Aktierna och fonderna som lockade mest i februari

Solen har lyst på börsen under 2021 och nu har vi även lagt februari till handlingarna. Det innebär att det är hög tid att blicka tillbaka på årets kortaste månad och se vad den faktiskt bjöd på. OMXS30 steg +3,14 % under månaden vilket summerar årets uppgång till +7,21% sedan årsskiftet. Småspararfavoriten Evolution Gaming som inkluderades i OMXS30 vid årsskiftet har stigit över 30% senaste månaden.

 

Ett år sedan coronakraschen

Tiden går onekligen fort. Nu är det faktiskt mer än ett år sedan coronakraschen inleddes. Den 20 februari 2020 började börsen resa söderut för att falla kraftigt på måndagen den 24 februari. Under 18 börsdagar föll börsen -33,81% och skapade stor dramatik. Jag har många gånger tidigare använt uttrycket ”någon släckte lampan för världsekonomin”, vilket jag tycker samman fattar det hela väldigt bra.

Idag, lite mer än ett år senare, står börsen +7% högre än rekordnivån innan coronakraschen. Samtidigt har börsen stigit +61,6 % sedan botten 16 mars ifjol. Det här påminner om att långsiktighet är en av de viktigaste egenskaperna för att bli långsiktigt framgångsrik. Nedan bjuder jag på två tänkvärda grafer. Dels en som visar den årliga effektiva avkastningen för den som köpt aktier på botten vid de två senaste krascherna innan coronakraschen och dels en graf som visar uppgången för ett antal aktier på Stockholmsbörsen sedan botten ifjol.

Det är i princip teoretiskt omöjligt att pricka botten, speciellt när man redan har kapital på börsen, men det påminner om att risken sällan ökar i takt med en allt djupare nedgång, för den som är långsiktig.

 

I nedan lista ser du hur aktierna på Stockholmsbörsens tre listor, large-, mid- och small-cap utvecklats sedan 16 mars ifjol då börsen bottnade. Det visar med all tydlighet att bra affärer ofta kan göras när få vill äga aktier. Moment Group som är vinnaren på Small Cap är till stor del ett resultat av en felprissättning, vilket gjorde att aktien nyligen handelsstoppades av börsen vid två tillfällen under en och samma dag, så ta just den siffran med en nypa salt. Men poängen kvarstår dock. Hur agerade du under kraschen?

Spararna favoriserade värdebolag under februari

Den höga handelsaktiviteten från januari höll i sig i februari. Stigande långräntor och inflationsoro lade dock en våt filt över högt värderade tillväxtaktier och amerikanska Nasdaq föll över -8 % inom loppet av en vecka. Under månaden är det tydligt att avanzianerna styrt kosan mot värdebolag och finansierat dessa köp genom att sälja kursvinnare.

Månadens köplista toppas av Swedish Match som ingår i OMXS30 och har en typiskt defensiv karaktär. Historiskt har den tuffat på och faktum är att det inte sällan varit den aktie som presterat bäst, på flera olika tidsperioder. Den stafettpinnen har Swedish Match nu fått lämna över till cykliska bolag och (index)nykomlingen Evolution Gaming. Antal aktieägare i Swedish Match har fördubblats senaste året och kanske var det insynsköp från VD och finanschef som fick avanzianerna att köpa.

Utöver Swedish Match så utgörs topplistan av en tydlig röd tråd. Det är bolag med defensiv karaktär som stått på menyn för den finansiella tallriksmodellen under månaden. Den senaste tiden har vi sett ett allt större intresse för värdebolag, cykliska bolag likväl som pandemiförlorare. I takt med den globala vaccinutrullningen ser vi ett fortsatt intresse för att vikta om i portföljen, från tillväxt till mer av värde. Ett tema som varit påtagligt under året.

6 av 10 bolag på köptoppen återfinns i OMXS30 och faktum är att detta index faktiskt överpresterat breda Stockholmsbörsen sedan årsskiftet. I dagsläget ligger OMXS30 hela 2 procentenheter före breda börsen. En spännande kapplöpning att följa under året. Om vi får se en fortsatt rotation från tillväxt till värde så kan det vara klokt att ha en del av portföljen exponerad mot den typen av bolag. En påminnelse om att riskspridning inte bara handlar om antal bolag i portföljen utan också om att sprida risken över ett antal branscher.

Månadens säljlista toppas av Evolution Gaming som var den mest köpta aktien förra månaden.

Evolution är en småspararfavorit som gjorde entré i OMXS30 i samband med inledningen av börsåret. Antal aktieägare har ökat stadigt och är nu 300 procent högre än för ett år sedan. Det har gjort att aktien nu är den nionde mest ägda svenska aktien hos Avanza. Sedan Evolution inkluderades i indexet har aktien stigit 30 procent, vilket rimligtvis är skälet till att privatspararna nu skalar ned sin position och viktar över till annat för att balansera om sin portfölj. Att det handlar om just viss vinsthemtagning stöds av det faktum att antal aktieägare är på högsta nivån någonsin.

Fondspararna favoriserade teknikfonder under sättningen

Teknikfonder var ett starkt tema under stora delar av förra året. Den trenden håller fortsatt i sig och den snabba nedgången för teknikfonder i slutet på februari fick många privatsparare att fylla på sina innehav. Var tredje fondkrona under februari gick till teknikfonder.

Den oro vi sett för högt värderade tillväxtaktier i allmänhet och flera teknikbolag i synnerhet påminner om 2018. Det som då började som en sektorrotation från tech till hälsovård ledde till en regelrätt frossa samtidigt som långräntan då passerade 3 procent, alltså betydligt högre än var vi befinner oss idag.

En viktig skillnad mellan då och nu är det stora digitala skifte vi såg under fjolåret. I det korta perspektivet utgör volatilitet en risk, men i det längre perspektivet skapas möjligheter. Vill man investera långsiktigt i den typen av bolag, som både erbjuder strukturell tillväxt och tingar höga värderingar, så är det inte fel att vända svängningarna till sin fördel. Det är precis vad privatspararna nu gjort.

Intresset för teknikfonder följs av Asienfonder och Sverigefonder.

Flera av de fonder som presterat bäst i år är Asienfonder vilket också lockat många privatsparare. Var sjätte sparkrona under februari investerades i Asienfonder. Asien var först in i coronapandemin och uppvisar nu en stark återhämtning. Regionen bjuder på många högteknologiska bolag som tar alltmer plats och Kina är världens tillväxtmotor. Med tanke på att mer än halva jordens befolkning bor i Asien så kan det vara klokt att ha en viss exponering dit i sitt sparande.

Fastighetsfonder är månadens mest sålda fonder.

Fastighetsfonder fortsätter att toppa säljlistan, vilket de gjort under stora delar av förra året. I princip samtliga fastighetsbolag på storbolagslistan har utvecklats negativt sedan årsskiftet, vilket gör att de får fortsätta finansiera privatspararnas omallokering mot fondkategorier de fortsätter att favorisera.

 

Hoppas solen lyser på din portfölj i mars,
Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg