Avanzapodden – allt du behöver veta om pension

Av Johanna Kull

25 maj 18

Share

Pensionssparandet ofta vårt livs största sparandet. Och mest långsiktiga. Men tyvärr upplevs det ofta som svårt, För att råda bot på det har Avanzapodden nu ett pensionstema. I tre avsnitt reder Johanna och Nicklas ut begreppen, hjälper dig skaffa koll och ger konkreta tips på hur du maxar pensionen. Det är ju ändå din lön en tredjedel av livet vi talar om. 

Att spara till pensionen är inte krångligt, men det är ändå värt lite extra eftertanke. Våra pensionspengar ska ju växa så länge och ett par kloka beslut idag, kommer göra stor skillnad för din framtid. Det kan handla om tusenlappar mer i pension varje månad. Främst handlar det om att ge pengarna den bästa jordmånen att växa samt hålla nere avgifterna, men det finns lite mer som påverkar pensionen. Därför har vi här spelat in en trilogi där vi i tur och ordning går igenom pensionspyramidens tre delar.

Allmänna pensionen

I det första avsnittet går vi igenom premiepensionen, den del av den allmänna pensionen som vi själva kan påverka hur den förvaltas. Vi går igenom våra egna orangea kuvert och diskuterar om man måste göra ett aktivt val och välja fonder.

Tjänstepensionen

I pensionsavsnitt numer två går vi igenom tjänstepensionen, mittenplattan i pensionspyramiden. Varför är den så viktig, vad betyder alla förkortningar och vad gör jag om jag inte har tjänstepension?

Privat pensionssparande

Det privata pensionssparandet utgör toppen av pensionspyramiden, men är ack så viktig. utan den kan de flesta av oss räkna med att få ut drygt 60 procent av vår slutlön i pension. Men hur mycket borde jag pensionsspara privat och hur placerar jag bäst pengarna? Dessutom diskuterar vi risken med att ha bostaden som pensionssparande och går igenom när det är möjligt att plocka ut sina pensionspengar innan 55 års ålder.

I de här tre avsnitten hoppas vi svara på de flesta av dina pensionsfrågor, men för dig som blir riktigt pensionsbiten har vi också spelat in ett avsnitt med bara lyssnarfrågor på temat pension.

Har du någon fråga till podden? Skriv den i kommentarsfältet nedan eller maila till podd@avanza.se så ska vi försöka ta upp den.

//Johanna och Nicklas

 

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.

Relaterade inlägg