Vanligtvis får de största bolagen flest nya ägare i absolut tal men efter en läsarfråga nyligen blev jag nyfiken på vilka bolag som fått flest nya ägare per lista ifjol! Sagt och gjort så kikade jag upp det för att stilla min nyfikenhet, resultatet är en mer detaljerad lista med bolag som sällan annars syns i just detta rampljus.

Stockholmsbörsen är uppdelad i tre olika listor efter bolagens börsvärde:

  • Large cap – bolag med ett börsvärde överstigande 1 miljard euro
  • Mid cap – bolag med ett börsvärde mellan 150 miljoner och 1 miljard euro
  • Small cap – bolag med ett börsvärde upp till 150 miljoner euro

Som kuriosa kan även nämnas att det genomsnittliga börsvärdet på ett large cap-bolag är 43 miljarder kronor medan mid cap-bolaget når 3,7 miljarder och small cap-bolaget 583 miljoner kronor. Låt oss kika på vilka bolag som lockade investerarnas gunst under fjolåret, antalet nya aktieägare inom parentes.

Bolagen med flest nya aktieägare på Large Cap 2018

Bolagen med flest nya aktieägare på Mid Cap 2018

Bolagen med flest nya aktieägare på Small Cap 2018

Utländska bolag med flest nya aktieägare 2018

 

/ Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.