Att börja spara är viktigare än att kunna allt

Just do it. Säkert känner du igen Nike’s berömda slogan som syftar till att alla kan träna, och givetvis därmed också att alla kan använda deras produkter. Proffs som motionär som soffpotatis. Det handlar bara om att börja, att komma igång. Samma sak gäller med sparande. Just do it!

Bara genom att starta ett långsiktigt sparande är du en bra bit på väg, eftersom du nu kommit över den första och ofta högsta tröskeln. Så vänta inte på att lära dig allt om fonder eller aktier innan du sätter igång. Sätt bara igång, så lovar jag att du lär dig under tidens gång. Det är precis samma logik som faktumet att du får ett bättre löpsteg och bättre kondition av att faktiskt springa, inte av att sitta hemma och läsa på om löpning.

Fyra tips för att komma igång med ditt sparande:

Annons

Globalfond – det bredaste som finns

Genom att månadsspara sprider du ut dina köp och blir inte beroende av börsens tillfälliga svängningar och eliminerar risken att köpa dyrt och sälja billigt. Genom att ha basen i en globalfond sparar du i den bredaste formen av börssparande som finns och du blir därmed blir inte beroende av enskild marknad, bransch eller bolag. Du äger helt enkelt lite av allt.

Vill man bara ha en enda fond är en globalfond det naturliga valet. Men för att hålla sparmotivationen uppe kan det vara roligt att även välja ut en eller flera egna fonder. Men börja med att spara lite mindre här. Ha som sagt basen i den breda globalfonden.

Ett sparande som håller

Nu har du ett sparande som håller. Och som du kan vara nöjd med. Sen kanske du blir biten och går från ett att vara en pliktskyldig sparare till inbiten finansnörd (jag lovar det kan ske) men det är mindre viktigt. Det viktigaste är att du gett ditt framtida jag betydligt större möjlighet att förverkliga dina drömmar, istället för att bara läsa om det.

Få tillbaka alla avgifter på både aktier och fonder

Du har väl inte missat vårt starterbjudande? Alla som ännu inte kommit över 50 000 kr i samlat sparande hos oss får tillbaka alla avgifter – på alla fonder. Det sker helt automatiskt. Dessutom handlar du aktier för 0 kr på Stockholmsbörsen. Här kan du läsa mer om vårt starterbjudande.

Just do it!

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg