mot bakgrund av det tycker jag det är klokt att fondspararna balanserar om i portföljen. Det gör de genom att favorisera Globalfonder som i december lockar närmare fem gånger så många sparkronor som den traditionella favoriten Sverigefonder.

Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära lockar tillsammans 6 av 10 fondkronor under månaden. En intressant detalj är att kategorin Globalfonder ger stor exponering mot USA eftersom det är världens största kapitalmarknad. Den amerikanska börsen i sin tur ger en stor exponering mot tekniksektorn som är största sektorvikt i båda fonderna. Alltså samma sektor som fondspararna valt att dumpa under större delen av året.

Av våra över 1 miljon fondkunder äger 8 av 10 aktiefonder. Kollektivt har vi en stark förkärlek till vår hemmamarknad, vilket märks då Sverigefonder är den populäraste kategorin. Stockholmsbörsen utgör dock inte ens 1 procent av ett globalt index så det är glädjande att se att fler sprider sina risker genom att favorisera Globalfonder.

Intresset för Globalfonder följs av Blandfonder och Nordamerikafonder.

Blandfonder är den näst mest populära fondkategorin efter Globalfonder. Just blandfonder är ett effektivt sätt att minska risken i sitt sparande utan att för den sakens skull lämna börsen, lite grann som att lätta på foten från gaspedalen. Många fondsparare ser det nog som en temporär parkeringsplats för stunden men den långsiktige gör dock klokt i att komma ihåg att risk och förväntad avkastning hör ihop. Sist men inte minst är det viktigt att komma ihåg prislappen, en blandfond bör rimligtvis vara betydligt billigare än en ren aktiefond.

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder.

Teknikfonder fortsätter att utgöra årets mest sålda kategori. Den rusning vi såg till Teknikfonder ifjol gör att det finns gott om fondsparare som löpande viktar om i portföljen och därmed agerar nettosäljare. Närmare 8 av 10 säljkronor i kategorin kommer från Swedbank Robur Ny Teknik A och TIN Ny Teknik A. Båda fonderna har en del stora innehav som haft det kämpigt under året och som tyngt avkastningen. Frågan är om det är upplagt för revansch 2022.

Fastighetsfonder seglar upp på säljlistan efter att ha befunnit sig på köpsidan under en tid. Ifjol var sektorn iskall, men i år har den varit glödhet och fastighetsindex har stigit närmare 50 procent inklusive utdelning. Därmed är det klokt att ta hem en del vinst.

Fonderna som köptes mest under månaden

  1. Avanza Global
  2. Länsförsäkringar Global Indexnära
  3. Handelsbanken Korträntefond
  4. Avanza Småbolag by Skoglund
  5. Avanza USA

God fortsättning på det nya året,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg