Billigaste bolånen i augusti

I augusti betalar vi svenskar i snitt 1,48 procent i ränta på bolån med rörlig ränta. Det innebär 1 233 kronor i månaden för varje miljon vi har i lån. Skillnaden mellan banker är dock stor. Mellan banken med högst respektive lägst ränta skiljer det hela 0,40 procentenheter. Det innebär 333 kronor mer i räntekostnad per månad för varje miljon du har i lån. Eller närmare 4 000 per år. Här olika bankers snitträntor i augusti.

Bankerna har krav på sig att en gång per månad redovisa vilken ränta deras nya kunder får på sina lån och siffrorna för augusti visar på en stor spridning i vilken ränta vi kunder faktiskt betalar. Dels inom en och samma bank och inte minst mellan olika banker.

Högsta 3 månaders-räntan betalar i augusti Länsförsäkringars kunder med 1,65 procent. Det är 0,4 procentenheter högre än Landshypoteks (lånar bara ut till hus, ej bostadsrätter) kunder, som i snitt betalar 1,25 procent. För ett lån på 3 miljoner kronor innebär det  en skillnad på hela 12 000 kronor per år, 1 000 kronor i månaden.

Även mellan andra aktörer är det betydande skillnader. Inte minst på bundna bolån där en skillnad i räntekostnad på någon hundralapp per månad, sett över hela bindningstiden ofta innebär tiotusentals kronor mer i räntekostnad. Pengar som du istället kan spara, amortera extra, eller ha roligt för. Alla betydligt bättre alternativ än att skänka bort pengarna till banken.

Räntan ska utvärderas på egna meriter

En viktig sak att tänka på när man jämför bolåneaktörer är att se upp för paketeringsfällan. Med paketering menas att du erbjuds en viss ränta, under villkoret att du samtidigt tecknar dig för en hel rad andra produkter och tjänster hos den banken. Det kan till exempel vara att du får en viss ränterabatt om du också flyttar din tjänstepension dit, samt startar upp ett månadssparande hos den banken. Det kanske låter bra på pappret, men risken är att du i slutändan betalar mer i avgift till banken än vad du gjort annars.

Det du tjänar på gungorna (en marginellt lägre boränta) kan du förlora på karusellerna (betydligt högre avgifter för exempelvis pensionsförsäkringen) helt enkelt. Huvudregeln bör därför vara att varje produkt ska leva på sina egna meriter.

Satsa på att på att få en konkurrenskraftig ränta direkt, utan en rad villkor. Det kännetecknas av transparens och att du direkt ser vilken ränta du får baserat på fasta parametrar som till exempel ditt lånebelopp och din belåningsgrad. Här slipper du både hålla koll på eventuella ränterabatter som riskerar löpa ut och du slipper den tidskrävande och föga exakta processen att beräkna huruvida en pensionsflytt betalar sig eller inte.

Har du koll på vad du betalar i ränta?

//Johanna

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen. Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Avanza.

Relaterade inlägg