Avanzapodden #2 – Hur kommer man igång med ett fond/aktiesparande?

Av Avanza

29 mar 18

Share

Idag släpper vi vårt andra avsnitt av Avanzapodden och temat är hur man kommer igång med ett fond och aktiesparande rent konkret. Förra avsnittet pratade vi om varför man bör spara och varför vi själva sparar. Nu är det dags att gå från ord till (spar)handling.

Hela syftet med podden är att vara en vän i spardjungeln och försöka göra det svåra och komplexa enkelt och roligt. Ekonomi brukar vara ”Boring by Default” men vi tycker att det är otroligt kul, den sparglädjen ska vi dela med oss av.

Hur kommer man igång med ett fondsparande/aktiesparande?

Det bästa sparandet är det som blir av och det absolut viktigaste är att bestämma sig. Det låter trivialt men är nog faktiskt den svåraste biten. Därefter finns det några goda tips på vägen

 • Öppna ett konto där du kan förvara dina fonder eller aktier. De mest populära är Investeringssparkonto (ISK) eller Kapitalförsäkring. Båda dessa konton är kostnadsfria och schablonbeskattas. Det innebär att du betalar en mindre skatt varje år istället för 30 procent skatt den dag du säljer dina aktier eller fonder. Du behöver inte heller deklarera dina affärer.
 • Sätt in pengar på kontot och köp aktier eller fonder. Det viktigaste är att komma igång, du lär dig efter vägen, sen är det inte fel att börja med en mindre slant och bli bekväm i sitt sparande. Vi har några tjänster för att hjälpa dig att hitta rätt fonder eller aktier för din smak.
  Portföljgeneratorn – en tjänst som hjälper dig att sätta ihop en femstjärnig portfölj på några klick.
  Avanza Auto – en tjänst som ger dig som sparare en smart och automatisk förvaltning av dina pengar, riktigt billigt.
  Aktielistan – en aktiefiltrerare som gör att man kan filtrera aktier på olika parametrar såsom P/E-tal, direktavkastning, antal ägare, avkastning med mera.
  Aktiegeneratorn – hitta favoritaktier på några klick genom att svara på fem snabba frågor, en enklare variant än aktielistan ovan.
 • Titta runt omkring dig, de flesta varor och tjänster runt om oss i vår vardag som vi konsumerar och uppskattar ägs av bolag som inte sällan är börsnoterade. Det innebär att man kan bli aktieägare och tjäna pengar på bolag där man redan är konsument.
 • Flytta över värdepapper till oss och samla ditt sparande – vi hjälper dig med flytten!
 • Spara direkt lönen kommer, spara till dig själv först. Enklast är att sätta upp ett autogiro så det går per automatik. Annars finns risken att det är för mycket månad kvar i slutet på lönen varpå just sparandet får stryka på foten.
 • Fortsätt lyssna på podden och låt oss vara ett bollplank. Skicka in dina frågor och reflektioner efter att du köpt en fond eller en aktie så tar vi upp det i podden och hjälper dig på vägen.

 

Samtliga tidigare avsnitt hittar du här!

Glad påsk!

/ Johanna & Nicklas

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg