Tips till dig som vill spara i fonder

Att spara klimatsmart, billigt eller med flest stjärnor, hur ska man egentligen tänka? Här får du tips om några verktyg som hjälper dig att navigera i fonddjungeln och hur de fungerar. 

Klimatsmarta vinnare

Att spara klimatsmart är bra både för din plånbok och miljön. Det visar en färsk genomgång av fonder i EU . Hos oss kan du välja mellan ungefär 500 olika fonder som klassas in som klimatsmarta. För att underlätta för dig har vi plockat ut dessa och lagt till filter för att du enklare ska kunna jämföra mellan utveckling, pris och risknivå. Du kan också titta på hur populär fonden är hos andra sparare hos Avanza. Samtidigt säger gårdagens avkastning ingenting om hur fonden kommer att utvecklas i morgon.

Fonderna med högst betyg

Morningstar gör en oberoende värdering av fonder och baserar denna på den historiska utvecklingen för fonden de senaste tre, fem och tio åren. Denna utveckling och fondens risk ligger sedan till grund vid jämförelsen med övriga fonder inom samma kategori. Det högsta betyget är fem stjärnor och dessa tilldelas de 10 procent bästa fonderna i respektive kategori. Det går alltså inte att jämföra stjärnorna mellan kategorierna. Om du är nyfiken på vilka fonder som fått högst antal stjärnor kan du ta en titt här.

De billigaste fonderna

Sedan några år tillbaka har det pågått en diskussion kring om det är värt att betala för aktiv förvaltning av fonder. Bland annat Finansinspektionen har sagt att fonder med låga avgifter, så som indexfonder, är att föredra om det finns den minsta osäkerhet kring om det är värt att betala för fonden eller inte. Här kan du kika på de billigaste fonderna som vi erbjuder och se hur väl de presterat över tid.

Samtidigt kan en aktivt förvaltad fond vara en god möjlighet för dig att få tillgång till marknader som du kanske är lite osäker på. Någon annan väljer helt enkelt ut guldkornen på en viss marknad. Men, som med andra varor och tjänster du köper, gäller det här att du själv också går in och tar en titt på hur väl dina fonder presterat och om priset du betalar verkar i rimligt i termer av om fonden lyckas överträffa sitt jämförelseindex.Risken och sparhorisonten hänger ihop

När du ska välja fond är det också viktigt att fundera över dess risknivå. Generellt gäller att ju högre risk, desto högre chans till avkastning. Men också risk för att ditt innehav sjunker i värde. Därför bör du välja en högre risknivå när du har en längre sparhorisont och en lägre risk för en kortare sparhorisont. Om din sparhorisont är kortare än fem år kanske du inte ska ha dina pengar på börsen över huvud taget. Sätt dem istället på ett sparkonto med lite ränta.

Tänk också på att sprida ut dina risker både över olika sektorer genom att välja olika typer av fonder men också över tid. Genom att månadsspara kommer du att köpa både i uppgång och nedgång vilket jämnar ut risknivån i ditt sparande på lite sikt.

De mest populära fonderna hos Avanzas kunder

Så vilka fonder är det då som våra kunder väljer? Är det de klimatsmarta, de billiga eller de med högst betyg? När vi tittar på vilka fonder som våra kunder favoriserade senaste månaden hittar vi en blandning av  både billiga indexfonder och aktivt förvaltade fonder; fonder med höga betyg både från Morningstar och ur ett klimatperspektiv:

  1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  2. Avanza Zero
  3. Avanza Global
  4. Länsförsäkringar Global Indexnära
  5. Swedbank Robur Ny Teknik

Men vilka fonder har egentligen gått bäst?

Efter att ha gått igenom några enkla steg för att skapa ett sparande i fonder som kan växa över tid kanske det kan vara intressant att ta en titt på vilka fonder som haft högst avkastning de senaste fem åren. I topp hittar vi en fond med inriktning mot hållbar energi men i övrigt domineras listan helt av teknikfonder. Det kan vara värt att ta med sig i det turbulenta börsklimat vi nu befinner oss där framför allt bolag inom tech haft en tuff resa i år.

Genvägen: Portföljgeneratorn

Men, det ska vara lätt att göra rätt. Har du inte tiden att botanisera bland våra över 1 300 fonder kan Portföljgeneratorn vara något för dig. Genom att först klicka i hur lång din sparhorisont är och därefter välja om du föredrar lågt pris, hållbarhet eller antal Morningstar-stjärnor får du ett förslag som sen kan göra utgöra grunden för ditt sparande.

Jag vill veta ännu mer!

Vill du veta ännu mer om fonder och sparande? Här är några lästips:

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Lycka till med ditt sparande!

/Moa

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Starterbjudande gäller för kunder med Courtageklass Start som inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss. Fondavgifterna återbetalas under första kvartalet efterföljande år som fondandelarna ägts. Läs mer om vårt starterbjudande och se villkor på avanza.se/starterbjudande. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg