Barnspar för lite äldre barn

Av Avanza

20 aug 18

Share

När barnen blir lite äldre, ska de ha månadspeng, inget alls, eller få pengar när de behöver? Eller ska man sätta in dom i hur viktigt det är med ett sparande? Puh, jobbigt att ta beslut när det kryllar av alla tips överallt. Själv har jag ett barn som snart fyller 12 år och som inte är intresserad av pengar eller att köpa saker. Han är nöjd med livet och det spelar ingen roll om det står Adidas på byxan eller H&M.

Får han en 20-lapp till fredagscaféet på fritids så är han jättenöjd. Visst, han önskar sig tv-spel, dator, cykel och telefon som alla andra, men det är kul att kunna ge honom som present vid födelsedagar och jul för oss och övrig släkt.

Självklart har Elliot, som vår pojke heter, flera sparande. Han inte har så stor koll på det, men han vet att han har det. Mor- och farföräldrar sparar också och varje födelsedag och jul kommer kuvertet: ”Grattis Elliot vi har nu placerat x antal kronor i den här fonden.” Inte den mest populära presenten just nu, men tänk så värdefullt den dagen han blir 18 år och hans världsbild förmodligen ser helt annorlunda ut än vad den gör idag. Det är körkort, resor, studera utomlands etc som kommer vara på tapeten och pengar kommer att behövas, det kan vi alla konstatera.

Men för att kicka igång Elliot lite och få upp ett intresse och känna mer ansvar över pengar har han fått ett eget betalkort. Där sätter vi in några hundralappar och vi uppmuntrar honom till att till exempel köpa en macka innan träningen. Kommer det ett glassug efter skolan så finns faktiskt möjlighet att köpa en glass.

Han har koll på hur mycket pengar som finns kvar och eget ansvar över att säga till oss när det börjar ta slut. Det är ett bra sätt för honom att se hur fort pengar tar slut, fatta eget beslut över vad han vill köpa och även träna på att betala med kort och kunna sköta sig mer själv. För oss vuxna är det självklart hur man gör när man handlar något och betalar med kort, men för Elliot blev detta något helt nytt och vi fick träna några gånger på Ica innan han satte det själv.

Jag tycker det är en svår balansgång det här med egna pengar till barn och eget ansvar, de är barn så kort tid i livet och vuxna så länge, kan de inte få njuta av den korta tiden?

/Mirja Blomstedt Malm, projektledare marknadsföring Placera

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg