Sparval som pensionär

Av Johanna Kull

24 sep 18

Share

Vi blir allt äldre och om tio år kommer den svenska befolkningen passera 11 miljoner. Mest ökar gruppen 75+, som väntas växa med över 340 000 personer. Det ställer krav på vår välfärd och innebär en utmaning på våra pensioner som ska räcka längre. Det har därför aldrig varit viktigare att ta hand om sitt sparande, även efter att vi gått i pension. Här stegen mot en bättre ekonomisk pensionstid.

Vid 65 års ålder sitter vi på ofta den största pott pengar vi har i livet. Vi har ett helt arbetsliv bakom oss och barnen har ofta flyttat ut. Nu däremot, går vi mot en uttagsfas, där det för många är dags att ta lite av sparkapitalet. Du har ju många fria år framför dig och vill kanske resa och uppleva saker, unna dig utflykter mitt i veckorna, eller helt enkelt bara skämma bort dina barn/barnbarn. Att vi på ett bra sätt tar hand om våra besparingar är ofta en förutsättning för att vi ska kunna göra detta.

Tänk i femårscykler

Att du är i uttagsfasen, betyder inte att du per automatik ska ha alla pengar på sparkonto. De pengarna som du inte ska använda just nu, ska ju växa vidare. Självklart ska du minska risken i sparandet, men gör det stegvis. Ett knep är att tänka i femårsplaner, d.v.s att du alltid har pengarna du ska använda inom fem år tryggade. Pengarna som du ska använda inom fem till tio år kan du ha i en billig blandfond, men ha inte +10 års pengarna där. Det är sannolikt alltför försiktigt.

Rätt fonder viktigare än rätt sparkonto

Visst kan du lägga tid på att jämföra sparkonton men det är inte här du har mest pengar att hämta. Sparkonton ger ju i princip ingen ränta, kanske 0,9 procent i bästa fall. I alla fall på konton med insättningsgaranti och det vill vi absolut ha. Allt annat blir för stor risk. Jag tycker också att man ska undvika konton där man låser i pengarna i ett, två, tre år. Vi har säkrat hem dessa pengar just för att vi enkelt ska kunna använda dem, då blir det motsägelsefullt att låsa in dem.

Dina fondval är däremot värt lite mer eftertanke, för här kan skillnaden i avkastning bli stor. Det finns två strategier att välja emellan. Att välja de billigaste indexfonderna, eller att försöka hitta fonderna som kommer att slå index. Dessa fonder kostar i regel mer och kräver mer uppföljning och utvärdering. Vad som är rätt är omöjligt att säga på förhand, men historiskt har mycket talat för billiga indexfonder och detta är även det alternativet som kräver minst av oss sparare. Här ett poddavsnitt där jag och min kollega Nicklas pratar om just skillnaden mellan aktivt och passivt förvaltade fonder.

Hur lägger du upp din pensionstid ekonomiskt?

/Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg