Betala skatt på sommarjobbet – ett riktigt lifehack

Hur kan det vara ett lifehack att betala skatt? Jo, tjänar du mellan 20 000 till 200 000 kronor per år får du faktiskt mer i pensionsavsättning än vad du betalar i skatt. Lyssna därför inte på det trötta gamla rådet om att du ska sommarjobba precis så mycket så att du hamnar under gränsen för att betala skatt.   

Alla som arbetar och betalar skatt i Sverige får pengar avsatta till sin allmäna pension. Ung som gammal. Detta gäller dock bara om du tjänar över 19 247 kronor per år (inkomståret 2018). Tjänar du under denna summa betalar du däremot ingen skatt och får därmed inte heller någon pensionsavsättning.

Att slippa skatta för sommarjobbet kanske låter trevligt, men summan du förlorar i missad avsättning till din framtida pension är faktiskt större än summan du slipper på skattsedeln.

Tjänar du till exempel 20 000 kronor under året måste du förvisso betala ca 1 400 kronor i skatt, men pensionsavsättningen som görs är på hela 3 700 kronor. En vinst på hela 2 300 kr. Och så här ser det ut på inkomster ända upp till ca 200 000 kronor per år, motsvarande 17 000 kronor per månad. (I beräkningen har jag utgått från en person boendes i Stockholms kommun och som är medlem i svenska kyrkan).

har du lyckats skaffa dig ett sommarjobb, lyssna då inte på den rent ut sagt dåliga rekommendationen om att du ska jobba precis så mycket så att du hamnar under brytpunkten för skatt. Det är inget annat än en dålig råd. Var istället glad över att du fått en fot in på arbetsmarknaden, att du får en inkomst och jobba så mycket du kan. Inom rimliga gränser såklart!

Lycka till!

//Johanna

Relaterade inlägg