Är tjejer bättre på att investera? Se de bästa tjejernas 10 favoritaktier!

I veckan var det tjejkväll på börsen och vi var givetvis där, inte bara med tjejernas favorit Claes Hemberg då utan även med en hel patrull med härliga tjejer från kontoret.

Tjejkväll på Börsen
Tjejkväll på Börsen

Det blev tydligen fullt hus och jättesuccé (jag som skriver det här fick av naturliga anledningar inte vara med). Inte konstigt med tanke på att hela 27 550 tjejer blivit kunder hos oss under det senaste året. Det är väldigt roligt tycker vi och vi är glada att vi fick vara en del av kvällen.

Inför kvällen var vi lite nyfikna på vilka aktier som lockar de kvinnliga spararna. Nedan ser ni en lista över de bolag som är mest överrepresenterad bland kvinnliga ägare hos Avanza.

Aktier där kvinnliga ägare är mest överrepresenterade bland Avanzas kunder
Aktie Verksamhet Börs Överrep* +/- 1 år**
KS 1 Odd Molly International Kläder flagga_se 94% -11,0%
KS 2 The Lexington Company Kläder flagga_se 82% 36,3%
KS 3 Probi Probiotika flagga_se 48% 170,2%
KS 4 Hennes & Mauritz Kläder flagga_se 39% 25,1%
KS 5 Pfizer Läkemedel flagga_se 37% 42,5%
KS 6 AstraZeneca Läkemedel flagga_se 35% 7,0%
KS 7 SCA Skogsindustri flagga_se 32% 19,9%
KS 8 Lammhults Design Group Design flagga_se 30% 13,5%
KS 9 Axfood Dagligvaror flagga_se 30% 52,5%
KS 10 Hemtex Detaljhandel flagga_se 28% 1,7%

* Procentuell överrepresentation av kvinnliga ägare bland Avanzas kunder. Detta räknas fram genom förhållandet mellan andelen kvinnliga ägare bland Avanzas kunder i den enskilda aktien och andelen kvinnliga kunder hos Avanza. Vi har baserat listan på aktier som har över 250 ägare.
** Utveckling under 1 år med uppdaterat med stängningskurs per 2015-05-05. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Är tjejerna bättre på att investera?

Så investerar supertjejerna i aktier
Grafik över hur de kvinnliga Superinvesterarna* placerar

En annan aspekt vi ville följa upp var huruvida kvinnor placerar bättre än män. Ett mått som ni säkert märkt att vi har börjat använda oss av är Superinvesterare*, med andra ord de som tagit lägre risk men fått högre avkastning än börsen. Vi såg att en större del (16 %) av våra kvinnliga kunder är Superinvesterare* än av våra manliga kunder (12 %). Naturligtvis tog vi även reda på vilka deras favoritaktier är!

* Superinvesterare: Kunder som i sin portfölj tagit en lägre risk än OMXS30 under det senaste året (mätt i standardavvikelse), samtidigt som de har fått en högre avkastning.

Kvinnliga Superinvesterares favoriter
Aktie Verksamhet Börs Andel SI* +/- 1 år**
KS 1 Autoliv Bilsäkerhet flagga_se 28% 47,7%
KS 2 Loomis Kontanter flagga_se 27% 51,5%
KS 3 Securitas Säkerhet flagga_se 26% 51,5%
KS 4 Duni Bordsartiklar flagga_se 25% 22,1%
KS 5 Hemfosa Fastigheter Fastigheter flagga_se 24% 69,1%
KS 6 Kambi Group Sportbetting flagga_se 24% 219,8%
KS 7 Novo Nordisk Läkemedel flagga_se 24% 55,2%
KS 8 Berkshire Hathaway Försäkring flagga_se 24% 12,9%
KS 9 Probi Probiotika flagga_se 24% 170,2%
KS 10 Pfizer Läkemedel flagga_se 24% 42,5%

* Procentuell andel av de kvinnliga ägarna i aktien som är Superinvesterare.
** Utveckling under 1 år med uppdaterat med stängningskurs per 2015-05-05. För att se avkastningen på andra tidsperioder, tryck på respektive värdepapper. Källa: Avanza

Ett snack med Lexingtons VD Kristina Lindhe

Det är rätt tydligt att det nyintroducerade Lexington är en favorit bland tjejer så vi passade naturligtvis på att få några kommentarer från VD Kristina Lindhe.

Kristina Lindhe - Lexington
The Lexington Companys VD Kristina Lindhe

Hur känns det att vara noterad, vad är den stora skillnaden mot tidigare?

Tack, det känns bra. Det är inte så stor skillnad mot tidigare faktiskt. Vi jobbar på med vår affärsmodell enligt vår långsiktiga plan och fortsätter bygga värde i vårt varumärke.

När började ni känna att en notering var möjlig, har det funnits i planeringen länge?

Ja, vi har tänkt på det som en möjlighet en längre tid, och nu passade det väl in i vår strategi, tiden var mogen och vi var klara att ta steget.

Vad får ni för typ av frågor från era aktieägare?

Vi får ganska få frågor om företaget och börsen. De flesta frågorna handlar om våra kollektioner och om våra produkter. Många kommenterar våra höga kvalitéer, och är väldigt nöjda med våra produkter, vilket är jättekul.

Vi önskar givetvis Lexington och alla våra kunder som är aktieägare ett stort lycka till i framtiden!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg

Kommentarer

22 svar till “Är tjejer bättre på att investera? Se de bästa tjejernas 10 favoritaktier!”

 1. Bara att ta av sig hatten och lägga sig platt. Tjejerna spöar oss så fort de sätter sig in i saker. Vi får väl se hur länge vi får vara kvar på traditionellt sett manliga arbetsplatser som bilverkstad.

 2. Varför ska det alltid ställas grupper mot varandra, män mot kvinnor, så fort man kan vinkla statistiken så att det ser ut som att kvinnor gör bättre ifrån sig? Det är extremt kontraproduktivt ur ett jämställdhetsperspektiv.

  Feminismen i Sverige har kört in i en bergvägg genom att ständigt lyfta fram det negativa hos män och det positiva hos kvinnor. Jag trodde att målet var att tvätta bort könsrollerna och låta alla människor vara individer istället?

  • Majoriteten av riskkapitalister är män och då är det ju inte konstigt att majoriteten av företagsledare, styrelseledamöter, näringslivstoppar etc. är män. Så det är kvinnornas egna ansvar att börja intressera sig för börsen och investeringar, istället för att i efterhand komma och tycka att det är orättvist att det är snedfördelning mellan kön i diverse positioner i näringslivet.
   Tycker detta är ett bra steg på vägen och då krävs det också jämförelser där man i detta fall ställer könen mot varandra och anordning ”börskväll för tjejer”.

   Skulle däremot gärna vilja ha förklaring på varför man väljer OMXS30 för definitionen Superinvesterare. Med tanke på att OMXS30 är ett prisindex (återinvesterar ej utdelningar) medan exempelvis en Sverigefond återinvesterar utdelningar, så skulle du uppnå högre avkastning än OMXS30 till en lägre risk vid köp av en Sverigefond (avgiften är klart lägre än utdelningsfaktorn i OMXS30)
   Känns som att Avanza Zeros jämförelseindex SIX30RX skulle varit mycket bättre som jämförelse, då det är ett klart mycket svårare index att slå i och med att det indexet återinvesterar utdelningarna.

   Kommentar?

   • Hej Johan,

    Vi jämför mot OMXS30 GI (med utdelningar inkluderat), det är i princip samma som SIX30RX.

    Med vänlig hälsning,
    Daniel, Avanza

 3. Tycker inte att man kommit med ett svar på frågan, dvs om tjejerna är bättre på att investera eller inte? Det borde vara enkelt att t ex ta fram en genomsnittsavkastning på tjejernas respektive killarnas portföljer på säg 1, 3 och 5 år. Vill man göra det mer avancerat kan man ta hänsyn till risk, uppdelat på olika tillgångsslag m m. Att bara redovisa hur stor andel som är superinvesterare ger inte något svar på frågan (om Johan har rätt i att det har OMXS30, dvs exkl utdelningar, som jämförelseindex är det dessutom ett dåligt mått). Jag misstänker att Avanza har sett att en sådan statistik skulle visa att tjejerna inte är bättre, däremot har tjejerna en högre andel superinvesterare, då publicerar man det istället. För syftet är ju att locka fler tjejer att investera och att vinna poäng i jämställdhetsmatchen?

 4. Haha härligt att se att kommentarerna till 75 % består av män som förutsätter att statistiken vinklas.

  • Carro: Termen superinvesterare har tidigare använts för att förklara/visa hur olika fackförbund är duktiga på att placera, vilket du hade sett om du följer denna blogg. Så frågan var lika aktuell vid den jämförelsen, som den här.

   Men, som tidigare sagt, det här är ett kanonbra initiativ av Avanza för att öka börsintresset hos tjejer. Oavsett kön är det urbota dumt att låta pengar ligga på nollräntekonton etc. bara för att ”man inte kan eller är intresserad av ekonomi”

   • Toppen Johan om ditt ifrågasättande var generellt och inte hade något med kvinna/man-perspektivet att göra!

    Måste ju dock påtala att snedfördelningen mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden i stort, så väl som på högre positioner i näringslivet, snarare är orsaken till att kvinnor är underrepresenterade när det kommer till börshandel och inte ett resultat av att kvinnor inte intresserat sig för investeringar. Man måste ju ha pengarna att investera med till att börja med. Och hur man än ser på detta med risk, jag själv väljer t ex börshandel över sparkonto alla dagar i veckan, så är det alltid lättare att ta risker ju mer pengar man har.

 5. Kul information, bra jobbat tjejer!

  Avböjer genusdebatten. Tycker det bara är roligt med att se hur olika grupper placerar, och presterar.

 6. Så dumt. Vad är nästa frågeställning – om invandrare är bättre än svenskfödda? Varför ställa olika grupper mot varandra?

 7. Genus eller inte så finns det generellt en tydlig skillnad mellan könen vad gäller risktagande, oavsett om det gäller placeringar, bilkörning m.m.
  Men så länge män tjänar mer så har de kanske råd med det. Det kan ju ibland löna sig också. (När det gäller bilkörning så är det väl ingen belöning, utan bara dumt.)

 8. Vad som saknas i tjejernas val av aktier är Industriaktier. Det är nog ett klokt val eftersom industrin gradvis blir utkonkurrerad av asiatisk dito.

 9. Men hur konstigt ær det då? Den manliga gruppen ær långt mycket større æn den kvinnliga gruppen. Allt ifrån vældigt pålæsta investerare till 15 åriga swing/daytraders. Jag tvivlar på att man hittar en sån bred grupp bland de kvinnliga investerare och ju fler man anvænder i en mætning ju nærmare snittet hamnar man, eller hur?

  Tråkigt att se hur mænniskan fortfarande førsøker leta efter våra olikheter istællet før att titta på våra likheter. Som tur ær finns det væl inte så många ”grupper” kvar att jæmføra med. judar, religøsa, barbarer, svarta och røda ær væl relativt utdøda. Får se hur længe denna feministiska galenskap fortsætter..

  • ”Men hur konstigt ær det då? Den manliga gruppen ær långt mycket større æn den kvinnliga gruppen.”

   Bra poäng. Man ser liknande resultat för t ex skolor. De högst (och lägst) rankade skolorna tenderar att vara små. Stora skolor tenderar att hamna i mitten – det är helt enkelt så mycket osannolikare att de ska få till ett extremt medelvärde av sina prestationer.

   Man kan också tänka sig att de kvinnor som väl ger sig in i aktiehandel är mer pålästa/utbildade än de män som gör detsamma. Män tenderar att överskatta sin förmåga (generellt sett, t ex vad gäller skicklighet i bilkörning eller lämplighet för ett visst jobb) i högre grad än vad kvinnor gör. Varför det är så kan man bara spekulera om.

   • Är man superinvesterare om man innehar aktier med dålig avkastning med låg risk? Äldre män tenderar att ha dessa aktier och då ratas dom och kallas tråkiga gubbaktier,men i händerna på kvinnor förvandlas dom till superaktier.

    • Själv ser jag varken Ericsson, Volvo eller Telia i listan utan mest starka tillväxtbolag. Men om Seamless eller AOil är idealet kanske?

 10. Mycket intressant hur tänker ni kvinnor när ni investerar vad har ni för utgångspunkt när ni köper en aktie,

 11. Hur kan man ta reda på om man tillhör Superinvesterarna?

  Eftersom det står ”Utveckling under 1 år uppdaterat med stängningskurs 2015-05-05” så har jag skapat en portföljrapport från 2014-05-05 till 2015-05-05 och valt jämförelseindex ”SIX30 Return Index”. Blir det rätt period då?

  Sedan är frågan hur man räknar ut vilken standardavvikelse man har haft under perioden? Och vilken standardavvikelse har ”SIX30 Return Index” haft?

 12. Majoriteten av de ickemän som sparar hos Avanza är väl ändå över 18. Tröttsamt att det inte kan få stå kvinnor. Svårt att tro att Avanzas urkund 50+ man med en hel del sparkapital skulle se sig själv som kille…

 13. Det är verkligen toppenaktier som tjejerna valt! Generellt mycket kläder, läkemedel och dagligvaror/detaljhandel.

  Jag antar att kvinnor i större utsträckning väljer aktier de har en personlig relation till? Män väljer kanske mer utifrån vad de läser i analyser/årsredovisningar samt saker de tycker är ”coolt” att äga?
  (Om man generaliserar grovt)

  Själv har jag nog en typiskt manliga portfölj. Tung industri, finans, detaljhandel (verktyg bland annat) och telekom! Här har vi Industrivärden, Telia, Clas Olsson, handelsbanken mm… med andra ord, maskiner, makt och teknik!
  Portföljen har slagit index med 4 % i år, men något aktie som stuckit 170% har jag tyvärr inte prickat in! Grattis tjejer!

 14. Det stämmer säkert att kvinnor i regel tar lägre risk och därigenom som grupp hittar säkrare och stabilare investeringar. Men när det kommer till aktieklasser som presterar/underpresterar gentemot andra aktieklasser så kan dessa variera i cykler om 10+ år. T.ex. senaste 15 åren har tillväxtaktier överpresterat värdeaktier medan senaste 100 åren gäller det motsatta. Alltid när man definierar superinvesterare förmodar jag att det är gjort det senaste året och därför kanske om 2-3 år är det män som är bättre. Alltså är det intressant att se längre tidsperioder för att dra någon slutsats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.