Träna och få bättre ekonomi

Av Johanna Kull

19 sep 18

Share

”Pengar är inte allt”. Ett tröttsamt och uttjatat uttryck. Såklart är inte pengar allt, men vem har någonsin påstått det? Alla vettiga människor prioriterar väl vänner, familj och hälsa högre än en extra nolla på kontot. Det betyder däremot inte att pengar är oviktigt. Den som påstår det har nog alltid haft pengar. För allt annat lika, väljer sannolikt de flesta av oss att ha pengar istället för att inte ha.

Har du pengar, är sannolikheten också högre för att du har bättre fysisk hälsa. Ja, det positiva sambandet mellan pengar och fysisk hälsa är välbelagt. Mer välbeställda lever i genomsnitt längre och är friskare än mindre välbeställda.

Mindre forskat är det på sambandet mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa, men i en nyligen publicerad studie i medicinska tidskriften The Lancet har en grupp forskare studerat just detta. De kommer fram till att det finns ett tydligt positivt samband även mellan psykisk hälsa och träning. Tydligast är sambandet för de som utövar lagsporter och den optimala träningsdosen verkar vara 30 till 60 minuter, tre till fem dagar i veckan. Denna grupp träningsmänniskor rapporterade 22 procent färre dagar då de mådde psykiskt dåligt på grund av stress, depression eller känslomässiga problem, än vad gruppen som inte tränade gjorde.

Ett positivt samband mellan två variabler säger dock ingenting om orsakssambandet, skulle min gamla ekonomilärare nu poängtera. Och visst, vi ska inte blanda ihop korrelation och kausalitet. Likväl som träning kan leda till välmående, kan det vara så att välmående människor tränar mer. Orsakssambanden kan gå åt båda håll. Samma sak gäller för övrigt mellan pengar och fysisk hälsa. Är det pengar som gör människor friskare eller är det just bättre hälsa som leder till mer pengar?

Att ta reda på hur det egentligen ligger till mellan dessa orsakssamband är säkert möjligt och absolut relevant på ett samhällsekonomiskt plan. För mig personligen är det däremot närmast helt oväsentligt. Jag vill ju ha allt. Må bra i både kropp och knopp och ha pengar. Då är det också vettigt att fokusera på alla bitar av kretsloppet fysisk och psykisk hälsa samt ekonomi. Men kanske att satsa lite extra på den delen som är enklast för mig att styra själv – träningen! Ett extra joggingpass med min bästis är bara ett sms bort. Betydligt svårare är det att säga åt mitt huvud ”Johanna, nu ska du vara glad”. Om joggingpasset sedan leder till psykiskt välbefinnande, då är två av tre delar av kretsloppet på plats. Då torde även oddsen för att då den sista pusselbiten på plats vara ganska bra.

Vad fokuserar du på för att få ditt kretslopp på plats?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg