Aktierna som gynnas av en Biden-seger

Av Johanna Kull

17 sep 20

Share

Aktier inom grön energi, energieffektivisering och teknikutveckling tillhör redan årets börsvinnare. Vid en Biden-seger i amerikanska presidentvalet, bör de dock värderas upp än mer enligt flera analytiker. Här aktierna med störst vikt i S&P Global Clean Energy index.  

”Rösta som om ditt liv står på spel – för det gör det”. Det är dramatiska ord som den förra presidenten Barack Obama använder, när han i en tweet uppmanar människor att rösta på demokraternas Joe Biden i det amerikanska presidentvalet om mindre än två månader. Uttalandet kommer tillsammans med bilder från de förödande bränder som härjar på USA:s västkust och det Obama syftar på är de två presidentkandidaternas vitt skilda klimatpolitik.

Medan Trump dragit tillbaka, eller åtminstone försökt hindra många av Obama-administrationens klimatlagar, har Biden lagt fram en klimatplan som om den verkställs blir den mest ambitiösa någonsin i amerikansk politik. Planen ska göra USA helt klimatneutralt till 2050 och energisektorn ska vara fri från utsläpp redan 2035. Idag står fossil energi för hela 63 procent av amerikansk energiproduktion.

18 000 miljarder kronor i klimatsatsningar

Blir Bidens plan verklighet kommer det krävas massiva investeringar och Biden utlovar 2 000 miljarder dollar på fyra år (motsvarande 18 000 miljarder kronor). Pengarna ska bland annat gå till en halv miljon nya laddstationer för elbilar, 500 miljoner nya solpaneler, samt 60 000 nya vindkraftverk.

Dessa kraftfulla federala investeringar, skulle innebära ett ytterligare lyft i värderingarna för bolag verksamma inom bland annat solenergi och vindkraft. Branscher där investmentbanken Goldman Sachs redan har prognostiserat 30 procent högre värderingar bara baserat på EU:s klimatplan, European Green Deal.

Visst är det här branscher och bolag som redan sett kraftigt stigande aktiekurser senaste året. S&P Global Clean Energy Index har stigit 53 procent senaste året, jämfört med breda S&P Globals 9 procent, men att marknaden skulle ha prisat in de massiva satsningar som en Biden-seger skulle innebära, det är långtifrån solklart.

Aktierna som kan gynnas

Exakt vilka aktier och fonder som skulle gynnas mest av en Biden-seger med efterföljande klimatsatsningar, går såklart inte att säga. Lite lite som vi redan nu kan veta vem som vinner valet. Men för att få inspiration till gröna aktier och tänkbara vinnare, kan en bra metod vara att titta på de underliggande innehaven i fonder som fokuserar på grön energi samt börshandlade fonder som till exempel iShares Global Clean Energy ETF. En börshandlad fond som följer S&P Global Clean energy index. Ett index bestående av 30 globala bolag verksamma inom grön energi och bland innehaven återfinns såväl energiproducenter, underleverantörer som teknikbolag.

Detta är som sagt inget facit, men en bra inspirationskälla som i alla fall jag använder mig av. För dig som vill gå omvända vägen och utifrån en aktie hitta en passande fond att investera i, vill jag tipsa om den nya funktionen i mobilappen. På en akties översiktssida i mobilappen kan du nu se vilka fonder som har störst exponering mot just denna aktie. En toppenbra funktion för dig som gillar aktier men älskar fonder som min kollega Nicklas uttryckte det.

Innehaven med störst vikt i S&P Global Clean Energy Index

SUNRUN INC
PLUG POWER INC
SOLAREDGE TECHNOLOGIES INC
XINYI SOLAR HOLDINGS LTD
ENPHASE ENERGY INC
FIRST SOLAR INC
SIEMENS GAMESA RENEWABLE ENERGY SA
VESTAS WIND SYSTEMS
COMPANHIA ENERGETICA MINAS GERAIS
VERBUND AG
INNERGEX RENEWABLE ENERGY INC
CONTACT ENERGY LTD

Avanza har även sammanställt en temalista med bolag verksamma inom förnyelsebar energi.

Ha du några gröna bolag eller fonder i portföljen?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg