Avanzapodden #9 – pensionsspecial del 1
Njuta av livet inte bara idag, utan också i framtiden. Det är vad de flesta av oss vill. För att nå dit gäller det att ta hand om sin pension och därför gör Johanna och Nicklas tre temaavsnitt om pension i Avanzapodden. I det första ger de sina bästa tips vad gäller allmän och tjänstepension.
I det första avsnittet går vi igenom bottenplattan, den allmänna pensionen. Alla som jobbar och betalar skatt i Sverige får en pensionsavsättning hit. Denna avsättning är 18,5 procent av din lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp, ca 42 000 kronor. På inkomstkronor därefter får du ingen allmän pension. Den stora merparten av den allmänna pensionen (16 procent) går till inkomstpensionen som vi inte kan förvalta själva. 2,5 procent går dock till premiepensionen där du själv kan välja fonder.
Här några utdrag från podden:
- Så länge du tjänar över 20 000 per år, tjänar du också in till allmän pension. Varje krona räknas.
- Du behöver inte göra ett val i premiepensionen. Du har ett bra ickevals-alternativ i AP7Såfa
- Vill du spara i aktivt förvaltade fonder kan premiepensionen vara ett bra tillfälle då fonderna där är kraftig rabatterade. Fondavgiften är i snitt en tredjedel av priset mot vad samma fond kostar på den privata marknaden. Aktivt förvaltade fonder kräver dock ett större engagemang av dig som sparare.
- Efterlevandeskydd för premiepensionen kan först läggas till från det att du börjar ta ut din pension, det gör dock att utbetalningen minskas något då du inte får del av arvsvinster.
- Det går att överföra sin premiepensionsavsättning till sin respektive, men det gör att avsättningen minskar med 6 procent. Om möjligt är det därför bättre att jämna ut inom familjen via privat sparande.
- Lägg på luren om det ringer en pensionssäljare. Inga seriösa aktörer säljer fonder via telefon.
I podden går vi också igenom våra egna årsbesked från pensionsmyndigheten, där det visar sig att en av oss gått på standardlösningen och en av oss på lösgodiset.
I det andra avsnittet går vi igenom tjänstepensionen och det privata pensionssparandet. Stay tuned!
//Johanna och Nicklas
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida.