Aktierna och fonderna som lockade mest i maj

Av Avanza

31 maj 21

Share

Maj ser ut att bli en solig börsmånad som förpassar det klassiska uttrycket Sell in May and Go Away till skamvrån. Breda Stockholmsbörsen inklusive återinvesterad utdelning har stigit +2,6% under månaden vilket spär på riskviljan. Samtidigt har månaden bjudit på lite större svängningar när börsen söker riktningen härifrån och framåt. Så hur har då avanzianerna agerat under maj?

God riskaptit men orosmoln på horisonten

Maj har karaktäriserats av förnyad inflationsoro och tendenser till stigande långränta. Globala förvaltare anger i en enkät från Bank of America att just inflationen är det största orosnmolnet framåt. Trots detta ser vi att Stockholmsbörsen fortsätter visa styrka, vilket stärker optimismen.

Just Stockholmsbörsens karaktäristika med mer ”värdebolag” gynnas i ett läge där investerarna tror på stigande räntor och inflation. I andra vågskålen hittar vi högt värderade tillväxtbolag med vinsterna långt in i framtiden som får stryka lite på foten.

Faktum är att majbörsen bjudit på positiv avkastning under 7 av de senaste 10 åren. Så den svenska varianten som skulle kunna heta ”sälj till första maj-tåget och köp till Lidingöloppet” får man nog fundera en extra gång kring innan formeln praktiseras.

Annons

Tillväxtbolagen lockar ånyo efter nedgång

Månadens topplista bland enskilda aktier bjuder på en formidabel helomvändning, från förra månadens defensiva trio till maj månads tillväxtorienterade dito. Kinnevik har nu slutfört sakutdelningen av tyska Zalando och kan därefter fokusera på investeringar i mindre snabbväxande och transformativa digitala bolag. De som valt att sälja av sina inlösenrätter har rimligtvis återinvesterat de pengarna i Kinnevik och således hjälpt aktien att toppa månadens köplista.

Funderar du kring hur du ska göra med dina Kinneviks-aktier? I det här poddavsnittet får du lära känna investmentbolaget och VD Georgi Ganev.

Är du nyfiken kring hur hela processen med sakutdelningen går till och vilka datum du behöver ha koll på? I så fall kan du lyssna på detta avsnitt när Kinneviks VD gästar Avanzapodden och berättar om allt du behöver veta kring sakutdelningen.

Embracer aviserade nyligen sitt bästa kvartal någonsin enligt egen utsago, samtidigt som aktien sjunkit över 20 procent under månaden. Den kombinationen fick många sparare att trycka på köpknappen. Embracer är en favorit bland privatspararna med snart 100 000 ägare och att köpa mer när aktien är under press är rimligtvis klokt för den långsiktige

Evolution är ytterligare en favorit bland spararna med strax över 82 000 ägare. Aktien har varit den mest sålda senaste tre månaderna samtidigt som den stigit kraftigt i år. Förklaringen ligger i vinsthemtagningar då antalet ägare stadigt ökat. Under månaden sålde grundarna aktier för över sex miljarder kronor vilket satte press på aktien. Som mest noterades nedgången under månaden till 21 procent, vilket gjorde att många sparare valde att trycka på köpknappen

Månadens säljlista toppas av Volvo, följt av Telia Company och Addnode.

Volvo och Telia Company favoriserades av privatspararna under förra månaden men får stryka på foten i maj och istället finansiera rotationen tillbaka till tillväxtaktier.

Fondspararna fortsätter favorisera Sverigefonder

Intresset för Sverigefonder går inte att ta miste på. Under månaden går hela 8 av 10 fondkronor till just Sverigefonder. Därefter väljer man att köpa globalfonder och får därigenom en exponering mot den globala återhämtningen som vi nu ser.

Fastighetsfonder som intar tredjeplatsen utgör ett intressant signalvärde. Detta då kategorin varit en av de mest sålda bland fondspararna senaste tiden samtidigt som temperaturen och aktiviteten i branschen varit desto hetare. Nu verkar fondspararna ha hittat tillbaka till fastighetsfonder och det blir därmed spännande att se om detta trendskifte håller i sig.

Teknikfonder är månadens mest sålda fonder.

I mitten på februari inleddes en korrektion på den amerikanska teknikbörsen Nasdaq. Fram till början av mars sjönk Nasdaq Composite 12 procent samtidigt som många enskilda bolag föll desto mer. Det här fick fondspararna att ta hem en del vinster och på så sätt finansiera rotationen tillbaka till Sverigefonder. En trend som fortfarande håller i sig

Fonderna som favoriserades under maj

Förutom fondkategorier så är det såklart angenämt att också kika närmare på vilka enskilda fonder som lyckades attrahera flest sparkronor. Nedan är de 10 fonder som spararna favoriserat under månaden.

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Avanza Zero
  3. Enter Småbolagsfond A
  4. Länsförsäkringar Global Indexnära
  5. Avanza Global
  6. Länsförsäkringar Fastighetsfond A
  7. AMF Aktiefond Småbolag
  8. Spiltan Högräntefond
  9. Spiltan Räntefond Sverige
  10. IKC Avkastningsfond

Avslutningsvis kan man då fundera kring hur junibörsen som nu står för dörren har gått historiskt. Under de senaste 10 åren har 6 av 10 bjudit på en negativ avkastning. Däremot har de senaste tre åren bjudit på en positiv dito. Så det återstår att se vad sommarbörsen 2021 har att erbjuda.

Jag önskar dig en trevlig sommar och dito börs!
Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg