Almedalen – hållbarhet och företagskultur på schemat
En finans-VD som vill ha mer regleringar och en som pratar om vikten av företagskultur och att man som ledare även vågar mäta mjuka värden. Det och mycket mer är facit efter dag två i Almedalen.
Dag två i Almedalen gick i hållbarhetens tecken. Vi fokuserade på seminarium med hållbarhetstema, bland annat ett om när grönt blir default i finansbranschen. Alltså när hållbara investeringar blir standard i t.ex din pensionsförsäkring.
Bara 5 procent av all världens pensionspengar förvaltas idag med hållbarhetskriterier. I Sverige är det något bättre, men det är fortfarande en alldeles för låg andel. T.ex. så startades i Stockholm 2015, världens första marknadsplats för gröna obligationer men fortfarande utgör de gröna obligationerna i norden bara 8 procent av hela nordiska obligationsmarknaden. I världen mindre än en procent.
Här menar Lauri Rosendahl, Nasdaq Stockholms (Stockholmsbörsen) VD, att vi behöver fler regleringar för att kapitalet ska styras rätt. Fler regleringar är inte direkt något man brukar höra en finans-VD efterfråga, men på detta område behövs det, menar Lauri. Framför allt efterfrågar han ett globalt pris på koldioxid, så att bolag faktiskt får betala för sin miljöpåverkan. Först då skulle utsläppen minska ordentligt, eftersom marknadsmekanismerna skulle kicka in och göra det dyrt och olönsamt för företag att inte prioritera miljöfrågan.
Ett pris på koldioxid skulle dock behöva beslutas av alla världens länder gemensamt, luften har ju inga landgränser, och är därför inget vi kommer få på många år. Om ens någonsin. Tills dess menar Lauri, har vi alla ett ansvar att i alla fall ifrågasätta hur våra pensionspengar och annat sparande förvaltas. Har du kollat upp om dina pensionspengar förvaltas med ett hållbarhetstänk? Ett sätt att göra detta är att logga in på min pension, se vilka pensionsbolag du har och sedan läsa på om deras hållbarhetsarbete på deras hemsida. Tveka heller inte på att kontakta bolaget och fråga vilka hållbarhetsaspekter de beaktar i förvaltningen.
För dig som vill ha konkreta tips på hur du kan spara hållbart rekommenderar jag ett tidigare blogginlägg; Tre tips för dig som vill spara hållbart.
Företagskultur då? Ja framåt eftermiddagen var det dags att lyssna på när Avanzas VD Rikard Josefsson gästade Performance potential och pratade vikten av en bra företagskultur. Vilken konkurrensfördel det är och hur nöjda medarbetare kan bygga stordåd. Rikard kom också i på det viktiga i att man som ledare vågar mäta och ta reda på hur bolagets företagskultur faktiskt är, så att man inte lurar sig själv och målar upp en falsk bild av att ens företagskultur är så som man vill att den ska vara. Fakta trumfar okunskap alla dagar i veckan.
Nu ska jag cykla iväg och gästa Spiltans seminarium om hur långsiktigt sparande och låga avgifter kan göra alla till miljonärer.
Heja Sverige ikväll!
//Johanna
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.