Så förhandlar du bolånet – och får lägst ränta

Av Avanza

10 dec 22

Share

Med rusande priser och dyra elräkningar är vi många som letar efter olika sätt att dra ner på våra utgifter. Även om bankernas marginaler för bolån krympt så är det extra viktigt att se din bolåneränta – för många finns det tusentals kronor per år att hämta hem. 

Bolånet utgör en allt större utgiftspost i plånboken och tar större plats när räntorna stiger. Det är alltså hög tid att göra vad du kan för att förhandla ner din bolåneränta. En liten skillnad på 0,2 procentenheter motsvarar 167 kronor i månaden för varje miljon som du har i lån. Ett lån på tre miljoner kronor innebär 500 kronor mer i räntekostnader varje månad. På ett år är det 6 000 kronor mer. Nu är läge att agera. Så här gör du:

1. Jämför!

Börja med att ta reda på vad andra bolånegivare har för snittränta. Var noggrann med att det är just snitträntan och inte listräntan som du jämför. Här kan du enkelt jämföra för att se hur mycket du skulle tjäna på att flytta ditt bolån till oss.  På konsumenternas.se kan du jämföra vad långivarna har för snittränta för lån som är helt rörliga upp till 10 år bindningstid.

2. Förbered dig inför förhandlingen

Kom ihåg att banken tjänar pengar på dig så förbered dig noga inför din förhandling. Förberedelserna kan ligga i att du tar reda på ditt hushålls totala inkomster, hur stort sparandet är (glöm inte tjänstepensionen!) och vad marknadsvärdet på ditt boende är. Vissa långivare vill att en extern part, till exempel en mäklare, gör en värdering av huset medan andra använder sig av algoritmer för att göra en uppskattning av värdet.

Ta kontakt med olika bolåneaktörer och berätta gärna att du är i kontakt med flera. Lyft nu det du tagit fram under dina förberedelser och pruta genom att ställa bankerna mot varandra. Vilken bank kan ge dig lägst ränta – och kan de andra bankerna matcha detta eller ge dig en lägre ränta än så?

Annons

3. Ta ställning!

När du förhoppningsvis fått ett antal olika erbjudanden om ränta är det dags att ta ställning. Här är det viktigt att du tar ställning till hela erbjudandet då det inte är ovanligt att ett lockande bolåneerbjudande kryddas med mindre lockande produkter till exempel höga avgifter på tjänstepension. Blir du erbjuden en bra ränta mot att du behöver ha fler engagemang i banken behöver du alltså ta ställning till vart och ett av erbjudandena för att inte förlora på gungorna det du vunnit på karusellerna.

Hos oss behöver du inte förhandla ditt bolån. Du kan enkelt testa vår jämförelsetjänst och se hur mycket du kan spara på att flytta ditt bolån. Testa och se hur mycket du sparar om du flyttar ditt bolån till oss här.

Lycka till!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. Bolån+ Landshypotek är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Landshypotek Bank AB. Kreditgivare är Landshypotek Bank AB. Gäller för upp till 75% av bostadens värde. Bolån+ Stabelo är ett samarbete mellan Avanza Bank AB (org.nr 556573-5668, Box 1399, 111 93 Stockholm) och Stabelo AB. Kreditgivare är Stabelo AB. Gäller upp till 60% belåning av bostadens värde.

Relaterade inlägg