3 tips för dig som vill spara hållbart

Av Johanna Kull

11 apr 18

Share

Hur hittar jag gröna fonder? Så lyder en av de vanligaste frågorna här på bloggen. För det är inte så lätt att navigera i djungeln av mer eller mindre hållbara fonder. Det finns dock några verktyg att ta till. Här mina tre bästa tips.

Många av oss vill spara i fonder som har ett extra fokus på hållbarhet. De finns, men de är tyvärr inte helt lätta att hitta. Det inte finns ju ingen tydlig märkning på samma sätt som det finns för t.ex. kravmärkt mat. Det är dock inte helt konstigt. Gränsdragningen över vilka bolag som kan anses gröna är tyvärr inte alldeles solklar.

Det finns dock några verktyg att använda sig av för att hitta så gröna fonder som möjligt. Mina tre favoriter är Hållbarhetsprofilen, Svanenmärkningen och nischade branschfonder inriktade mot just miljö och ny teknik.

 

Hållbarhetsprofilen hjälper dig filtrera

Nätverket SWESIF där många fondbolag är medlemmar, har skapat jämförelsesajten Hållbarhetsprofilen. Det är egentligen ett standardiserat informationsblad där fonden under tre rubriker fyller i om det är några specifika branscher de Väljer in, Väljer bort och hur de arbetar med att Påverka bolag de är ägare i. Det riktigt användbara verktyget är dock själva sajten där du kan jämföra och filtrera fonder utifrån dessa parametrar. Detta är inte bara användbart för dig som vill spara grönt utan du kan också sortera bort fonder som investerar i tobak, spelbolag, eller andra faktorer som är extra viktig för just dig.

Vad krävs för en Svanen-märkning? 

Sedan ett drygt halvår tillbaka finns det Svanenmärkta fonder. För att få den klassiska Svanenmärkningen måste fonden:

  • Helt avstå från investeringar i vissa branscher och företag som är särskilt problematiska.
  • Göra en ordentlig hållbarhetsanalys av tänkbara placeringar och prioritera de bättre företagen.
  • Tala om vilka aktier och obligationer m.m. som finns i fonden och årligen rapportera vad fonden gjort för hållbarhetsarbete.
  • Svanen stimulerar fonden till ett aktivt ägande och driver ett påverkansarbete gentemot företagen i portföljen

I dagsläget finns det tyvärr bara 14 stycken Svanenmärkta fonder, de flesta av med ganska hög avgift. Trots det relativt skrala utbudet finns det dock fonder inom de vanligaste fondkategorierna och kan absolut vara värt att kika på om någon av dessa passar dig. Jämför dock fondens utveckling med andra fonder inom samma kategori innan du gör ett val. Här hittar du alla Svanenmärkta fonder.

Gröna branschfonder som spets i sparandet

Det finns också fonder som enbart placerar i bolag verksamma inom miljöteknik och förnyelsebar energi. Denna typ av branschfonder har gett bra avkastning senaste åren och gynnats av omställningen mot grön energi. Dessa fonder är dock smalare än t.ex. en globalfond och därmed mer riskfyllda. De passar därför som komplement till dina övriga fonder i en bred portfölj.

Var hittar jag dessa klimatfonder kanske du frågar dig? Jo, i Avanzas fondlista kan du filtrera på klimatfonder. Som fondtyp väljer du då branschfond och som kategori väljer du sedan Miljö och/eller Ny energi. Du kan även läsa på om många av fonderna på Placeras fondsidor. Här har deras fondredaktör Pär Ståhl skrivit om några populära miljö- och klimatfonder.

Hållbarhetsprofilen passar flest

Jag gillar Hållbarhetsprofilen och brukar ha för vana att läsa en fonds informationsblad innan jag börjar spara i en fond. Det tar självklart lite tid, men det är i mina ögon 10 välinvesterade minuter. Hållbarhetsprofilen använder jag framför allt när jag väljer global- och Sverigefond. Fonderna som utgör själva basen i mitt sparande. Utöver detta vill jag också spara en del i fonder som inte bara försöker hålla nere utsläppen, utan som också har en medveten strategi att placera i bolag som aktivt bidrar till mindre utsläpp. Här passar smalare branschfonder perfekt, men här har jag inte mer än ca 15 procent av mitt totala sparande.

Vill du spara grönt?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg