Årets bästa fonder

Teknik, grön energi och glimrande ädelmetaller. Inom dessa kategorier hittar vi fonderna som gett högst avkastning i år. Avkastningen spänner från 33 procent till hela 66 procent och ett fondbolag stoltserar med hela tre fonder på topp tio-listan, däribland fonden som gått allra bäst. Här de 20 fonderna på Avanzas plattform med högst avkastning i år. 

Teknikbolagen är årets börsvinnare och tekniktunga Nasdaq har stigit hela 32 procent sedan årsskiftet,. Det smalare och än mer mer tekniktunga indexet Nasdaq 100 hela 40 procent. En utveckling som många fondsparare fått del av. Teknikbolagens starka utveckling märks tydligt på listan över årets vinnarfonder. Åtta av årets 20 bäst presterande fonder går under epitetet teknikfond. Topplistan innehåller också fyra global- och USA-fonder vilka även de främst investerar i teknikbolag.

De globala teknikfondernas starka avkastning blir än mer anmärkningsvärd när man tar i beaktande att de haft kronförstärkningen emot sig. Kronan har stärkts närmare 8 procent mot dollarn sedan årsskiftet, något som allt annat lika är negativt för totalavkastningen för en fond som investerar i utländska bolag.

Årets (hittills) bästa fond är en USA-fond MS INVF US Growth som gett en avkastning på 66 procent i svenska kronor. Det är en relativt koncentrerad fond med 37 innehav, mestadels stora amerikanska tillväxtbolag. Tekniksektorn väger tyngst och utgör 46 procent av fonden, följt av hälsovård på 21 procent och konsumentvaror på 12 procent. Fondens största innehav är emellertid inte amerikanskt utan kanadensiska Shopify. Näst största innehav är betaltjänstbolaget Square följt av e-handelsjätten Amazon. Fonden har övertid levererat bra avkastning och i snitt gett 22,8 procent per år de senaste 10 åren. Det är betydligt bättre än dess jämförelseindex, Russell 1000, som stigit 14,3 procent per år senaste 10 åren.

Förutom teknik märks utmärker sig så kallade ”gröna fonder” bland årets vinnarfonder. Två fonder som fokuserar på bolag verksamma inom bland annat förnyelsebar energi, effektivare energianvändning och miljöteknik tar sig in på topplistan.

Näst högst avkastning har BNP Paribas Energy Transition haft med 58 procent sedan årsskiftet. De huvudsakliga investeringstemana är förnybar & övergångsenergi (transitional energy), energieffektivisering, hållbar transport, gröna byggnader och infrastruktur. Fonden hackade under flera år efter sitt jämförelseindex, men 2020 har ett antal fullträffar bland dess största innehav givit en fenomenal avkastning. Största innehavet är amerikanska Workhorse Group som är verksamma inom produktion av elbilar och som tokrusade under sommaren och steg 673 procent på bara en månad. Även fondens näst största innehav Plug Power, verksamma inom bränslecellsystem, har rusat och stigit hela 333 procent sedan årsskiftet.

Ett par svenska fonder letar sig in på topplistan, bland annat fonden med tredje högst avkastning i år, Consensus Småbolag som stigit hela 58 procent. Det är en aktivt förvaltad fond som investerar i små- och medelstora bolag på de nordiska marknaderna, huvuddelen i Sverige. Fonden har runt 25 innehav och i år är det framför allt fokuset på gaminbolag som Stillfront och Embracer samt livecasinobolaget Evolution Gaming som betalat sig. Fonden är en specialfond vilket innebär att de får ha mer koncentrerade innehav i aktier än en vanlig värdepappersfond, vilket även utnyttjas då Stillfront i dagsläget utgör 11,5 procent av fondens värde. Noterbart också är det tionde största innehavet är den digitala magasintjänsten Readly, som ska noteras på Stockholmsbörsen vid slutet av september.

Swedbank Robur Ny Teknik tar fjärdeplatsen med en avkastning på 51 procent sedan årsskiftet.  Fonden förvaltas sedan 2019 av Henrik Nyblom (som vi poddade med här) och fokuserar på nordiska innovativa bolag med stark tillväxt som uppnått lönsamhet och vars produkter och tjänster har ett högt teknikinnehåll. Största innehav är kommunikationstjänstbolaget Sinch följt av gamingbolaget Stillfront.

Även på femteplats  hittar vi en teknikfond i BGF Next Generation Technology vilken i svenska kronor gett en avkastning på 46 procent sedan årsskiftet. Fonden fokuserar på nästa generations tekniska områden som artificiell intelligens, automation och robotteknik.

Att guldet nått nya rekordnivåer och för första gången passerat 2 000 dollar per uns märks även det på årets vinnarlista. Två fonder som investerar i ädelmetaller har tagit sig in på listan. Nystartade AuAg Silver Bullet samt BGF World Gold. Intresset för denna typ av fonder bland privatsparare har ökat påtagligt och visst kan det för vissa vara en lämplig beståndsdel i en diversifierad portfölj, men man ska vara medveten om att risken i denna typ av fonder är hög. Förutom exponeringen mot guld- och/eller silverpriset, får man även bolagsspecifik risk.

Lär av de duktiga förvaltarna

Överlag ger listan över årets bästa fonder en ganska bra bild över hur utvecklingen på världens börser sett ut i år. Det är teknikbolagen som agerat draglok. De som i allmänt tal givits epitetet ”coronavinnare” då de i spåren av pandemin sett en ökad efterfrågan på sina produkter och tjänster. Teknikaktier är emellertid inte bara årets bäst presterande aktier, de är även de med högst avkastning senaste decenniet. I svenska sparares bank- och verkstadstunga portföljer är det emellertid relativt tunnsått med teknikaktier, men teknikfond är en enkel metod att få exponering mot dessa snabbväxande bolag.

Nu ska vi självfallet inte köpa en fond enbart utifrån avkastningen senaste året. Lika lite som vi enbart ska stirra oss blind på en fonds avgift. Men visst kan listor som denna fungera som inspiration. Både för dig som fondsparare och för dig som aktiesparare. Få inspiration och nya idéer genom att titta på listan över fondernas 10 största innehav och klicka dig gärna vidare till fondbolagens egna hemsida och läs deras nyhetsbrev med förvaltarnas tankar. Det är en bra metod för att hålla sig påläst om vad som händer, men också för att se vilka förvaltare du får förtroende för.

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg