Så mycket kan du vinna på att fortsätta månadspara

Av Avanza

01 okt 23

Share

Vi föreställer oss att Charlie, Robin och Kim brukar spara 2 300 kronor varje månad. Men när börsen svänger och kostnaderna sticker så väljer dem att göra olika saker med sparandet. Vi har kollat på hur deras pengar påverkas på sikt om de fortsätter spara som vanligt, sparar mindre eller pausar det i perioder.

Charlie fortsätter månadsspara

Trots att börsen är stökig och att kostnaderna har stigit så lyckas Charlie fortsätta spara 2 300 kronor i månaden. Efter 20 år har Charlie sparat ihop till nästan 1,2 miljoner kronor (i dagens värde).

Robin månadssparar mindre i vissa perioder

Robin månadssparar vanligtvis 2 300 kronor men under vissa perioder behöver han minska det. Så vart tredje år sparar Robin istället 1 500 kronor. Efter 20 år har han då fått ihop ett kapital på 1,15 miljoner kronor och har alltså ”bara” gått miste om 50 000 kronor jämfört med Charlie som inte minskat sitt sparande.

Kim pausar sitt månadssparande helt i tuffare tider

Kim väljer att pausa sitt månadssparande varje år som det är tuffare och börsen går dåligt. Under 20 år antar vi att Kim pausar sitt månadssparande vart tredje år. Det visar sig att Kim får betala en rejäl slant för avbrotten i sitt sparande. Efter 20 år har Kim ett sparkapital på 650 000 kronor (i dagens värde), alltså nästan hälften av vad Charlie och Robin har fått ihop.

I exemplet har vi räknat på tre olika fiktiva personer. Vi utgår ifrån det genomsnittliga månadssparandet som ligger på cirka 2 300 kronor hos oss. Vi har antagit en genomsnittlig avkastning på börsen på 7% per år och en sparhorisont på 20 år.

 

Annons

Vikten av att fortsätta spara

Att fortsätta spara, trots att börsen går ner och tiderna är tuffare är alltså en vinnande strategi för att lyckas med sitt sparande. Även om dessa exempel är mycket förenklade ger de ändå en fingervisning om att det är viktigt att fortsätta månadsspara. Om man pausar sitt sparande är risken stor att man missar att investera när börsen ”är på rea” och i uppgång, utan bara är inne när kurserna närmar sin topp. Då blir sparstrategin likt nedan – vilket tyvärr är ett allt för vanligt mönster bland många sparare:

Dessutom är faktiskt det absolut svåraste med att spara att komma igång. Att när man då lyckats ta detta steg och etablerat en god vana, väja att sluta spara kan leda till att man inte kommer igång igen. Då är det bättre att göra som Robin och helt enkelt minska sitt sparande om hushållsekonomin så kräver. I Avanzas egna fonder räcker det faktiskt att bara månadsspara en (1!!) krona.

Vilka fonder månadssparar andra i?

Ta inspiration och hitta nya favoriter i den här listan över fonderna som är populärast bland våra månadssparare:

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Avanza Zero
  3. Avanza Global
  4. Avanza Auto 6
  5. Länsförsäkringar Global Index
  6. Avanza Auto 5
  7. Storebrand Global Plus A SEK
  8. AMF Aktiefond Global
  9. AMF Räntefond Lång
  10. Storebrand USA A SEK

Ge samma kärlek till hela ditt sparande

Sparar du i aktier och fonder hos flera olika banker? Att samla hela sitt sparande på ett ställe är ett smart drag för att få en bättre överblick över sitt totala sparande. Smidigt och enkelt är det också! För att flytta det till oss behöver du bara 1 minut och ditt BankID. Se hur du gör och samla ditt sparande här.

Lycka till med ditt sparande!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg