Årets bästa fonder

Av Johanna Kull

28 apr 20

Share

Ädelmetallfonder, teknikfonder och läkemedelsfonder. Det är fondtyperna som gått bäst sedan årsskiftet, med en avkastning på i många fall 10 procent eller högre. Stockholmsbörsen har under samma period tappat 14 procent och breda amerikanska indexet S&P 500 är ned 12 procent.

2020 har redan skrivit in sig i historieböckerna som ett av de mest händelserika börsåren. Trots att vi bara är fyra månader in har vi redan fått vara med om historiens snabbaste börskrasch, samt en rekordsnabb återhämtning. Återhämtningen till trots är dock avkastningen för de flesta fonder negativ sedan årsskiftet. Med några undantag. Här aktiefonderna med bäst avkastning hittills i år:

Listan domineras av ädelmetallfonder. Tre av årets fem bästa fonder, är fonder som investerar i företag verksamma inom guldindustrin. Guldpriset har stigit 14 procent sedan årsskiftet och är på sin högsta nivå sedan 2012. Att investera i denna typ av ädelmetallfonder är dock inte likställt med att köpa en guldtacka. nej, här investerar du snarare i bolaget som utvinner guldtackan. Bolag vars resultat självklart är starkt korrelerat med guldpriset, men som också påverkas av andra mer bolagsspecifika frågor såsom bolagets skuldsättningsgrad och deras produktionskostnaden för att bryta guldet. Man kan närmast likna det vid att dessa bolag fungerar som hävstång på guldpriset och vid stigande guldpris tenderar ädelmetallfonderna att gå bättre än guldpriset, medan de vid fallande guldpris sjunker mer.

Teknikaktier har överlag klarat årets svängiga börs mycket bra och bland årets vinnarfonder hittar vi rena teknikfonder samt bredare fonder med stort fokus mot teknik, såsom årets näst bästa fond  MS INFV US Growth. Fonden investerar i amerikanska storbolag med stark tillväxt, ofta bolag som är marknadsledande och dominerar sin marknad. Bland fondens innehav återfinns välkända bolag med mycket starka varumärken såsom fondens största innehav Amazon. Här har placeras Pär Ståhl skrivit mer om fonden.

Swedbank Robur Ny Teknik som i huvudsak investerar i nordiska bolag är en mer renodlad teknikfond på vinnarlistan. Fonden investerar framför allt i bolag verksamma inom mjukvara, media & underhållning samt medicinteknik och spelutvecklarna Embracer och Stillfront är några av fondens största innehav. Fonden som även är förra decenniets bästa fond är en riktig småspararfavorit och av de mest ägda aktivt förvaltade fonderna på Avanza. Den förvaltas idag av Henrik Nyblom som tog över efter mångåriga förvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfeldt som idag förvaltar snarlika Tin Ny teknik.

Öhman Global Growth är en annan fond som tar plats på årets vinnarlista. Den är kategoriserad som en globalfond, men den har stort teknikfokus. Halva fonden består av teknikbolag bland de största innehaven hittar vi såväl jätten Microsoft som svenska mjukvarubolaget Sinch.

Läkemedelsfonder och biotech-fonder tar, kanske inte helt förvånande, också plats på årets vinnarlista. Läkemedelsbolag är så kallade defensiva aktier och brukar vanligtvis klara sig bättre i tider av kris och denna gång stämmer detta mer än vanligt. Inte bara skriker världen efter vaccin samt effektiva läkemedel mot coronaviruset, efterfrågan på medieteknik och utrustning är också på nivåer långt över det normala. Något som såklart gynnat läkemedelsaktier.

Titta på mer än senaste månadernas avkastning

Det här är en lista av slaget ”Fonderna som gått bäst senaste…” och hur intressanta och inspirerande sådana listor än är, är det viktigt att man inte fattar sina investeringsbeslut enkom på dem. Framför allt bör man titta längre tillbaka än ett par månader. Att senaste månadens vinnare inte behöver vara senaste årens vinnare, det är guldfonderna ett tvättäkta exempel på. Men som inspiration, tycker jag att dessa listor fungerar utmärkt.

Har du plockat in någon ny fond i portföljen i år?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza. 

Relaterade inlägg