Allt du behöver veta om tjänstepension

Av Avanza

09 jun 22

Share

Tjänstepensionen kan upplevas som en djungel. Här har Sofie Norman, pensionsexpert, samlat allt du behöver för att få en överblick över din tjänstepension.

Hur kan jag se min tjänstepension?

Du kan enkelt logga in på sidan minpension.se där all din pension är samlad, både din allmänna pension och din tjänstepension.

Hos oss kan du även samla och få en överblick över dina intjänade tjänstepensioner genom Pensionsjakten! Med mobilt BankID hämtar vi information om din tjänstepension hos andra aktörer och visar vilka tjänstepensioner som du kan flytta till oss. Därefter väljer du vad du vill flytta och på bara några minuter har flytten påbörjats.

Testa Pensionsjakten här och se vilka tjänstepensioner du kan flytta.

Hur mycket är en bra tjänstepension?

Enligt kollektivavtal är det standard att sätta av 4,5% av lönen (upp till 44 375 kr), och 30% på delen som överstiger 44 375 kr. Arbetsgivare utan kollektivavtal har möjligheten att spegla kollektivavtalet, eller välja en egen fast premie som avsätts till de anställda.

Saknar du tjänstepension i din anställning? Eller du driver eget och har inte kommit igång med din tjänstepension? Då kan det vara bra att spara 4,5% av lönen på egen hand. Det kan du göra antingen genom att öppna tjänstepensionsavtal som företagare, eller spara privat i en IPS eller pensionsförsäkring och sedan göra ett avdrag i din privata deklaration.

Vilken ålder får man tjänstepension?

Vanligtvis börjar arbetsgivare betala in till tjänstepension när man fyller 25 år. Arbetsgivare utan kollektivavtal bestämmer startålder själv, dubbelkolla vad som gäller hos din arbetsgivare.

Kan jag flytta min tjänstepension till Avanza?

Självklart, genom Pensionsjakten kan du enkelt se vilka tjänstepensioner som du kan flytta till oss. Fördelarna med att flytta din tjänstepension till oss är att du inte betalar några onödiga avgifter på kontot, vilket gör att du får ut mer i pension. Gillar du att handla aktier? Det är nämligen möjligt om du har din tjänstepension hos oss. Kom ihåg bara att du inte kan ha kvar aktierna när du påbörjar utbetalning från pensionen, annars är det fritt fram!

Hur flyttar man tjänstepensionen?

Vanligtvis behöver du skapa en blankett hos aktören som du vill flytta till. Denna blankett måste sen både du och din arbetsgivare signera.

Hos oss går det till så att du i Pensionsjakten väljer vilka pensioner du vill flytta till oss genom några klick. En blankett skickas hem till dig och det enda du behöver göra är att själv signera och returnera den så flytten kan starta. Det brukar ta ungefär 2-3 månader att genomföra en flytt.

Om du är osäker på om det betalas in till din pension och hur mycket – kolla alltid med din arbetsgivare. Och om du inte har loggat in på MinPension än är det dags att göra det för att se ditt samlade sparande. När det är dags att flytta till oss, testa vår nya flyttjänst Pensionsjakten! Här kan du spana in den och läsa mer om hur det funkar.

Lycka till med pensionssparandet!

/Sofie, pensionsexpert

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg