Alltid läge att förhandla bolånet – så gör du

Av Moa Langemark

23 aug 22

Share

Med en skyhög inflation och bolåneräntor som väntas fortsätta ticka uppåt är vi många som letar efter olika sätt att dra ner på våra utgifter. Även om bankernas marginaler för bolån är mindre så är det extra viktigt att se över bolåneräntorna – för många finns det tusentals kronor per år att hämta hem. 

Även om bankernas marginaler på bolån sjunkit det senaste kvartalet är det viktigt att komma ihåg att den bara avser nytecknade bostadslån med tre månaders räntebindningstid. Så även om marginalen gått ner lite så har du fortsatt all anledning att se över din ränta. Inte minst för att parera högre utgifter i höst.

Bolånet utgör en allt större utgiftspost i plånboken och tar större plats när räntorna väntas stiga under hösten. Det är alltså hög tid att göra vad du kan för att förhandla ner din bolåneränta. En liten skillnad på 0,2 procentenheter motsvarar 167 kronor i månaden för varje miljon som du har i lån. Ett lån på tre miljoner kronor innebär 500 kronor mer i räntekostnader varje månad. På ett år är det 6 000 kronor mer. Nu är läge att agera. Så här gör du:

1. Jämför!

Börja med att ta reda på vad andra bolånegivare har för snittränta. Var noggrann med att det är just snitträntan och inte listräntan som du jämför. Här kan du enkelt jämföra för att se hur mycket du skulle tjäna på att flytta ditt bolån till oss.  På konsumenternas.se kan du jämföra vad långivarna har för snittränta för lån som är helt rörliga upp till 10 år bindningstid.

2. Förbered dig inför förhandlingen!

Kom ihåg att banken tjänar (mycket!) pengar på dig så förbered dig noga inför din förhandling. Förberedelserna kan ligga i att du tar reda på ditt hushålls totala inkomster, hur stort sparandet är (glöm inte tjänstepensionen!) och vad marknadsvärdet på boendet är. Vissa långivare vill att en extern part, till exempel en mäklare, gör en värdering av huset medan andra använder sig av algoritmer för att göra en uppskattning av värdet.

Ta också gärna kontakt med olika bolåneaktörer och berätta gärna att du är i kontakt med flera.

Annons

3. Ta ställning!

När du förhoppningsvis fått ett antal olika erbjudanden om ränta är det dags att ta ställning. Här är det viktigt att du tar ställning till hela erbjudandet då det inte är ovanligt att ett lockande bolåneerbjudande kryddas med mindre lockande produkter till exempel höga avgifter på tjänstepension. Blir du erbjuden en bra ränta mot att du behöver ha fler engagemang i banken behöver du alltså ta ställning till vart och ett av erbjudandena för att inte förlora på gungorna det du vunnit på karusellerna.

Lycka till!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Gäller för upp till 75% av bostadens värde. Bolån+ Stabelo är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Stabelo AB. Kreditgivare är Stabelo AB. Gäller upp till 60% belåning av bostadens värde.

Relaterade inlägg