Att börja är viktigare än att kunna allt

Av Johanna Kull

09 nov 20

Share

Just do it. Säkert känner du igen Nike’s berömda slogan som syftar till att alla kan träna, och givetvis därmed också att alla kan använda deras produkter. Proffs som motionär som soffpotatis. Det handlar bara om att börja, att komma igång. Samma sak gäller med sparande. Just do it!

Bara genom att starta ett långsiktigt sparande är du en bra bit på väg, eftersom du nu kommit över den första och ofta högsta tröskeln. Så vänta inte på att lära dig allt om fonder eller aktier innan du sätter igång. Sätt bara igång, så lovar jag att du lär dig under tidens gång. Det är precis samma logik som faktumet att du får ett bättre löpsteg och bättre kondition av att faktiskt springa, inte av att sitta hemma och läsa på om löpning.

Fyra tips för att komma igång:

  • Öppna ett ISK
  • Välj en billig globalfond, max 0,4 procent i avgift är en bra tumregel, och spara merparten (kanske 50-60 procent av summan) hit. Välj gärna också en Sverigefond så for du del av välskötta svenska bolag och spara ca 20-30 procent hit.
  • Välj ut en eller ett par fonder som du gillar extra mycket. Det kanske är en miljöfond, en teknikfond en småbolagsfond eller en tillväxtmarknadsfond. Läs på så mycket du vill, nej du behöver inte ta en doktorshatt.
  • Sätt upp ett automatiskt månadssparande och spara merparten (kanske 60 procent av summan) till globalfonden och resten till Sverigefonden samt den/de fonderna du valt ut själv.

Globalfond det bredaste som finns

Genom att månadsspara sprider du ut dina köp och blir inte beroende av börsens tillfälliga svängningar och eliminerar risken att köpa dyrt och sälja billigt. Genom att ha basen i en globalfond sparar du i den bredaste formen av börssparande som finns och du blir därmed blir inte beroende av enskild marknad, bransch eller bolag. Du äger helt enkelt lite av allt.

Vill man bara ha en enda fond är en globalfond det naturliga valet. Men för att hålla sparmotivationen uppe kan det vara roligt att även välja ut en eller flera egna fonder. Men börja med att spara lite mindre här. Ha som sagt basen i den breda globalfonden.

Ett sparande som håller

Nu har du ett sparande som håller. Och som du kan vara nöjd med. Sen kanske du blir biten och går från ett att vara en pliktskyldig sparare till inbiten finansnörd (jag lovar det kan ske) men det är mindre viktigt. Det viktigaste är att du gett ditt framtida jag betydligt större möjlighet att förverkliga dina drömmar, istället för att bara läsa om det.

Just do it!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.