Avanza World Tech by TIN fyller tre färgsprakande år

Av Avanza

20 jun 23

Share

Nu firar vi tre år av att investera i ledande tillväxtbolag inom mjukvara, medicinteknik och teknikdriven hållbarhet! Sen fonden startade har tekniksektorn varit full av stora innovationer och förändringar som till stor del stärkt de bolag som vi fokuserar på. Men vilka är de största händelserna och skiftena som skett under dessa tre år? Och hur har de påverkat teknikbolagen i stort?

Pandemin satte fart på mjukvarubolagen

Mjukvara var en avgörande faktor för effektiviteten hos många företag redan innan covid-19. Under pandemiåren blev det tydligt att mjukvara är kritiskt för att upprätthålla ett väl fungerande samhälle. Kundbesöken utfördes digitalt och människor runt om i hela världen erhöll svart bälte Microsoft Teams. Andra fick glädje i hemmet med digital underhållning från Nintendo eller Take-Two Interactive, en trend som fortsatt efter pandemin. Antal samtida spelare på plattformen Steam som spelar dataspel är i år fler än någonsin. Just digitala möten och dataspel är för många förknippat med pandemin. Under ytan fanns det dock mängder av mjukvarubolag vars tjänster visade sig vara kritiska för att upprätthålla effektiviteten.

Ett exempel på detta är kundhanteringsmjukvara (CRM), som till exempel den som Salesforce erbjuder. Denna mjukvara ger säljare tillgång till kundinformation och historik i realtid, vilket möjliggör personlig och relevant service även på distans. Sådana CRM-lösningar används idag av säljare runt om i världen för att höja servicenivån, effektiviteten och därmed försäljningen.

Efterfrågan på förnybar energi drevs upp av kriget i Ukraina

Under andra hälften av fondens treåriga resa har vi sett accelererade investeringar inom förnybar energi, delvis drivet av kriget i Ukraina. För oss européer som tidigare varit beroende av rysk gas är den förändringen som allra tydligast. Solenergibolagen Solaredge och Enphase bidrar med en viktig pusselbit för att påskynda omställningen och möter en stark efterfrågan på sina produkter och tjänster.

Artificiell Intelligens tog världen med storm

Under de senaste månaderna har AI dominerat tekniknyheterna och fångat allmänhetens intresse. Vi själva kallade AI-utvecklingen i senaste inlägget för ”vår tids flygande bilar”. Bolagen i Avanza World Tech by TIN är typiska marknadsledare i sin respektive nisch, vilket innebär att de har miljontals användare och enorma datamängder. Dessa två faktorer, en stor användarbas och tillgång till omfattande datamängder, anses vara avgörande för att bli framgångsrik inom AI-utvecklingen, både på kort och medellång sikt

Våra andelsägare har dragit nytta av denna teknologiska kapplöpning. Adobe som lanserat AI-verktyget Firefly, har rusat sedan de visat upp hur kraftfullt och tidsbesparande bildhanteringsverktyget är. Nvidia, som levererar hård- och mjukvara som de flesta AI-tjänster utförs på är kanske den mest tydliga vinnaren hittills under 2023. Även Microsoft och Alphabet är bra positionerade och har sett tydliga uppgångar sedan världen verkligen fick upp ögonen för AI.

Varaktiga och kritiska behov av cybersäkerhet

I en ständigt föränderlig värld är vi dock bara så starka som vår svagaste länk. Inom teknik är det naturligt att tankarna går till hackerattacker och cybersäkerhet. Palo Alto, specialiserade inom datasäkerhet, förhindrar 8,6 miljarder attacker varje dag! Attackerna som bolaget avvärjer sker bland annat mot infrastruktur och sjukhus vilket belyser vikten av ett starkt, digitalt försvar.

En digitalisering på framfart med en potentiell acceleration med stöd av AI till trots. Utvecklingen betyder inte särskilt mycket för individen om kroppen vacklar. Många av bolagen i Avanza World Tech by TIN har världsledande positioner inom medicinteknik. Edwards Lifesciences bidrar med avgörande insatser för miljontals patienter som har behov av nya hjärtklaffar och därigenom får ett förlängt liv. Hur framtidens produktportfölj kommer att se ut kan vi bara spekulera kring, men vi vet att Edwards Lifesciences spenderar upp till en miljard dollar i forskning och utveckling på årsbasis för att utveckla sin portfölj. I en bransch med ständigt återkommande efterfrågan är det lovande både som aktieägare och som människa.

Vart befinner vi oss efter nästa treårsperiod?

Framtiden är full av möjligheter och det är en spännande utmaning att förutspå vilka bolag som kommer att bli vinnare när AI, förnybar energi och digitalisering tar nästa steg.

Trots svårigheterna med prognostisering, vågar vi påstå att digitala marknadsledare har en stark position för att framgångsrikt navigera genom kommande förändringar. Dessa företag har redan bevisat sin förmåga att historiskt utmana och anpassa sina affärsmodeller. Egenskaper som kommer komma väl till pass även i framtiden.

10 största innehaven i Avanza World Tech by TIN

1.  Salesforce Inc

2. Straumann Holding AG

3. Microsoft Corp

4. Take-Two Interactive Software Inc

5. Nintendo Co Ltd

6. Edwards Lifesciences Corp

7. Solaredge Technologies Inc

8. Novo Nordisk B

9. Adobe

10. Nemetschek SE

/Erik Sprinchorn, förvaltare på Avanza World Tech by TIN

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg