Aktierna och fonderna som lockade mest i december

Efter ett starkt november fick börsen lämna tillbaka lite uppgång under december. Om vi istället tittar på breda Stockholmsbörsen så kunde vi dock faktiskt bocka av en uppgång på över en procent. Handelsaktiviteten var fortsatt hög bland både aktie- och fondkunder där det var fortsatta nettoköp.

Tydlig rotation mot värdebolag

Våra aktiekunder låg inte på latsidan under månaden, istället noterades den 10:e månaden i rad med nettoköp. Aktier är som bekant en vintersport och trots att börsåret bjudit på en buffé av orosmoln så har många skingrats. På självaste julafton fick vi besked om att EU och Storbritannien nått en överenskommelse. Därmed kunde vi avstyra en hård Brexit ”fem i tolv”, vilket adderade till riskviljan i marknaden. Därtill ska vi också komma ihåg att massvaccineringen mot covid-19 också inletts.

Månadens köplista har en tydlig röd tråd. Den utmärks av värdebolag, ett tema som dominerade säljlistan i november. Nu roterar privatspararna tillbaka och listan toppas av AstraZeneca.

Läkemedelsbolag med vaccinkandidater mot covid-19 har rönt stort intresse bland spararna under 2020. Antalet ägare har nära på tredubblats under året, även om kursutvecklingen inte är i närheten av Moderna och BioNTech som också adresserar viruset. Bolagets VD Pascal Soriot har nyligen sagt att de hittat ett ”vinnande koncept” som kommer att höja effektiviteten i linje med sektorkollegorna. Uttalandet fick aktien att ta ett glädjeskutt. Utöver detta är AstraZeneca en aktie med tydliga defensiva kvalitéer i en bransch som lär uppskattas än mer av investerarna framåt.

Även telekomoperatören Telia lockade spararna. Bolaget fick en ny VD under året i form av Allison Kirkby som historiskt har presterat väl. Hon har redan börjat renodla verksamheten och har dessutom stora planer inom 5G där de nyligen aviserade en mångmiljardsatsning tillsammans med Ericsson. Ett defensivt bolag med option på uppsidan vilket lockar spararna.

Månadens säljlista är mycket intressant. Den karaktäriseras av vinsthemtagningar i många kursvinnare och tillika favoritaktier bland privatspararna. Bolagen på säljlistan har i genomsnitt presterat en uppgång på 223 procent i år. Mest sålda aktien är kursraketen Gravity.

Gamingbolaget Gravity är en favorit bland våra förmögna kunder. Aktien steg över 400 procent ifjol och antalet ägare nära på fördubblades. Gamingsektorn har blivit en tydlig vinnare under pandemin, även om sektorn åtnjöt strukturell tillväxt redan dessförinnan. Även om det är månades mest sålda aktie så har antalet ägare ökat. Det tyder på att privatspararna tar hem lite vinst efter ett urstarkt år, kanske för att omallokera i portföljen.

Fondspararna favoriserar svenska småbolag

För första gången sedan september letar sig Sverigefonder tillbaka till förstaplatsen, följt av fonder inom grön energi och teknik som varit starka teman bland fondspararna under hela 2020.

Sverigefonder utgör en naturlig bas för spararna och nästan var femte sparkrona går hit under december månad. Spararna favoriserade primärt Sverigefonder med fokus på småbolag. Det är klokt eftersom den absoluta lejonparten av spararnas exponering mot Sverige inte sällan utgörs av stora bolag.

Stockholmsbörsen är cyklisk till sin natur och dollarn har försvagats över 20 procent sedan årshögsta i mars, något som på marginalen kan tynga vår export. Här ger småbolagen inte sällan en alternativ exponering jämfört med storbolagens exportberoende. Å andra sidan bör den globala utrullningen av vaccin mot covid-19 samt handelsavtalet mellan EU och Storbritannien understödja den ekonomiska återhämtningen, vilket stöttar många av storbolagen.

Gröna energifonder är månadens näst mest köpta fonder.

Gröna energifonder har varit ett starkt tema under 2020 och abonnerat på förstaplatsen under de senaste två månaderna. Trenden talar sitt tydliga språk och alltmer kapital letar sig mot förnybar energi, något som skapar ringar på vattnet och ytterligare ökar intresset för branschen. Megatrenden är här för att stanna, oavsett pandemins utveckling. Det syns också i siffrorna då många bolag och fonder inom förnybar energi gått mycket starkt under året.

Korträntefonder är månadens mest sålda fonder.

Börsåret 2020 har bjudit på en buffé av osäkerhetsfaktorer. Det brukar sägas att man bör bli orolig när inga mörka moln syns på börshimlen, men 2020 har bjudit på många mörka regnmoln. Nu har dock ett flertal orosmoln skingrats, Amerikas president är vald och stimulanspaketet till amerikanska hushåll beslutat, länder har börjat vaccinera mot coronaviruset och ett Brexitavtal är färdigt. Det sammantaget har gjort att riskviljan ökat, vilket spararna finansierar genom att sälja korträntefonder och omallokera mot aktieexponering.

 

God fortsättning,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg