Aktierna som gått bäst och sämst första halvåret 2025
Det är halvtid på börsen 2025 och det är dags att ta reda på vilka det gått bäst och sämst för på Stockholmsbörsen. Men om vi börjar med index så är OMXSGI upp 2,3 procent i år. OMXS30GI (som görs om från och med 1 juli) har det gått marginellt bättre för – upp 3,0 procent. Tar vi bort återinvesterade utdelningar är de två indexen ned 0,2 respektive 0,4 procent i år. Hade man vid nyåret varit nöjd med den utvecklingen – sannolikt inte. Är man nöjd nu? Både ja och nej. Om vi minns tillbaka till björnmarknaden i april – när börsen fallit över 20 procent från toppen i februari – så har vi ju återhämtat oss väl. Men har man inte varit kall och köpt i de branta nedgångarna så har risk/reward varit dålig första halvåret. Men börsen är ju inget ställe för pengar man ska ha inom 6 månader ändå.
OMXSGI jämfört med OMXS30GI i år.
Den korta svenska aktierevanschen
Nu kanske du tycker att det är för mycket Sverigefokus här men hur man än vrider och vänder på det så är de mest populära aktierna noterade i Stockholm. Våra kunder som äger aktier har i genomsnitt 7,9 aktier i portföljen och bland de 20 mest ägda aktierna finns det två utländska – NVIDIA och Novo Nordisk B – så det kommer bli fokus på home bias i det här inlägget.
Men intresset för utländska investeringar ökar naturligt i takt med att framförallt amerikanska börser överpresterar. Om vi jämfört DJ USA med OMXS30 de senaste fem åren så har amerikanska aktier gett över 90 procent avkastning mot dryga 40 procent för de svenska. USA har varit mer dubbelt så bra. Efter årsskiftet kom däremot ett skifte som höll i sig en bit in i maj – där det svenska indexet presterade bättre. Nu är DJ USA däremot ikapp och förbi även 2025.
Bästa aktierna på Stockholmsbörsen 2025
Om index från 1 januari till sista juni gett en halvdan utveckling så kan man inte säga detsamma om Stockholmsbörsens bästa aktier. 8 av 10 har årets första 6 månader gett över 100 procent i avkastning. I ensam överlägsen ledning hittar vi gymkedjan Actic. En annan röd tråd är försvarssektorn – som både Ovzon och SAAB B är verksamma inom.
- Actic Group 245 %
- Ovzon 171 %
- mySafety Group B 140 %
- SAAB B 126 %
- Tobii 125 %
- Intrum 119 %
- SynAct Pharma 114 %
- Lundin Gold 108 %
- Dynavox Group 79 %
- Projektengagemang Sweden B 74 %
Annons
Bästa aktierna på Large Cap 2025
Vi ska titta på hur storbolagen presterat också – de som har ett börsvärde på minst 1 miljard euro. Två bolag känner vi igen från listan ovan och Lundin Gold hamnar nu på plats 2. Bolaget som är verksamt i guldsektorn har fått se sina aktie stiga kraftigt – precis som guldpriset som är upp 27 procent i år.
- SAAB B 126 %
- Lundin Gold 108 %
- Betsson B 39 %
- AddLife B 37 %
- Handelsbanken B 33 %
- Sinch 32 %
- Medicover B 31 %
- Truecaller 31 %
- New Wave B 28 %
- Fortnox 28 %
Sämsta aktierna på Stockholmsbörsen 2025
Bland aktierna som presterat absolut är det ingen som är i närheten av att få tillhöra Large Cap. De flesta aktierna har ett börsvärde på under 1 miljard kronor. 8 av 10 bolag visar en negativ vinst per aktie.
- Alligator Bioscience -98 %
- Q-Linea -92 %
- Rottneros -70 %
- Fingerprint Cards B -67 %
- IRLAB Therapeutics A -64 %
- Isofol Medical -58 %
- Wästbygg -57 %
- Pricer B -56 %
- Catena Media -52 %
- Net Insight B -47 %
Sämsta aktierna på Large Cap 2025
Den här listan visar precis som vinnarlistan att man inte behöver leta sig ner i listorna för att hitta stora rörelser. En väsentlig skillnad mellan Large Cap-förlorarna och de som gått sämst på hela Stockholmsbörsen är att de flesta på den här listan faktiskt visar en positiv vinst/aktie.
- Yubico -44 %
- Embracer Group B -40 %
- Troax Group -36 %
- Vitrolife -35 %
- BONESUPPORT -28 %
- Volvo Car B -28 %
- Electrolux B -27 %
- NCAB Group -27 %
- Fenix Outdoor B -26 %
- Munters Group AB -26 %
Data från 30 juni 2025.
Hoppas du haft ett bra första börs-halvår!
/Philip
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktieinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.