Därför ska man månadsspara på börsen nu
När börsen svänger ordentligt, inflationen rusar och bolåneräntorna tickar uppåt kan det uppstå många hjärnspöken kring månadssparandet. Men faktum är att det är i just dessa tider som många av de bästa investeringarna görs. Här går vi igenom hur man kan tänka.
Vi har tagit fram förenklade exempel för att visa vad som kan hända om man väljer att pausa sitt månadssparande. Det genomsnittliga månadssparandet hos oss är på cirka 2 300 kronor, vilket blir utgångspunkten i exemplen. Vi har antagit en genomsnittlig avkastning på börsen på 7% per år och en sparhorisont på 20 år. Låt oss titta på vad som kan hända med sparkapitalet om 20 år utifrån tre påhittade personers val.
Vad händer om man fortsätter månadsspara?
Charlie sparar 2 300 kronor i månaden och fortsätter med sitt sparande, trots att börsen stökar. Efter 20 år har Charlie sparat ihop till nästan 1,2 miljoner kronor (i dagens värde).
Vad händer om man pausar sitt månadssparande?
Kim väljer att pausa sitt månadssparande varje år som börsen går negativt. De senaste 37 åren har börsen haft 11 negativa år. Under 20 år kan vi alltså anta att Kim pausar sitt månadssparande vart tredje år. Det visar sig att Kim får betala en rejäl slant för avbrotten i sitt sparande. Efter 20 år har Kim ett sparkapital på 650 000 kronor (i dagens värde), alltså nästan hälften av vad Charlie fått ihop.
Vad händer om man minskar sitt månadssparande?
När vi ställer upp de båda exemplen här ovan så kan det kännas självklart att välja Charlies strategi. Men samtidigt kanske det inte är möjligt för alla att fortsätta spara så som vi gjorde när vi levde i en pandemi då det knappt var möjligt att gå på restaurang eller resa och nästan allt var billigare än i dag. Därför har vi också med ett exempel där vi ser vad som händer om man minskar sitt månadssparande istället för att pausa det.
Robin månadssparar också 2 300 kronor men väljer att minska det till 1 500 kronor vart tredje år. Vid nästa löneökning planerar Robin att återgå till ett månadssparande på 2 300 kronor. Det visar sig att Robin efter 20 år har fått ett kapital på 1,15 miljoner kronor och har alltså ”bara” gått miste om 50 000 kronor jämfört med Charlie som inte minskat sitt sparande.
Är du nyfiken på vad ett månadssparande kan växa till för dig? Testa vår kalkylator!
Annons
Vikten av att behålla den goda vanan
Att fortsätta spara, trots att börsen går ner är alltså en vinnande strategi för att lyckas med sitt sparande. Även om dessa exempel är mycket förenklade ger de ändå en fingervisning om att det är viktigt att fortsätta månadsspara. I verkligheten är det mycket svårt att veta när börsen bottnat och det är dags att fortsätta med sitt sparande. Risken är därför stor att man missar att investera när börsen ”är på rea” och i uppgång utan bara är inne när kurserna närmar sin topp. Då blir sparstrategin likt nedan – vilket tyvärr är ett allt för vanligt mönster bland många sparare:
Dessutom är faktiskt det absolut svåraste med att spara att komma igång. Att när man då lyckats ta detta steg och etablerat en god vana, väja att sluta spara kan leda till att man inte kommer igång igen. Bättre då att göra som Robin och helt enkelt minska ner på sitt sparande om hushållsekonomin så kräver. I Avanzas egna fonder räcker det faktiskt att bara månadsspara en (1!!) krona.
Vilka fonder månadssparar andra i?
Ta inspiration och hitta nya favoriter i den här listan över fonderna som är populärast bland våra månadssparare:
- Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- Avanza Zero
- Avanza Global
- Avanza Auto 6
- Länsförsäkringar Global Indexnära
- Storebrand Global plus A SEK
- Avanza Auto 5
- Storebrand USA A SEK
- AMF Aktiefond Global
- AMF Räntefond Lång
Ge samma kärlek till hela ditt sparande
Sparar du i aktier och fonder hos flera olika banker? Att samla hela sitt sparande på ett ställe är ett smart drag för att få en bättre överblick över sitt totala sparande. Smidigt och enkelt är det också! För att flytta det till oss behöver du bara 1 minut och ditt BankID. Se hur du gör och samla ditt sparande här.
Lycka till med ditt sparande!
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.